I maslac i margarin povisuju kolesterol u krvi i povezuju se s krvožilnim bolestima te dijabetesom, no maslac sadrži vitamine A, D i E, važne za oči, kožu, kosti...
Petit keksi: Brzo dižu šećer u krvi i zasite samo na kratko
Petit beurre u prijevodu s francuskog, gdje je u 19. stoljeću izmišljen, znači mali maslac. No nemaju sve verzije maslac, nego lošiju varijantu - margarin ili biljno ulje od kojeg se margarin radi.
Najviše maslaca ima u keksu Leibniz, 12 posto, dok po sedam posto maslaca ima u Koestlinu te u Kraševu Petit Beurreu. Na deklaraciji Clevera kao i u drugom Koestlinovu keksu koji smo uzeli za usporedbu, Koestlin Pikniku, navedeno je hidrogenizirano biljno ulje od kojeg se radi margarin.
Maslac u prednosti jer se dobiva prirodnijim postupkom
Margarin je zahvalna sirovina za prehrambenu industriju zbog svoje niske
cijene, stabilnosti i lakog transporta. Glavna razlika između maslaca i
margarina masne su kiseline. Margarin u pravilu sadrži više transmasnih,
odnosno nezasićenih kiselina, dok maslac ima zasićene masne kiseline.
Transmasne kiseline, koje najčešće unosimo s prerađenom i prženom hranom,
povezuju se sa srčanim i krvožilnim bolestima. No unatoč raspravama koja
varijanta je zdravija, maslac ili margarin, dokazano je i da zasićene
kiseline iz maslaca povisuju kolesterol i uzrokuju iste bolesti kao
margarin.
Prednost maslaca je što se dobiva prirodnijim putem, a sadrži i vitamine
A, D i E te laurinsku zasićenu masnu kiselinu koja se povezuje s
poboljšanjem imuniteta. Ovaj keks osim masnoća, sadrži i brašno, šećer,
ali i brojne dodatke, česte u proizvodnji keksa. Za rahljenje tijesta se
dodaju natrijevi i amonijevi karbonati. Za regulaciju kiselosti dodani su
difosfati i pirofosfati kojima se unos ograničava jer u velikim količina
mogu oslabiti kosti. U ovim keksima ima i aroma.
Uzrokuju oscilacije šećera u krvi
Na sto grama sadrže oko 450 kalorija, 70 grama ugljikohidrata, najviše iz
pšeničnog brašna i stolnog ili nekog drugog šećera. Zbog toga će ovaj keks
brzo podići šećer u krvi i uzrokovati njegove oscilacije.
Nakon brzog rasta šećera, gušterača radi ubrzano, a poslije slijedi nagli
pad razine šećera u krvi što uzrokoje ponovni osjećaj gladi. Tako se lakše
debljamo, a oscilacijama šećera u krvi slabi se rad gušteraće, oštećuju se
krvne žile te se na izlažemo riziku od krvožilnih bolesti i dijabetesa.
Djeci bi umjesto njih trebalo davati zobene pahuljice ili ih posluživati
uz čašu mlijeka ili uz jabuku te bobičasto voće.