U dvopeku je iznimno malo vlage pa upija više sline u kojoj je enzim za razgradnju ugljikohidrata. Upravo zbog toga ga probavljamo mnogo lakše nego običan kruh
Provjerili smo: Dvopek sadrži više kalorija nego obični kruh
U dvopeku je maksimalno sedam posto vode, što je znatno manje od prosječnog kruha koji je ima oko 40 posto. Bijeli kruh zato u 100 grama ima 230 kalorija, a dvopek čak 350.
Kvaka je u tome se dvopekom brže zasitimo pa ga pojedemo manje nego kruha. Dvopek ima manji glikemijski indeks od kruha. Ako pojedete komad kruha, brzo će vam porasti šećer u krvi, ali i brzo pasti, što znači da ćete brzo ponovno biti gladni. Ako pojedete dvopek s manjim glikemijskim indeksom, šećer neće tako oscilirati. Dvopek nastaje dehidriranjem kruha. Pri visokim temperaturama mijenja se kemijski sastav pa je u dvopeku nešto manje vitamina B, dok je sadržaj minerala podjednak kao i običnom kruhu.
Dvopek umiruje želudac i preporučuje se bolesnima
Dvopek je obvezan na jelovniku kod želučanih viroza i kod općenito bolesnog organizma. Razlog za to je lakša probavljivost. Dvopek ne stvara osjećaj težine u želucu. Kako dvopek ima manje vode od kruha, pri žvakanju upija mnogo više sline, a s obzirom na to da slina sadrži enzim ptijalin odgovoran za razgradnju škroba, najzastupljenijeg ugljikohidrata u dvopeku i kruhu, njegova probava je olakšana.
Poznato je da dvopek umiruje želudac. Pri
jedenju kruha količina ptijalina koju lučimo vrlo je mala što može
objasniti “težinu“ u trbuhu koju osjećamo nakon što pojedemo više kruha. Dvopek je dobar i za sve situacije kad je organizam bolestan i slab jer
imunološkom sustavu omogućuje glukozu, energiju u borbi protiv bolesti.
Dvopek se može napraviti i kod kuće, običnim tostiranjem. Bit će hrskaviji
i intenzivnije arome, a posebno će prijati uz neka jela, naročito juhe ili
variva. Zbog manje mogućnosti dehidriranja, domaći dvopek imat će
podjednako kalorija kao obični kruh od kojeg ga pravimo. No treba ga peći
što kraće, a od kupovnih pripravaka valja birati što svjetlije.
Tamna boja podrazumijeva dulje pečenje i moguć nastanak spoja akrilamida.
Istraživanja tog spoja na životinjama pokazala su da u određenim
koncentracijama akrilamid može uzrokovati rak. Iako je u industrijskoj
proizvodnji sve pod strogom kontrolom, dobro je znano da taj spoj nastaje
izlaganjem ugljikohidrata visokim temperaturama, a jedan je od najboljih
primjera takva prženja čips. No i kupovni dvopek međusobno se razlikuje.
Osim vode, kvasca, soli te sode bikarbone i masnoća, najviše imaju
žitarica. Oni od bijelog brašna imaju manje minerala nego oni od
integralnog.