Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

'Plodovi' jeseni: Otkrili su nam tajne pravih, domaćih čvaraka

'Plodovi' jeseni: Otkrili su nam tajne pravih, domaćih  čvaraka
6

Lako je raspoznati koji su čvarci došli iz domaće proizvodnje, a koji su plasirani na police trgovačkih centara. Međutim, napraviti prave, domaće čvarke, pravi je zanat

Kvalitetni čvarci i slanina prave se od svinja starih godinu i pol koje imaju između 220 i 250 kilograma. 'Znalci' će pritom reći kako je u svemu najbitnije da svinje jedu prirodnu, domaću hranu, a ne kupovne smjese.

U Baranji se primjerica slanina za čvarke reže na trakice duge od osam do deset centimetara, koje ne smiju biti deblje od osam milimetara. Stave se u kotao na laganu vatru i na malo stare masti. Nakon što prokipe 20-ak minuta, ulije se mlijeko i vatra se pojača. Treba dobro miješati i osluškivati. U prvoj fazi čvarci mljackaju, potom krčkaju i na kraju šušte. Treba ‘uhvatiti’ trenutak kad su gotovi, da imaju lijepu boju, a da mast ne zagori.

Najbolji čvarci, masni ili jako stisnuti, prepoznaju se po zlatnožutoj do crvenkastoj boji i hrskavoj strukturi. I za dobre kobasice i kulen najvažnije je meso zrele svinje.

POGLEDAJTE VIDEO: Majstor mesar Goran Iveković o raspoznavanju kvalitetnih čvaraka

Pokretanje videa...

24sata Video 01:49

Proizvodnja čvaraka razlikuje se od kraja do kraja, i to od samog mesa, do oblika. Baranjci slaninu za čvarke režu na trakice, a ostali na kockice. Slavonski su čvarci najmasniji, a u drugim im krajevima jače iscijede.

Čvarke se ne smije soliti kad se tek naprave, jer vuku vlagu i postaju "gumeni". Zato ih treba čuvati i u dobro zatvorenoj posudi na hladnom.

Čvarci se trebaju dobro miješati i osluškivati, jer oni imaju svoj postepeni tijek. U prvoj fazi mljackaju, zatim krčkaju, a na kraju šušte.

24sata


24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Najteža kandidatkinja osme sezone napustila show: 'Da sam nastavila vani, otišla bih u smrt'
NAPUSTILA SHOW NAKON 12 TJEDANA

Najteža kandidatkinja osme sezone napustila show: 'Da sam nastavila vani, otišla bih u smrt'

Tonka je na posljednjem vaganju imala 179,3 kilograma, izgubila je 3,2 kilograma, što je 1,8% tjelesne mase.
Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'
STRADAO PRIJE 24 GODINE

Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'

Matija Ljubek u karijeri je osvojio više od 300 medalja. Iz Belišća otisnuo se u svijet i osvojio četiri olimpijske medalje. Bio je možda i najveći hrvatski sportaš svih vremena. Bio je naša olimpijska senzacija, stradao je od metka s 46 godina...
Evo što vas očekuje u omiljenim serijama i sapunicama: Blanka očajno želi sačuvati svoju tajnu
TJEDNI PREGLED

Evo što vas očekuje u omiljenim serijama i sapunicama: Blanka očajno želi sačuvati svoju tajnu

Doznajte što vas sve očekuje ovog tjedna u omiljenim serijama i sapunicama na domaćim programima, 'Sjene prošlosti', 'La Promesa', 'Zločinački umovi', 'U dobru i zlu', 'Kumovi', 'Zauvijek zajedno'