Prema propisima Europske unije postoje tri kategorije voda u boci: prirodne mineralne vode, prirodne izvorske vode i vode u boci za piće ili stolne vode
Znate li kako se u EU kategoriziraju vode u boci?
EFBW (European Federation of Bottled Water) je neprofitna udruga sa sjedištem u Brusselu koja zastupa europske proizvođače voda u boci te djeluje od 2003. godine. Predstavlja preko 600 europskih proizvođača voda u boci, a njena punopravna članica je i Gospodarska interesna udruga proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH). Unutar EFBW-a djeluje nekoliko radnih grupa : komunikacijska, regulatorna (pitanja kvalitete), radna grupa za zdravlje, okoliš i poreze u kojima aktivno sudjeluju i stručnjaci iz hrvatskih kompanija, proizvođača voda u boci. Upravo takav način suradnje našim kompanijama omogućava praćenje trendova na tržištu EU-a kao i različitih regulativa. Što očekuje naše proizvođače pitali smo direktoricu GIUPPH dr.sc. Jasnu Čačić.
Kako su kategorizirane vode u boci u Europskoj uniji?
Prema propisima Europske unije postoje tri kategorije voda u boci: prirodne mineralne vode, prirodne izvorske vode i vode u boci za piće ili stolne vode. Najviša kategorija su prirodne mineralne vode koje dolaze iz određenog podzemnog izvora zaštićenog od bilo kakvog zagađenja. Karakterizira ih izvorna čistoća, mikrobiološka ispravnost, stabilan mineralni sastav naveden na etiketi te u nekim slučajevima pozitivni učinci na zdravlje. "Te vode ne smiju biti tretirane te se redovito vrše analize kako bi se potvrdilo da se standardi kategorije održavaju. Prirodne mineralne vode vezane su uz lokalitet što ostale vode ne moraju biti već se mogu puniti bilo gdje. Sve prirodne mineralne vode, za razliku od ostalih voda, moraju biti službeno priznate, a lista je objavljena od strane Europske komisije u Službenom listu i na internetskim stranicama te se redovito ažurira", objašnjava Čačić i dodaje: "Izvorske vode također moraju biti u skladu s visokim standardima kvalitete. Moraju se puniti u boce iz zaštićenog izvora te također ne smiju biti tretirane. Međutim, izvorske vode ne moraju imati stabilan mineralni sastav kao prirodne mineralne vode, a njihov kemijski sastav ne mora biti naveden na etiketi".
Vode za piće u boci ili stolne vode dolaze iz različitih izvora, uključujući i površinske vode, a kod njih je dozvoljena dezinfekcija i tretiranje u procesu proizvodnje te dodavanje minerala. Premda se u Hrvatskoj još uvijek kolokvijalno gazirana voda naziva mineralnom, činjenica je da sve tri kategorije voda, dakle i mineralna i izvorska i stolna, mogu biti gazirane i negazirane.
Što s ulaskom u Europsku uniju očekuje hrvatske proizvođače?
Dio naših proizvođača gaziranih i negaziranih mineralnih voda već je prošao proceduru priznanja u EU i Hrvatskoj. Čačić zaključuje: "Proizvođači mineralnih voda, koji nisu bili priznati u Europskoj uniji, a priznati su u Hrvatskoj, bit će automatski priznati i u Europskoj uniji".