![Počeo Gastroadvent u Splitu: Tu su super recepti s rogačem - fine fritule, sočne kuglice i proja](https://img.24sata.hr/tHyz4ZQVZh56ILnZ-WFaLK5a07k=/414x267/smart/media/images/2023-48/12-12-2023-12-03t234737-557.jpg)
Rogač je glavna tema ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu,a iza kojeg stoji nutricionistkinja Olja Martinić. Makedonski chef Dejan Karapeev otkrio nam je neke super recepte s rogačem
Lifestyle
Komentari 0Rogač je glavna tema ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu,a iza kojeg stoji nutricionistkinja Olja Martinić. Makedonski chef Dejan Karapeev otkrio nam je neke super recepte s rogačem
U sklopu manifestacije Gastroadvent u Splitu prvu svijeću na adventskom vijencu u gradu podno Marjanom upalili su novinari tiskanih medija u novootvorenom restoranu Laf. Prehrambena tema bio je pomalo zapostavljeni, ali jako zdravi rogač. Tako su se na tanjurima našle odlične slatke i slane delicije s rogačem koji su zvali još i 'kruh svetog Ivana'.
POGLEDAJTE VIDEO Gastroadvent u Splitu prije nekoliko godina:
Pokretanje videa...
- Ako je mediteranski način prehrane zlatni standard, a to je, onda je dalmatinska kuhinja neizostavan i važan dio tog zlatnog standarda. Ne znam je li više u povijesti fascinira nešto što piše o rogaču ili pak ono što se tiče njegovih zdravstvenih benefita. Nevjerojatna je činjenica vezana za osteoporozu, jer sada znamo da su u prošlosti, kada nije bilo modernih medicinskih pripravaka, stariji ljudi jeli rogač i zbog minerala iz rogača rješavali probleme osteoporoze - rekla je Olja Martinić, nutricionistkinja i stručnjakinji za dijetetiku koja već 14. godinu zaredom organizira splitski Gastroadvent.
Svi specijaliteti napravljeni su od samo jednog stabla rogača, starog 240 godina. To se stablo nalazi u Veloj Luci, a pripada Jozici Botici, inače suvlasnice restorana. A jela od rogača pripremio je makedonski chef Dejan Karapeev sa svojim timom.
- Pripremili smo desetak vrsta jela od rogača. Tako smo poslužili soparnik od rogača, palačinke od rogača s kremom od kajmaka i sušenih rajčica, a ukomponirali smo i više tradicionalnih makedonskih jela kao što su gravče na tavče, pa tako imamo i makedonski ajvar i pinđur poslužen na kruhu od rogača - rekao je chef Karapeev.
Osim ovih spomenutih specijaliteta imali smo priliku probati i fritule od rogača, kruh od rogača i namaz od ajvara i pindžura, juhu od bundeve i rogača, njoke od rogača u umaku od rajčice i dimljene pancete, pileće štapiće s rogačem uz tartar od rogača, bombice od rogača, ravaniju sa smokvama, a posebno nas je oduševio kolač od rogača sa slatkim od naranče.
Gastroadvent je ugostio i Makedonsko kulturno društvo 'Makedonija' iz Splita, a za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su gimnazijalci i članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split. Svojim projektom oživljuju stari i zaboravljni običaj pletenja i kukičanja, pa su tako ovaj vijenac izradili u znaku rogača.
Sastojci:
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom pomoću miksera, tako da budu pjenasta. Onda im dodajte jogurt, rum i vanilin šećer. Dobro izmiješajte sastojke pjenjačom. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke, odnosno brašno i prašak za pecivo. Suhe sastojke potom postepeno dodajte u mokre i cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Ulijte suncokretovo ulje u plitki i široki lonac i pržite fritule do zlatne boje.
Sastojci:
Priprema:
Promiješajte jaja, jogurt, ulje i mineralnu vodu, dodajte brašno i prašak za pecivo. Malo posolite i sve dobro promiješajte, na kraju dodajte komadiće feta sira i frigani poriluk. Smjesu prebacite u kalup i pecite 30-ak minuta na 180 stupnjeva.
Sastojci:
Priprema:
Umiješajte sve sastojke u smjesu, formirajte kuglice i uvaljajte u kakao u prahu.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+