Obavijesti

News

Komentari 31

Pogledajte karte: Najteži tjedan za Ukrajince ove godine, Rusi napreduju na sedam fronti!

Pogledajte karte: Najteži tjedan za Ukrajince ove godine, Rusi napreduju na sedam fronti!
6

U borbama za Časiv Jar sudjeluje i Pjatnaška brigada koju čine dobrovoljci iz Francuske, Japana, Kine, Srbije i UK-a. Rusi su postigli još jedan uspjeh. Uspjeli su potjerati Ukrajince iz Seljdove.

Rusija je cijelu 2024. u ofenzivi na istoku Ukrajine. Zadnjih par tjedana je došlo do velikih proboja na bojištu. Tako su južno od 
Kupjanska napredovali do rijeke Oskil, prepolovivši ukrajinske snage u tom području piše nezavisni portal Meduza.

Također, ruska vojska je prešla kanal Siverskij Donets-Donbas te ugrozila Časiv Jar, grad u kojem se borbe vode od travnja ove godine.

Ukrajinski dronovi gađali su tvornicu etanola u Rusiji
Ukrajinski dronovi gađali su tvornicu etanola u Rusiji

Ako Rusi uspiju osvojiti Časiv Jar, mogli bi zauzeti Kramatorsk i Sloviansk, dva najveća grada u Donjeckoj pokrajini koji trenutno  nisu pod kontrolom Rusije.

U borbama za Časiv Jar sudjeluje i Pjatnaška brigada koju čine dobrovoljci iz Francuske, Japana, Kine, Srbije i UK-a. Rusi su postigli još jedan uspjeh. Naime, uspjeli su potjerati Ukrajince iz Seljdove od kuda su granatirali Donjeck i autocestu Donjeck-Pokrovsk.

U regiji Kursk u koju su Ukrajinci upali 6. kolovoza 2024. što predstavlja prvi upad neke strane države na ruski teritorij, Rusi su zauzeli sela Novoivanovska i Zeleni Silah te sada Ukrajincima prijeti okruženje.

Neke ukrajinske snage su se morale povući pješke pod teškom  topničkom paljbom.

Kako bi spriječili ruski nalet, Ukrajinska vojska je pokrenula protuofenzivu u kojoj sudjeluje 47. mehanizirana brigada. Tu brigadu čine
borci koji su u Rusiju došli iz Pokrovska.

Ta brigada je jedna od najbolje opremljenih jedinica u Ukrajinskoj vojsci. U regiji Kursk koriste Abrams tenkove i Bradley oklopna vozila. 

Rusi su aktivni i na jugozapadu Kurska, te u ovom trenutku napreduju prema gradu Sudža kako bi odsjekli ukrajinske snage u Rusiji s ukrajinskom regijom Sumska.

Na sjeveroistoku Ukrajine, Rusi su stigli na obalu rijeke Oskil uz koju se nalazi važna opskrbna ruta za Ukrajince. Ta ruta povezuje 
ukrajinske snage iz istočnog Kupjanska i regije Borov.

Sada Rusi mogu napasti Kupjansk iz tri smjera. Postoji mogućnost da će Rusi pokušati forsirati Oskil i prijeći na zapadnu obalu rijeke.

Još jedan proboj crte se dogodio i kod Torecka. Tamo su Rusi došli do predgrađa grada iz prethodno osvojenih naselja New York i Nelipivka. U ovom trenutku nije jasno mogu li Ukrajinske snage zadržati grad.

U rujnu ove godine je Ukrajinska vojska ojačana s nekoliko brigada i bataljuna koji su stigli u Toreck iz drugih bojišta. Problem je što Ukrajina tamo nema rezerve, a ruski napadi dolaze iz dva smjera te su sve brutalniji u zadnjih par tjedana.

Ruska vojska je napredovala do linije između sela Hirnik i akumulacijskog jezera Kurahovsk. Zbog tog napredovanja, ukrajinske snage su se povukle iz zapadnih rubova Donjecka, te je sada cesta Donjeck-Petrovsk sigurna za ruske trupe i konvoje opskrbe koji se kreću prema Pokrovsku.

Nakon zauzimanja sela Maksimiljanivka, Rusi su došli do istočne obale akumulacijskog jezera. Ruska vojska je ušla i u obližnje selo 
Kurahovo koje predstavlja glavno logističko čvorište za ukrajinske snage u južnom Donbasu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 31
Zelenski o suradnji s nordijskim zemljama: Zajedno ćemo pojačati pritisak na Rusiju
VOJNA POMOĆ

Zelenski o suradnji s nordijskim zemljama: Zajedno ćemo pojačati pritisak na Rusiju

Zelenski je u svibnju rekao da će zajednička vojna pomoć nordijskih zemalja ove godine iznositi šest milijardi eura prema zasebnim sigurnosnim sporazumima
Ukrajinski dronovi gađali su tvornicu etanola u Rusiji
NOVI NAPADI

Ukrajinski dronovi gađali su tvornicu etanola u Rusiji

Ukrajinski dronovi gađali su tvornicu etanola u ruskoj regiji Voronjež, što je izazvalo požar u jednom od industrijskih objekata i ozlijedilo jednu osobu, izvijestili su u nedjelju ruski Telegram kanali
Vladimir Putin: Odgovorit ćemo ako se Ukrajini dozvole dalekometni napadi na Rusiju
'SAMOSTALNO NISU SPOSOBNI'

Vladimir Putin: Odgovorit ćemo ako se Ukrajini dozvole dalekometni napadi na Rusiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Moskva smišlja različite načine odgovora ako Sjedinjene Države i njezine saveznice u NATO-u dozvole Ukrajini da upotrijebi zapadno oružje dugog dometa za udare duboko u Rusiju, objavljeno je u nedjelju