Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pionir hrvatskog zrakoplovstva Dragutin Novak prvi put poletio

Pionir hrvatskog zrakoplovstva Dragutin Novak prvi put poletio

Novak je na današnji dan 1910. ostvario svoj dječački san, poletjevši u Penkalinom avionu. Godine 1960. odobrena je prva hormonska kontracepcijska pilula, a 1984. Duran Duran su hit u SAD-u

VIDEO

Kad je Dragutin Novak 23. lipnja 1910. godine poletio s vojnog vježbališta Črnomerec, u Zagrebu sigurno nije bilo sretnijeg mladića od njega! Mladi automehaničar od dječačkih je dana sanjao da će postati pilot i tog je dana ostvario svoj san: Poletio je u zrakoplovu konstruktora Slavoljuba Penkale, vinuo se do visine od 10 metara i zaokrenuo avion u zraku za 180 stupnjeva.

Zanimljivo je da je u jednome od kasnijih letova taj zrakoplov oštećen, nakon čega je Penkala odustao od daljnjih istraživanja i gradnje novih aviona.

Prvi hrvatski pilot Dragutin Novak

No, Novak se pridružio drugim graditeljima i nastavio s letenjem, sudjelujući, među ostalim i u nekim avijatičarskim natjecanjima, a krajem 1914. odlazi u vojsku i uskoro ga prebacuju u avijaciju Austro-Ugarske Monarhije.

Za pilotske zasluge dobio je Zlatnu medalju za hrabrost, Srebrnu medalju prve klase, titulu Feldpilota i Križ s vijencem i zauvijek je, zajedno s Penkalom, ostao zapisan kao pionir hrvatskog zrakoplovstva. Možemo ih smatrati hrvatskom braćom Wright.

Prva kontracepcijska pilula

Contraceptive pills

Na današnji dan 1960. godine Američka agencija za hranu i lijekove proglasila je Enovid prvom službeno odobrenom kombiniranom oralnom kontracepcijskom pilulom na svijetu. Riječ je o prvoj hormonskoj kontracepcijskoj piluli koja je stvorena zahvaljujući značajnom napretku endokrinologije do tog doba. Proizvodila ju je farmaceutska tvrtka Searle (danas dio Pfizera), a nakon SAD-a, 1961. je odobrena u Australiji i Zapadnoj Njemačkoj, a uskoro i u drugim zemljama svijeta.

Rasprave o razvoju takve pilule pokrenula je velika depresija, nakon koje je siromaštvo postalo veliki problem i mnoge su obitelji htjele imati manje djece kako bi im osigurale kvalitetnije odrastanje. No, bilo je to i vrijeme eugeničkog pokreta, koji je poticao reprodukciju određenih pojedinaca i obeshrabrivao reprodukciju drugih, što je također imalo utjecaja na stvaranje atmosfere pogodne za kontrolu začeća. Iako je u razvoju pilule sudjelovalo više stručnjaka, smatra se da su za stvaranje Enovida ponajviše zaslužni Gregory Pincus i Margaret Sanger.

Sanger je bila bivša medicinska sestra i u na porodničarskom odjelu često se susretala sa siromašnim ženama koje su prošle kroz opasne i štetne pobačaje, pa je zastupala važnost stvaranja pilule koja će omogućiti kontrolu rađanja. Naravno, odobrenje te pilule izazvalo je niz rasprava i socijalnih pitanja koja nisu do kraja raščišćena ni danas, kad imamo cijelu paletu hormonskih pilula za kontrolu rađanja.

Duran Duran prvi na 'Billboard Hot 100'

Godine 1984. popularni britanski sastav Duran Duran prvi je put 'zasjeo' na prvo mjesto 'Billboard Hot 100', s pjesmom "The Reflex", koja je zauzela prvo mjesto i u Velikoj Britaniji. Riječ je o pjesmu s trećeg albuma britanske grupe "Seven and the Ragged Tiger".

Više remeplova potražite OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena