Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Što jesti na vrućini? Ovo su 3 povoljna menija za vruće dane

Što jesti na vrućini? Ovo su 3 povoljna menija za vruće dane
2

Lagana hrana puna voća i povrća pravi je lijek za ljetne dane. Iskoristite sezonske povoljne namirnice i napravite ukusna jela. Saznajte naše prijedloge za ljetni stol

Ljetni odmori prava su prilika da na svojim putovanjima i izletima probate autohtone gastronomske ponude. Svako mjesto ili grad ima svoju priču i specijalitete po kojima je poznat. Međutim, ljeto donosi i drukčiju prehranu. Lagani meniji su ono što većina preferira, naravno povezana sa sezonskim voćem i povrćem kojeg ima u izobilju. Riba je jedan od glavnih aduta koji može obogatiti stol svake obitelji. Ipak, većina želi proći što povoljnije u kreiranju svojih svakodnevnih menija. Donosimo vam povoljni ljetni meni koji svatko može napraviti, ali i čije su namirnice svima dostupne. Više jela možete potražiti i na portalu Gastro.hr

Toplo hladna salata s patlidžanima, rajčicom i rukolom

  • 1 patlidžan srednje veličine
  • 30 g rukole
  • 2 rajčice srednje veličine
  • 1 mozzarella
  • 2 žličice pesta
  • malo ribanog parmezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • pola žlice balzamičnog octa
  • sol i papar 

Patlidžane izrezati na kolutove, posoliti i pustiti da odstoje 20 minuta. Rukolu oprati, ocijediti i rasporediti na dva tanjura da ih prekriju. Oprati i izrezati rajčice na kolutove te poslagati kolutove rajčice na rukolu. Mozzarellu izrezati na kolutove. Odstajale patlidžane ispeći na grill tavi na maslinovom ulju i poslagati na rajčice. Na vruće patlidžane naslagati kolutove mozzarelle, a na mozzarellu malo pesta. Po salati krupno naribati parmezan. Poslužiti odmah s vrućim kruščićima s češnjakom. 

Cijena jela: oko 30 kuna

Rižoto od kozica 

Za ovaj rižot potrebno vam je: 

  • 25 dag repića kozica 
  • 4 male šalice riže
  • 1 velika tikvica 
  • 1 velika mrkva 
  • 6 režanja češnjaka 
  • 1 velika žlica svježeg sitno nasjeckanog peršina 
  • 4 žlice maslinova ulja 
  • ½ žličice timijana 
  • sol i papar 

Očišćene repiće kozica prerežite, a mrkvu i tikvicu nasjeckajte na što sitnije kockice. U dubljoj tavi ili woku na malo maslinova ulja i na laganoj vatri pirjajte peršin, nasjeckani češnjak, usitnjene tikvice i mrkvu pa nakon minutu-dvije dodajte kozice, sol i papar te timijan. Kad češnjak počne tamniti, podlijte s malo tople vode i vina pa nastavite pirjati na laganoj vatri desetak minuta. Po potrebi dolijte još vruće vode, pojačajte vatru pa dodajte rižu. Kuhajte na srednje jakoj vatri sve dok riža nije gotova (po potrebi dolijevajte mlaku vodu ili – još bolje ako imate ribljeg temeljca), a rižoto poslužite s još malo maslinova ulja. 

Cijena jela: oko 60 kuna

Hladni napitak od jabuka i borovnica

  • 2 zelene jabuke(ili neka druga vrsta)
  • 100 g borovnica
  • 2 žlice bagremovog meda
  • cimet 

Operite i očistite voće, jabuke narežite na kriške. Ubacite voće u mikser, dodajte dvije žlice meda i par kockica leda. Miksajte par minuta, poslužite s malo cimeta.

Cijena jela: oko 20 kuna

Svakako pročitajte i ostatak ljetnog specijala Pametne kune: "Kuna voli hrvatsko". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Veliki godišnji horoskop: Stiže jako burna godina, evo koje promjene čekaju svaki znak
ŠTO DONOSI 2025.?

Veliki godišnji horoskop: Stiže jako burna godina, evo koje promjene čekaju svaki znak

Ovo je godina u kojoj učimo prepoznavati što je bitno za nas osobno i sa svojim talentima i darovima doprinositi zajednici i društvu. Svi ćemo doživjeti neki prijelaz od starog prema novom
Veliki tjedni horoskop: Bikove očekuju putovanja, Djevice će osvajati, a Vage biti prezauzete
OD 5. DO 11. SIJEČNJA

Veliki tjedni horoskop: Bikove očekuju putovanja, Djevice će osvajati, a Vage biti prezauzete

Ribama dolazi sjajno razdoblje, a naklonjeni Mars puni ih pozitivnom energijom. Odgovarat će im aktivan društveni život i zabave u kojima će se najbolje opustiti
Zagrebački estetski kirurg: Ne isplati se ići na zahvate u Tursku jer može biti skuplje, i lošije
INTERVJU - JOHANN NEMRAVA

Zagrebački estetski kirurg: Ne isplati se ići na zahvate u Tursku jer može biti skuplje, i lošije

Estetska medicina u Hrvatskoj je na razini, a oni koji žele uštedjeti na zahvatima u Turskoj mogu potrošiti i više nego što su planirali, smatra naš stručnjak