Ono što ostane u proizvodnji gotovih sireva topi se u listiće, a dodaju se biljna mast, mlijeko u prahu te aditivi kako bi konačni proizvod imao što vjerniji okus
Topljeni sir s malo sira: Što sadrže ovi dodaci za sendviče?
Ono što otpadne pri pakiranju gotovog sira ne baca se nego se ponovnom preradom, odnosno topljenjem, iskoristi za sir u listićima. Da bi topljeni sir bio kvalitetan i izvor bjelančevina, treba ga proizvoditi iz kvalitetnih sirovina, organoleptički i mikrobiološki zadovoljavajućih ostataka iz proizvodnje “običnih” sireva. Proizvođači ne bi smjeli zlorabiti proizvodnju pa za topljeni sir koristiti lošiju sirovinu. Međutim, osim smjese jedne ili više vrsta sireva, topljeni sir, odnosno pripravak topljenog sira, sadrži mnoge druge dodatke, poput biljnih masnoća i mlijeka u prahu.
Prepun je aditiva, a jedan od glavnih sastojaka su soli za topljenje i emulgiranje. Unapređenjem proizvodnje dobivene su najbolje smjese soli za postizanje odgovarajućih organoleptičkih i tehnoloških svojstava, ali ne nužno i najboljih nutritivih vrijednosti. Tako se u proizvodnji topljenih sireva redovito koriste soli fosforne kiseline (difosfati, natrijevi i kalcijevi fosfati, polifosfati), koje u visokoj koncentraciji mogu omesti apsorpciju pojedinih minerala u organizmu, prvenstveno kalcija, i smanjiti koštanu masu. Na unos fosfata treba posebno paziti kod djece. Maksimalan dnevni dopušteni unos je 70 miligrama po kilogramu tjelesne mase. Osim fosfata, dodaju se i sorbati, citrati te tvari za poboljšanje boje i arome. Topljeni sirevi ili njegovi pripravci rijetko imaju manje od 40 posto masti, pa sadrže oko 300 kalorija na 100 grama.
Naturella: Žućkasta boja je od biljaka
Naturella zamjena za topljeni sir ima 41 posto sira, a 8 posto goude. Ima biljnu mast, mlijeko u prahu i mliječne bjelančevine. Od 47 posto masti 16 posto su biljne. Ima dodatke za okus, a žuta boja je od karotenoida. Cijena (120 g): 6,69 kn
Sirela: Prirodni konzervansi
Na deklaraciji ne piše koliko je ukupno sira u listićima. Goude je 10 posto. Ima 11 posto biljne masti, sirutku u prahu i mliječne bjelančevine te prirodne konzervanse. Emulgatori su nepoželjne soli fosforne kiseline. Cijena (150 g): 7,29 kn
Zdenka sir: Nisu poznati svi udjeli sastojaka
Piše da ima 45 posto masti, od čega dio dolazi iz biljne masti. Polifosfati i fosfati u obliku natrijevih i kalcijevih soli obilnom uporabom mogu ugroziti zdravlje kostiju. Zdenkin sir nema drugih stabilizatora ili bojila. Cijena (150 g): 7,49 kn
Zott: Škrob i celuloza za čvrstoću
Zott ima 40 posto sira i 14 posto biljne masti. Emulgator su fosfatne soli. Čvrstoća se u ovom siru postiže dodatkom škroba, celuloze i obranog mlijeka u prahu. U nedostatku prirodnih tvari dodaju se aroma i bojilo. Cijena (150 g): 7,49 kn
Tenery: Ima najmanje sira, tek 38 posto
Umjesto biljne masti Tenery sadrži maslac za bolju mazivost. Sadrži mlijeko i sirutku u prahu. Neki emulgatori i sredstva za reguliranje kiselosti su soli limunske kiseline, ali i fosfati koji mogu otežati apsorpciju kalcija. Cijena (300 g): 12,99 kn