Za svakog ima ponešto, od debljeg i tankog pizza tijesta, talijanskih pasti i deserata do finih focaccia sendviča. U ovim prefinim delicijama možete uživati sve do nedjelje, 2. lipnja
Pizza festival u Zagrebu: Hit je pizza s konjskom kobasicom, a za jednu imamo i recept
Na ovogodišnjem 3. Pizza festivalu u na Trgu J. J. Strossmayera u Zagrebu ponuda je zaista bogata, sve pizze i ostale talijanske delicije su na visokoj razini, a mi smo sa svake kućice probali ponešto i za vas izdvojili najbolje.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Festival traje do 2. lipnja, pa do tada imate vremena kušati sve delicije koje vas zanimaju.
Al Dente
Prva kućica koja se istaknula laganim tijestom i fantastičnim nadjevima je Al Dente. Ovakva pizza idealna je za one koji ne žele osjećaj težine u želucu nakon obroka. Oni u ponudi imaju četiri vrste pizze, a koriste vrhunske sastojke, što se itekako osjeti u okusu. Odlična im je bijela pizza Mortadela & Stracciatella, koja stoji 17 eura. Sastojci koji ovoj pizzu daju bogatstvo okusa su rikota krema, mozzarella fior di latte, mortadela, pesto od pistacije, Stracciatella sir, pistacije i maslinovo ulje. Ostale pizze koje možete pronaći na kućici su Buffalo Margherita, Piccante i Prosciutto & Stracciatella. Cijene se kreću od 13 do 17 eura.
RougeMarin
Pizz'arin kućica od RougeMarina nudi sicilijanske pizze s debljim tijestom, ali opet mekanim i ne preteškim. Kod ove pizze je odlično to što je narežu na manje komade, pa je možete lako podijeliti. U ponudi je i mala verzija pizze, koja je 4-5 eura jeftinija. Tu je šest vrsta pizza: Palermo, Messina, Siracusa, Siracusa Bambini, Trapani i Catania, a nazvane su po sicilijanskim gradovima. Najskuplja je Catania (12,50 eura), a sastojci koji se nalaze na njoj su umak od rajčice, mozzarella, mortadela, crne masline, cherry rajčica, pesto pistacija i creme fraiche. Okus pizze svakako opravdava cijenu jer je spoj okusa odličan, a nadjeva je taman toliko da se odlično slaže s debljinom tijesta.
Tutto Passa
Ako se zaželite malo drugačijih okusa, posjetite kućicu Tutto Passa, u kojoj možete isprobati pizze s tikvicama, dinjom ili bundevom. Tu su četiri vrste pizze Di Mamma, La Primaverile, Melon i Speciale, koje su nešto jeftinije, pa je najskuplja 11 eura, a koriste tijesto od craft pekarnice Bread Club. Probali smo pizzu Di Mamma, koja je prava klasika, sir odličan, fino se rasteže i sve je super ukomponirano. Cijena joj je 10 eura, a sastojci su maslinovo ulje, polpa salsa, mozzarella, prosciutto coto i šampinjoni.
Oui chefs on the wheels
Ljubitelji tjestenine i ostalih talijanskih delicija svakako moraju posjetiti kućicu Oui chefs on wheels jer, osim slanih, nude deserte. Odlična im je Cacio e pepe tjestenina, koja se radi u kolutu od sira.
Cijena joj je 9,80, a ako želite gore naribani tartuf, doplatit ćete 2,20 eura. Od tjestenina još imaju "na pome da bome" za 8 eura te baby lazanje za 9 eura. Zasladiti se na talijanski možete cannolima za 6 eura ili rum baba desertom za 5,60 eura.
Pizza Social Club
Social Club i ove godine peče pet vrsta pizza, a posebno nam se svidjela Pizzaioli za 9 eura. Kombinacija San Marzano rajčice, fior di latte mozzarelle, dimljene šunke, karamelizirane cherry rajčice, Grana Padano sira i rikule idealna je za sve koji vole klasiku na višem nivou. Svakako se isplati probati i Parmigiana pizzu s patlidžanima za 8,50 eura.
Zagyland
Prvi put na Pizza festival stigla je kućica Zagyland iz Konjšćine, koja nudi prefine pizze sa zagorskim šmekom. Među njih četiri istaknula se šarena Horse city pizza, na kojoj je konjska kobasica. Vlasnik kućice Darijo Markulin posebno je ponosan na ovu pizzu, kao i na tijesto koje rade.
- Zagyland je istoimeni hotel, restoran i pizzeria iz Konjšćine. Pečemo napoletanu po talijanskoj recepturi Davora Milića, a imamo četiri vrste pizze. Istaknuli bismo Horse city, koja prezentira mjesto iz kojeg dolazimo. Na njoj su pelati, mozzarella, konjska kobasica, od koje je jedna pikant a druga malo blaža. Ukrasili smo je jalapeño papričicama i kriškom ždrebećeg pršuta - opisao je. Nude pizzu po pola, odnosno jednu kuglu tijesta prepolove, ako netko ne želi cijelu i ona je upola jeftinija. Tako je normalna Horse city pizza 14 eura, a manja 7. Imaju i pizzu s tunom.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Tajna dobrog tijesta je, kaže Darijo, u samo četiri sastojka - brašno, voda, sol i minimalno kvasca. Oni na jedan zamjes od pet kila brašna stave pet grama kvasca.
- Jedna kocka kvasca je za 280 pizza - ističe Darijo.
Pizza Fritta
Pizza Fritta još je jedna kućica koja nudi malo drugačiju pizzu, odnosno preklopljenu napuljsku pizzu prženu u dubokom ulju. Punjena je klasičnim sastojcima sir, šunka i rajčica, a košta 9 eura.
Picnic & Poma
Sendviče u focaccii i ove godine nudi Picnic & Poma Food Boutique i to četiri vrste - pistachio, roast beef, truffle i caprese. Cijena im je oko 9 eura. Na sastojcima se u ovim sendvičima ne štedi, jako su sočni i zasitni. Ovdje možete probati i signature koktele - Basil mojito i Roza za 7 eura.
Pizza Re
Još jedan novitet na ovom Pizza festivalu je Pizza Re, koju drži Hrvoje Cvetko. Predstavili su Margheritu, Capricciosu, Picant, Mortadelu i Pizzu Re, a cijene se kreću od 10,50 do 14,50 eura.
- Tajna dobrog tijesta je fermentacija, pa se kod nas ono fermentira između 48 i 72 sata. Također, bitni su ljudi, koji te pizze moraju raditi s ljubavlju - objasnio je Hrvoje i preporučio Mortadela pizzu.
Recept za pizzu Catania iz RougeMarina
Tijesto:
Spolverina brašno 30g, Semolina brašno 15g, brašno Tip1 15g, glatko brašno 70g, suhi kvasac 1g, maslinovo ulje 5mL, sol 3g, voda 90ml
Nadjev:
65g Mortadella, 80g Creme fraiche, 15g crne masline, 50g Cherry rajčice, Pesto pistacija 1 žlica
Priprema:
Zamijesite sve sastojke za tijesto. Pustite da se diže na sobnoj temperaturi 1 sat. Premijesite, stavite u pleh veličine 25x15 da se diže na temperaturi 32 stupnja, 25 min. Pecite 10 min na 240 stupnjeva. Izvadite, premažite sa 200 ml pizza umaka. natrgajte po umaku 100 g mozzarelle. Pecite još 10 min na 220 stupnjeva. Izvadite iz pećnice i odmah stavite nadjev.