Obavijesti

Potrošač

Komentari 25

Martinje: Gozba za obitelj već od 150 kuna - saznajte i kako

Martinje: Gozba za obitelj već od 150 kuna - saznajte i kako
1

U cijeni su patka, mlinci, kiseli kupus, kesteni i dvije litre mladog portugisca, dovoljno za četvero ‘gladnih’ ljudi na blagdan koji se u Hrvatskoj vjerno slavi

Kako blagdan Svetog Martina 11. studenoga pada u srijedu, ljubitelji domaće jesenske hrane i mladog vina uživat će tijekom dva vikenda.

Stari je običaj kontinentalne Hrvatske da se za Martinje peče guska, no ta je bijela ptica tamnoga mesa mnogima prevelika, a prilično je i skupa, pa danas većina ljudi za martinjske veselice u svojem domu bira patke.

Na zagrebačkoj tržnici Trešnjevka, na kiosku Zelinske peradi Bastalec, guske su jučer prodavali za 65 kuna po kilogramu, a patke su bile 20 kuna jeftinije. Kod Blagusa su guske bile po 68 kuna, a zamrznute patke stajale su 35 kuna.

- Svježe patke prodali smo prošlog vikenda, za blagdan Svih svetih - rekla je prodavačica.

I kod Jančeca su patke rasprodali prošlog vikenda, a kod Beštaka su po 45 kuna za kilogram.

- Imaju oko 2,5 kilograma. Te patke su dobar dio života provele vani - hvalila ih je prodavačica.

U Intersparu su prodavali patke Poljoprivrednoga gospodartva Orehovec iz Velikog Bukovca nedaleko od Ludbrega. Te patke su iz slobodnog uzgoja, boravile su na otvorenom i jele domaću hranu. Zato imaju čvrsto meso, kao prave domaće, a ne raspadaju se poput onih jeftinijih zamrznutih, uglavnom uzgojenih u Mađarskoj.

24sata/Pixsell

Patke i guske često prodaju s iznutricama. Jetrica se mogu iskoristiti za ukusan nadjev. Nastružu se nožem, pomiješaju sa žemljom namočenom u mlijeku, dodaju im se nasjeckani peršin, sol i papar te se sve dobro promiješa. Time se puni patka, a nakon što se ispeče, nadjev se nareže kao prilog. Uz patku, mogu se pripremiti mlinci ili krumpir.

Paket mlinaca od pola kilograma može se kupiti već za deset kuna, a to je dovoljno za četvero ljudi. Kilogram krumpira na tržnici najčešće stoji 3,50 kuna. Uz pečenu patku ili gusku na stolu mora biti i kuhano ili pirjano kiselo zelje. U trgovačkim centrima pola kilograma kiselog kupusa može se kupiti već od 5,99, a na tržnici Trešnjevka kilogram stoji 15 ili16 kuna.

Kao desert, za Martinje se tradicionalno poslužuju kesteni. Na trešnjevačkom placu prodavali su kilogram po 10 i 12 kuna, a u Konzumovoj internetskoj prodavaonici su 19,99 kuna.

Na Martinje se obilježava “pretvaranje” mošta u vino pa se na taj blagdan najčešće pije mlado vino, a najpoznatije hrvatsko mlado vino je portugizec, koji se kod nas najviše proizvodi na Plešivici.

- Portugizec se pije već kao mošt, kad je fermentacija tek počela i još je sladak, a najčešće se popije do Božića. Do tada se smatra mladim vinom. Kao sorta može se prodavati cijele godine, no više se ne smije nazivati mladim - rekao je Velimir Korak, plešivički vinar.

Kod vinara na Plešivici portugizec u rinfuzi može se kupiti za 20 do 25 kuna litra. Ovih dana na tržište bi trebao doći mladi portugizec u bocama. Cijena će mu biti od 30 do 40 kuna. I nemojte se iznenaditi ako naletite na purtugizec.

To je lokalni naziv za sortu koji ponovno koriste nakon što su Portugalci zaštitili ime portugizac jer sadrži zemljopisnu odrednicu. Naša vlast nije se pokušala izboriti da ime zadržimo kao tradicijsko što su učinile susjedne zemlje.     

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25
Ruben Van Gucht otkrio da je s Blankom Vlašić u otvorenom braku: Zna sve moje partnerice
'Ne borim se s konceptom klasične veze'

Ruben Van Gucht otkrio da je s Blankom Vlašić u otvorenom braku: Zna sve moje partnerice

Nema veze, to je moj privatni život. Ali imam život u Belgiji i imam život u Hrvatskoj. Svakome priznajem njegov tip veze, rekao je Ruben.
Veliki gastro vodič: Evo gdje u Rijeci fino jesti i do 10 eura
24SATA U GASTRO ĐIRU

Veliki gastro vodič: Evo gdje u Rijeci fino jesti i do 10 eura

Riječani na svoje stolove stavljaju fuziju pašte pripremljene na 'x' načina, ribu, aromatičnu pizzu, janjetinu otoka Krka, puno različitih sireva koji spajaju tradicionalno ovčarstvo, ali i gastro povijest susjedne Italije