U tri od četiri pakiranja štrudli čije smo deklaracije iščitavali voćno punjenje je od višnje. Višnje su bogate fenolnim spojevima i antioksidansima koji štite od bolesti
Istražili smo: Što se zapravo nalazi u štrudlima iz trgovina
Mekani, prhki biskvit i lagano voćno punjenje zadovoljit će svačije nepce. Biskvit u štrudlama najčešće se radi od pšeničnog brašna, očvrsnutog biljnog ulja ili margarina i jaja.
Pšenično brašno je bijelo, manje prehrambene vrijednosti od integralnog
jer se pšenici u proizvodnji bijelog brašna skida opna koja sadrži
vitamine iz B skupine te minerale cink, magnezij i željezo koji su važni
za pravilan rad organizma. Masnoća u štrudlama je uglavnom iz margarina.
Kod njegove konzumacije postoji mogućnost nastanka kolesterola. Okus ne bi
bio potpun bez šećera pa se u tijesto dodaje stolni šećer, a nerijetko se
u tijestu nalazi i sladni ekstrakt. To je gusti ekstrakt ječmenog slada
koji doprinosi smeđoj boji, intenzivnom okusu i mirisu.
Sladni ekstrakt je i izvor nekih vitamina, poput riboflavina, niacina i
pantetonske kiseline. Svi ti vitamini važni su za pravilan rad živčanog
sustava. Okus ječmenog slada mnogima je poznat zato što je jedan od
sastojaka piva. Za što privlačniji izgled i okus zaslužni su brojni
dodaci, kao što su emulgatori, tvari za rahljenje, mlijeko ili sirutka u
prahu te arome. Na prvu to može zvučati loše, ali u štrudlama su ti dodaci
uglavnom prirodnog podrijetla. Tvari za rahljenje u štrudlama su natrijevi
i amonijevi karbonati, a to su prirodne tvari za dizanje tijesta. Voćno
punjenje, osim minerala i vitamina iz voća ima i pektin, prirodni
zgušnjivač koji se dobiva iz voća, ali i lecitin koji je emulgator i koji
se dobiva iz soje ili suncokreta. Lecitin se inače nalazi u svim stanicama
tijela, a često ga se naziva i hranom za mozak jer potiče memoriju i
koncentraciju. Lecitin razgrađuje i masnoće. U tri od četiri pakiranja
štrudli čije smo deklaracije iščitavali voćno punjenje je od višnje.
Višnje su bogate fenolnim spojevima, antioksidansima koji nas čuvaju od
brojnih bolesti, kao što su srčanožilna oboljenja i dijabetes, a višnje
usporavaju i preuranjeno starenje.
Višnja sadrži i pigment melanin koji štiti kožu od štetnog sunčeva
zračenja. No ipak ih je bolje jesti svježe. U punjenju koje čini 40 posto
cijele štrudle, višnje ima oko 10 posto što znači da je u cijelom
proizvodu ima oko tri posto. U 100 grama ovih štrudli je oko 420 kalorija.
Na pakiranju se navodi da je preporučeno serviranje dvije štrudle, a one
zajedno imaju oko 150 kalorija.