Arsen je prirodni element koji se može naći u podzemnim vodama, u voće i sok je dospio preko zagađenog tla, a često pijenje takvih sokova povećava rizik od raka
Otkriće: U sokovima od jabuke i grožđa pronašli dozu arsena
U 10 posto sokova od jabuke i grožđa mogu se pronaći tragovi poznatog otrova, arsena, izvijestili su američki znanstvenici u novom "Potrošačkom izvješću". Testirajući različite sokove, u pet poznatih primjeraka pronašli su razinu arsena od 10 ppb-a (dijelova na milijardu ili 10 nanolitara) po litri soka, dok je u svakom četvrtom uzorku pet ppb-a po litri.
Prema njihovim saznanjima, sokovi od grejpa i jabuke poznatih proizvođača mogu sadržavati doze arsena koje su dovoljne da povećaju rizik od raka, dijabetesa i bolesti srca tijekom vremena, osobito kod male djece, prenosi Time Healthland.
S obzirom na to da američki, ali ni europski zakoni nemaju standard za dozvoljenu količinu arsena u sokovima, novi su rezultati potakli sindikate potrošača da ih donesu.
Arsen je prirodni element koji najčešće zagađuje podzemne vode, a istraživači misle da je zagađenost tla najvjerojatniji uzročnik arsena, osobito u uzgojenim jabukama koje se kasnije prerađuju u sokove.