Prednost ketchupa nad svježom rajčicom je bolja iskoristivost antioksidansa likopena, no umjesto industrijskog svakako probajte konzumirati domaći ketchup
Slasni ketchup: U popularnom umaku ima i soli, šećera, octa...
Ketchup se dobiva tehnološkom obradom rajčica uz dodatke za postizanje karakteristične arome. Industrijskom se ketchapu dodaju sol, šećer, ocat, modificirani škrob, začini te katkad i drugi konzervansi i regulatori kiselosti. Koncentrat rajčice se dobiva koncentriranjem soka zrelih plodova crvene rajčice do određenog sadržaja suhe materije. Višestruki koncentrati imaju veći udio suhe tvari. Prednost ketchupa nad svježom rajčicom jest veća količina i bolja iskoristivost likopena, karotenoida iz rajčice s visokim antioksidacijskim potencijalom.
Likopen je topiv u mastima te se termički obrađen i otopljen u masnoći brže apsorbira. Posljednje se desetljeće intenzivno stavlja u dodatke prehrani, a u svakodnevici treba birati što tamnije rajčice jer ga sadrže u višoj koncentraciji. Bolji odabir od industrijskog ketchupa je kod kuće pripremljen umak od rajčice bez konzervansa, zgušnjivača, modificiranog škroba i s odmjerenom količinom soli. Problem gotovih ketchupa može biti visoka koncentracija natrija, koja se ne navodi na deklaracijama, kao ni količina šećera, a modificirani škrob sastojak je vrlo visokog glikemijskog indeksa.
Felix Tomato ketchup: Najviše je rajčice
Čak 53% rajčice u Felixu. Sladilo sukraloza nema kalorija, 500 je puta slađa od stolnog šećera, ali može imati negativne učinke na zdravlje. Koncentrat cikle kao bojilo. Aromu daju začini i ekstrakti.
Heinz tomato ketchup: Ekstrakti bilja
Osim soli i octa Heinz nema konzervansa, no to može značiti više soli. Ima ekstrakte bilja i začine za poboljšanje arome. Prednost je i što ne sadrži modificirani škrob visokog glikemijskog indeksa.
Zvijezda ketchup: Prirodni konzervansi
U Zvijezdi je najviše vode, a rajčice je 28%. Prirodni konzervansi, bezopasni kalijev sorbat i natrijev benzoat koji može izazvati alergiju. Uz modificirani škrob ima i ksantan gumu kao zgušnjivač.
Podravka ketchup: Umjetne arome
Standardna receptura vode, rajčice, šećera, octa, soli i modificiranog škroba s dodanom umjetnom aromom i konzervansima E211 i E202 (kao u Zvijezdinu). Rajčice u Podravkinom ketchupu je 28%.
Hellman's: Najmanje rajčice
Samo 27% rajčice u Hellmann’su. Nema umjetnih aroma, konzervansa i zgušnjivača. Aromu daju začini u prahu, luk, češnjak, lovor i klinčić, koji imaju pozitivno djelovanje na zdravlje organizma.