Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Planet je solidno funkcionirao bez ljudi, no možemo li mi bez raznolikosti živog svijeta?

Planet je solidno funkcionirao bez ljudi, no možemo li mi bez raznolikosti živog svijeta?
4

Udruga Biofili Hrvatske nastala je s ciljem doprinosa očuvanju svih oblika života u Hrvatskoj, očuvanju prirode i zaštiti čovjekova okoliša. Povodom nadolazećeg Ekotlona razgovarali smo s profesorom Marinculićem

Poseban cilj udruge Biofili Hrvatske je razvijanje svjesnosti te opasnosti korištenja pesticida, kao i poduzimanje akcija kojima bi se smanjila uporaba opasnih pesticida u Republici Hrvatskoj. Zalaže se za promociju ekološke i održive poljoprivrede te očuvanje bioraznolikosti, osobito u poljoprivrednoj proizvodnji, a posebnu pozornost u svojim aktivnostima posvećuje djeci - organiziranjem radionica kojima ih upoznaje s neophodnim očuvanjem bioraznolikosti, osobito kukaca oprašivača. 

Projekti na kojima ova udruga trenutno radi su iz područja promocije ekološke poljoprivrede te spasa oprašivača. A kako profesor Albert Marinculić ističe, posebno su uspješno provedeni projekti koje financira Zagrebačka županija, na čemu su itekako zahvalni. 

 - Upravo nam je prepoznavanje ciljeva projekata dalo vjetar u leđa, pa su nas kao vrlo mladu udrugu, osnovanu nedavno, brzo prepoznali mediji i javnost. Projekti koje je financirala Zagrebačka županija su organiziranje Eko marketa u Westgate centru te 'Spasimo oprašivače' - govori nam Marinculić te nastavlja: 

- Prošle godine organizirali smo i zapažen stručno-znanstveni skup pod nazivom 'Sigurna i održiva proizvodnja hrane u Hrvatskoj'. Organizirali smo i nekoliko radionica te plenarnih rasprava na temu ekološke poljoprivrede. Krajem ove godine planiramo organizirati i znanstveno-stručni skup u Zagrebu pod nazivom 'Spasimo oprašivače'. Posebno smo ponosni na organiziranje edukativnih radionica u osnovnim školama u Luki i Jakovlju, s kojima smo dogovorili daljnju suradnju sadnjom cvjetajućih grmova i drugih medonosnih biljaka. Zapažene su bile i radionice o jestivom cvijeću koje smo organizirali u suradnji s gastronomskim portalom Gric Gric i OPG-om Etix eko u Westgate centru, Borovju i Volovčici, a posebno se veselimo sudjelovanju na ovogodišnjem Ekotlonu.    

Trenutno udruga Biofil ima oko 40 aktivnih članova, a među njima su i poljoprivrednici, što sve članove posebno veseli. 

- Smatramo da poljoprivrednici koji čuvaju prirodu mogu značajno pomoći u realizaciji naše misije. Općenito, zajednicu uključujemo u mnoge aktivnosti udruge, tako pokušavamo osnažiti ulogu javnosti u zaštiti prirode i okoliša putem održavanja javnih tribina i otvorenih okruglih stolova, izvještavanjem o stanju okoliša putem pravodobnih i vjerodostojnih informacija o ekološkim problemima, javnim informiranjem, proizvodnjom medijskih sadržaja, izdavanjem elektroničkih glasila Eko agro biofila i e-glasnik Kluba prijatelja biofila, promocijom načela suradnje u okviru Kluba prijatelja biofila, organiziranjem edukativnih radionica za djecu i odrasle te domaćih i međunarodnih znanstvenih i znanstveno-stručnih skupova. Planiramo nastaviti sadašnje projekte te uključiti što veći broj djece suradnjom s osnovnim školama na području Zagrebačke županije i šire - objašnjava nam profesor Marinculić. 

