
Tvrdi sirevi su odličan su izvor kalcija, no konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udio masnoće pa pretjerivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti
Lifestyle
Komentari 43Tvrdi sirevi su odličan su izvor kalcija, no konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udio masnoće pa pretjerivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti
Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Većina kalcija nalazi se u kostima i zbog toga je najpoznatiji kao zaštitnik od osteoporoze. Osim što održava gustoću i čvrstoću kostiju, izgrađuje i zube, a sudjeluje i u mnogim drugim vitalnim funkcijama.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Upravo je zato važno u svoju prehranu unositi namirnice bogate kalcijem:
Čaša nemasnog jogurta na dan sadrži oko 450 miligrama kalcija, a to je oko 42 posto preporučene dnevne potrebe za tim mineralom, dok čaša nemasnog mlijeka sadrži oko 300 miligrama kalcija.
Odličan su izvor kalcija, no konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udio masnoće pa pretjerivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti.
Kao i tofu, na primjer, odličan je izvor kalcija. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcija, pa čak i ako niste vegetarijanac nije naodmet razmisliti o tome da meso ponekad zamijenite tom namirnicom.
Od sve morske ribe, kao najbolji izbor ističu se srdele, koje možemo jesti i s kostima (papaline ili one iz konzerve), s kojima dobivamo dodatnu dozu kalcija, pojašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Najbolji izbor su smokve i datulje, ističe Sandra Marić Bulat. Među sjemenkama posebno su korisne sezamove, dok je za obnovu kalcija u organizmu korisno kombinirati sve orašaste plodove.