Mnogi će kupiti više hrane nego što im treba ili pripremiti veću količinu jela zbog čega će višak baciti u smeće. Donosimo savjete kako to izbjeći i iskoristiti ostatke
Ovo je najčešćih osam jela čije ostatke bacate, a možete ih fino iskoristiti u umacima i prilozima
Bacanje hrane nije problem samo razvijenog svijeta, a riječ je o posljedici lošeg upravljanja novcem u kućanstvu. Umjesto da kupujete previše hrane ili je nepravilno skladištite, organizirajte se i iskoristite sve namirnice.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako pripremiti rotkvicu
Pokretanje videa...
Stručnjaci kažu da u svijetu ljudi najviše bacaju ovih osam namirnica te otkrivaju kako od njih pripremiti jednostavna i jeftina jela te ih spasiti od propadanja, piše Healthiguide.
1. Jabuke
Ako su se jabuke u zdjeli s voćem smežurale, ne treba ih bacati. Ogulite ih, nasjeckate i skuhajte kako biste pripremili ukusan umak od jabuka. Dodajte malo cimeta, soka limuna i sladila po izboru te kuhajte dok ne omekšaju. Potom ih ohladite i izblendajte.
Od njih možete pripremiti i maslac. Nasjeckanim jabukama dodajte limunov sok, javorov sirup i začine poput cimeta i klinčića te kuhajte oko dva sata na laganoj vatri uz često miješanje, a potom ohladite i izblendajte.
2. Kruh
Prije nego što bacite ostatke kruha, uzmite u obzir činjenicu da se od njih mogu napraviti izvrsni domaći krutoni koje ćete dodati salatama ili juhama.
Narežite kruh na kockice, dodajte malo maslinovog ulja i začinite ga solju, češnjakom i origanom. Rasprostrite kockice po papiru za pečenje i pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta te ih povremeno promiješajte tijekom pečenja.
3. Celer
Stabljike celera iskoristite za umake i dipove. Narežite ih na trakice i poslužite uz humus, salsu ili maslac orašida, a ne zaboravite ni na maslac od jabuke koji ste pripremili. Možete ga također nasjeckati na manje komadiće i zamrznuti kako biste ga iskoristili kasnije za juhe ili povrtna jela.
4. Kokosovo mlijeko
Ako ste ljubitelj azijskih jela i spravljate ih kod kuće, često će vam ostati višak kokosovog mlijeka. To je odličan sastojak koji se može iskoristiti u brojnim jelima za poboljšanje teksture i okusa.
Dodajte pireu od cvjetače koji ćete poslužiti uz pečenu piletinu, mješavinu kokosovog mlijeka i curryja u prahu. Ili dodajte kokosovo mlijeko kavi i čaju. Također, možete napraviti ukusne palačinke, a odlična je namirnica i za one koji slijede keto dijetu.
5. Vrhnje za kuhanje
Riječ je o namirnici koju možete iskoristiti za pripremu slatkih i slanih jela. Umjesto mlijeka iskoristite ga u kolačima i drugim slasticama, ili ga dodajte u smoothieje i shakeove.
Možete ga dodati i zobenim pahuljicama. Pripremite kajganu uz malo vrhnja za kuhanje, ili ga dodajte u šalicu vrućeg kakaa. Odličan je izbor i za razne vrste koktela.
6. Riža
Mogućnosti korištenja ove namirnice su beskonačne u slatkim i slanim receptima. Kuhanu rižu u hladnjaku možete čuvati najviše dva dana, a bolja je ako je iskoristite što prije radi okusa i konzistencije.
Pripremite rižin puding i dodajte mu grožđice i komadiće čokolade. Osnovni sastojci za puding su riža, mlijeko, šećer, sol i vanilija. Ovdje umjesto mlijeka možete iskoristiti ostatke kokosovog mlijeka ili vrhnja za kuhanje.
7. Pečena piletina
Ispekli ste cijelo pile za ručak i ostalo je viška? Nema problema. Pripremite složenac od brokule ili burito. Sjeckanu piletinu dodajte lazanjama ili drugim jelima s tjesteninom, a ako je ubacite u zelenu salatu i poslužite uz umak i topla peciva sa sezamom, dobili ste sjajnu večeru.
Možete pripremiti pitu s piletinom ili je dodati na pizzu. Ako pak nemate volje eksperimentirati u kuhinji, jednostavno narežite piletinu i poslužite sa svježim povrćem, poput stabljike celera koju niste stigli pojesti.
8. Umak od rajčice
Ako ste umak kupili u konzervi ili staklenci, velika je vjerojatnost da ste višak koji je ostao od pripreme ručka ostavili negdje u hladnjaku. Umjesto da pokušavate otkriti koliko dugo ondje stoji, zamrznite ga.
Ostatke umaka prelijte u kalup za led ili u silikonski kalup i zamrznite. Zamrznute kockice spremite u vrećice, a potom po potrebi koristite u drugim jelima koja pripremate. Odličan su dodatak umacima s tjesteninom ili varivima.