Radionice jestivog cvijeća i mikrobilja

Danas su se cvjećarstvo i proizvodnja ostalog bilja spojili u "prehrambenom lancu", u kojem je cvijeće zamišljeno kao vrsta "novog povrća" i jedan od noviteta koji najviše obećava kako bi se zadovoljila rastuća potreba za inovacijama u hrani, kako u smislu atraktivnog izgleda, posebne arome, tako i nutricionističkog profila. 

- Ova je novost brzo evoluirala, posebice nakon sve većeg broja znanstvenih dokaza o dobrobiti cvijeća koje se koristi kao hrana za ljudsko zdravlje. Tipično visoka koncentracija pigmenta u vjenčićima (posebno flavonoida i karotenoida), koji su evoluirali da kromatski privlače oprašivače, upućuje na izraženu antioksidativnu snagu. Poticanjem ovog oblika cvjećarstva potiče se i na sadnju biljaka koje predstavljaju hranu za oprašivače, koji, nažalost, u europskim okvirima rapidno nestaju – ističe profesor te nastavlja:

- Velika je raznolikost jestivog cvijeća, pa se vrlo uspješno koristi i u slastičarstvu, kuhinji, pripremi koktela i drugih delicija. A mikrobilje je mlado povrće koje se bere već od jedan do tri tjedna nakon sadnje, kad se počinju stvarati prvi pravi listovi sposobni za fotosintezu. Iako preferencije mogu varirati, u popularno mikrobilje treba uvrstiti suncokret, grašak, brokulu, rotkvicu i kelj zbog svestrane uporabe, nutritivne vrijednosti i privlačnog okusa. Radionice o jestivom cvijeću i mikrobilju potpuno se uklapaju u misiju udruge o popularizaciji vlastite i održive proizvodnje hrane na prirodan način bez uporabe pesticida i stimulatora rasta – objašnjava sugovornik. 

Jestivo cvijeće dodaje boje, okuse i teksturu slanim i slatkim jelima, koktelima i svim drugim delicijama. U vrtu se od ranog proljeća do kasne jeseni može uzgajati širok izbor jednogodišnjeg i višegodišnjeg jestivog cvijeća, a posjetitelji Ekotlona ove će godine moći naučiti sve o ispravnom načinu pripreme i konzumacije jestivog cvijeća i mikrobilja. 

- Upravo je to sadržaj radionice u sklopu koje će sudionici doznati detalje o različitom samoniklom i uzgojenom cvijeću koje je potpuno sigurno za korištenje u pripremi jela i napitaka. Na radionici će biti predstavljeno najpopularnije cvijeće i receptura pripreme različitih jela te načini obrade za dulju pohranu. U okviru radionice bit će predstavljene i sve zdravstvene dobrobiti korištenja jestivog cvijeća. U drugom dijelu radionice sudionici će se upoznati i s načelima korištenja mikrobilja s posebnim aspektom i na zdravstvenu dobrobit. Nikako neće izostati ni degustacija različitih delicija pripremljenih od jestivog cvijeća i mikrobilja - objašnjava nam profesor. 

Ekološka svijest ljudi nije na razini na kojoj bi trebala biti. Izuzetno je važno provoditi sve oblike zelenih projekata. 

- Moramo biti svjesni da, prema sadašnjim spoznajama, život još nije dokazan nigdje u svemiru. Dakle, mi smo posebno nagrađeni. Naglasio bih da bi ovaj planet sasvim solidno funkcionirao bez ljudske populacije, no možemo li mi bez raznolikosti živog svijeta? Svjedoci smo vrlo značajnih klimatskih promjena, drastičnog smanjenja broja vrsta biljaka i životinja, a ako tako nastavimo, moramo biti svjesni da će nastupiti razdoblje u kojem više nema povratka. Možemo pretpostaviti da će, ako se ovako nastavi, građani Londona živjeti kao današnji stanovnici Barcelone, a iz toga proizlazi da će stanovnici srednjeg dijela Afrike biti sudionici velikog emigrantskog vala s nesagledivim posljedicama. Zato odmah promijenimo svoje navike i sačuvajmo ono što na planetu imamo, a to je život raznolikih bića. Svaki organizam je važan - ističe profesor i savjetuje čitateljima za kraj: 

