Obavijesti

Show

Komentari 0

Pogledali smo seriju 'Pingvin': Gnjevni Soprano iz Gothama...

Pogledali smo seriju 'Pingvin': Gnjevni Soprano iz Gothama...

Batman je nebitan: Farrellov kvarni Pingvin vodi bitku s nekim još gorim od sebe - poremećenom kćeri mafijaškog bossa

VIDEO

OCJENA: 8/10 

(Max) 

Nakon što je u filmu “The Batman” Matta Reevesa iz 2022. godine Pingvin (Colin Farrell) bio tek jedan iz plejade negativaca Gotham Cityja (pojavili su se i Riddler i, tek na trenutak, Joker), stigla je samostalna spin-off serija na Max o jednom od najintrigantnijih zlikovaca iz povijesti stripa i filma.

Mirna Medaković rangirala hrvatske serije: 'U dobru i zlu' ili 'Kud puklo da puklo'
Mirna Medaković rangirala hrvatske serije: 'U dobru i zlu' ili 'Kud puklo da puklo'

U dosadašnjim verzijama je Pingvin, taj groteskni manijak s tjelesnim manama i zločinačkom dušom, bio prikazan kao neželjen izdanak bogataške obitelji Cobblepot. Plivao je u milijunima (i kanalizaciji), nosio cilindar, frak i monokl te zagorčavao život stanovnicima Gothama planovima za uništenje grada. Oni stariji pamtit će ulogu Burgessa Mereditha u čuvenoj camp seriji “Batman” s Adamom Westom, koja se 90-ih prikazivala na HRT-u.

U svijetu Tima Burtona Pingvina je tumačio Danny DeVito u vrlo podcijenjenom “Batman se vraća” iz 1992. godine. Sljedećih 30-ak godina Pingvin se nije pojavljivao ni u trilogiji Christophera Nolana niti u filmovima Zacka Snydera, ali jest u seriji “Gotham” (2014.- 2019.) gdje ga je glumio Robin Lord Taylor.

No nevjerojatna transformacija Collina Farrella u “The Batmanu” ipak je bila nešto posebno. U svijetu Matta Reevesa i kreatorice serije Lauren LeFranc, Pingvin je ljudsko biće s dna hranidbenog lanca, koje se iz siromaštva polako uspinjalo ljestvicama mafijaške hijerarhije prije svega zahvaljujući lukavosti, inteligenciji i krvavim zločinima. Svijet podzemlja Gothama ovdje je realističan i najviše nalikuje na “zavičaj” Tonyja Soprana iz New Jerseya: sitni krimosi i uhodane zločinačke operacije, pad jednoga “kuma” i uspon drugog, ljubavnice iz noćnih klubova i teško bolesni roditelji. Oz Cobb, poznatiji kao Pingvin zbog svog šepavog hoda i izrezbarenog lica, u tom svijetu trudi se opstati, ali i korak po korak napredovati. Ambicije mu ne manjka, ali ga koče okolnosti, sve dok mu se jedne noći ne otvori prilika nakon smrti mafijaškog bossa Carminea Falconea.

Nove serije kao glavni adut u jesenskoj shemi, borba žestoka
Nove serije kao glavni adut u jesenskoj shemi, borba žestoka

Stvari, naravno, ne idu odmah glatko za Oza Cobba, koji stječe neočekivanog saveznika - mladoga kradljivca automobila Vica (Rhenzy Feliz), koji nakon neuspješne provale u Pingvinov automobil postaje njegov “Robin”. Cobb i Vic silom prilika moraju raditi skupa dok im na put staje Sofia Falcone (sjajna Cristin Milioti), kći ubijenog bossa, koja je samo naizgled rehabilitirana nakon boravka u psihijatrijskoj ustanovi Arkham. Cobb u svom tome metežu mora pronaći vremena i za vođenje noćnoga kluba, brigu o bolesnoj majci, pronalaske alibija kod prijateljica noći te imati na oku novu opasnost u gradu - Batmana.

Kako i priliči spin-off seriji, Batman je ovdje samo usputna pojava - u prvoj se epizodi jedva spominje. No to nije mana. Colin Farrell je doslovno ušao pod kožu Pingvina. Od njegove irske naočitosti i osobina seks-simbola nije ostalo apsolutno ništa, dok prodoran pogled tjera strah u kosti. Farrell se stopio s likom koji je istodobno i zastrašujuć i sućutan dok mu klikeri rade sto na sat. A čini se da će mu Cristin Milioti (“Kako sam upoznao vašu majku”, “Fargo”, “Black Mirror”) kao beskrupulozna Sofia biti ravnopravan takmac u epizodama koje slijede. Batman je ovdje sasvim nebitan jer gledamo žestoki obračun zla i goreg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Fanovi 'Ljubav je na selu' u šoku zbog Valentine i Tonija, oglasio se i njen bivši muž Vatroslav...
DRŽALI SE ZA RUKE...

Fanovi 'Ljubav je na selu' u šoku zbog Valentine i Tonija, oglasio se i njen bivši muž Vatroslav...

Nova, 17. sezona showa 'Ljubav je na selu' još traje, a na društvenim mrežama osvanula je snimka Valentine Kordić i Tonija Patrčevića kako se drže za ruke. Oglasio se i njen bivši suprug...