- Bioraznolikost u vrtu izuzetno je važna, a ona se osobito podržava sadnjom cvijeća. Postoji mnogobrojno cvijeće koje će odbijati štetnike i tako sačuvati urod. Naravno, mnoge vrste cvijeća privlačit će oprašivače, koji će upravo slijetanjem na cvjetove i oprašivanjem omogućiti značajno bolji urod. Zato svakako preporučujemo da svoje travnjake preobraze u gredice koje će za kratko vrijeme bujati životom. Sadnjom raznolikog cvijeća osigurat će hranu za mnoge kukce bez kojih ne možemo – zaključuje Marinculić. 

Ekotlon Reuse & Recycle festival  

Ove godine udruga Biofili Hrvatske partner je na našem tradicionalnom Ekotlonu. Svi posjetitelji moći će sudjelovati u radionicama jestivog cvijeća i mikrobilja te tako naučiti nešto novo i stvoriti svoje male ekološke navike.

Svoje mjesto na Ekotlonu za plogging utrku osiguravate OVDJE uplatom kotizacije. Više informacija o Ekotlonu donosimo i na Ekotlon Facebook stranici. Osim plogging utrke, ove godine Ekotlon postaje još veći i sadržajno bogatiji. Riječ je o EKOTLON REUSE & RECYCLE, festivalu edukacije, održivosti i inkluzivnosti. Festival se sastoji od sad već tradicionalne plogging utrke, a novosti su edukativni kutak, ali i pregršt zabavnih te interaktivnih sadržaja. 

Rezervirajte 14. rujna, učinite nešto dobro za svoje zdravlje, ali i zdravlje planeta. Sav prihod od prodaje kotizacija za plogging utrku odlazi u humanitarne svrhe, ove godine Karate klubu osoba s invaliditetom Sveta Nedelja!  Osigurajte svoju kotizaciju za utrku ovdje i vidimo se na zagrebačkom Bundeku! 

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, HEP, OTP banka, INA, JYSK, PIK Vrbovec, Hrvatska pošta, Pet centar, Fina. Projekt podržavaju Vrtni centar Flora, Interzero, Humana Nova, Consultare i Eko Taxi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Kraljica kuhinje: Neobične kombinacije u modernoj kuhinji
ISPROBAJTE TRI RECEPTA

Kraljica kuhinje: Neobične kombinacije u modernoj kuhinji

Temperature se možda još nisu spustile, ali vjerujemo da su mnogi od vas počeli osjećati žudnju za malo težom hranom. I premda grah s kobasicama ne može dosaditi, evo nekoliko ideja kako od 'skromne' namirnice napraviti nešto drugačije
Razotkrivanje skrivenih umova: Kako neuromarketing dekodira ponašanje zaposlenika?
KONFERENCIJA STARTOVER

Razotkrivanje skrivenih umova: Kako neuromarketing dekodira ponašanje zaposlenika?

Zašto bi tvrtke trebale gledati širu sliku simbioze tehnologije i neuroznanosti, a kad govorimo o spajanju neuromarketinga i upravljanju ljudskim potencijalima, doznat ćemo 7. studenog na konferenciji Startover
Pridružite se Marku i Bizzi, testirajte znanje lokalnih izraza
TKO ZNA VIŠE?

Pridružite se Marku i Bizzi, testirajte znanje lokalnih izraza

Marko i Bizzo vrlo su vješti s riječima, ali koliko poznaju lokalizme, to je već druga stvar. Ožica, šufit, bavulin, škabelin... Ako i ne pogodite što je 'pjesnik time htio reći', naučit ćete koju novu besedu