Od ostataka šunke i jaja možete pripremiti francuski krumpir ili finu salatu ili pak najmilije iznenaditi torticama s mladim lukom po receptu Branka Ognjenovića
Ostatke hrane pretvorite u fina jela: Tortice, salate s jajima...
Francuski krumpir
Sastojci: 50-70 dkg krumpira, 4 kuhana jaja, šunka, vrhnje, jaje
Priprema: Skuhajte krumpir i čim se ohladi narežite na ploške. Ostatke kuhanih jaja i šunke također narežite na ploške. Namastite lim za pečenje, prekrijte ga ploškama krumpira, pa dodajte sloj jaja, sloj šunke i na kraju sloj krumpira. Na kraju sve prelijte mješavinom kiselog vrhnja, jednog razmućenog jaja i malo soli. Pecite na 200°C oko 35 minuta ili sve dok korica ne požuti.
Salata od kuhanih jaja
Sastojci: 8 kuhanih jaja, 200 g kuhane šunke, 1/3 šalice majoneze, 1 mala žlica curryja, 1 žlica vlasca (listovi), sol, papar, 4 kriške kruha (pšenični, bijeli), 2 žlice maslinovog ulja, 4 režnja češnjaka
Priprema: Narežite kuhana jaja i kuhanu ili pečenu šunku na kockice. U velikoj posudi pomiješajte majonezu i curry ili kurkumu. Dodajte jaja i vlasac pa začinite solju i paprom. Kriške kruha premažite maslinovim uljem i istrljajte češnjem češnjaka. Kratko zapecite u pećnici. Salatu raspodijelite po kruhu i poslužite.
Više pogledajte na portalu Gastro.hr.
Tortice s mladim lukom i šunkom
Sastojci: 100 g šunke, 100 g sira, 2 komada mladog luka, 100 g kruha (sredina), 4 jaja, 1 dcl vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca, sol, papar
Priprema: Očistite mladi luk te ga narežite na kolutiće. Šunku i kruh narežite na kockice te dodajte mladom luku i izmiješajte. U zdjeli istucite jaja s vrhnjem, dodajte mješavinu šunke, kruha narezane na kockice i mladog luka. Sve dobro izmiješajte te začinite sa soli i paprom. Zatim umiješajte ribani sir i sve zajedno još malo izmiješajte.
Kalupe premažite maslacem te malo pospite grizom da bi tortice nakon pečenja bile lagano hrskave. Dodajte smjesu te pecite u zagrijanoj pećnici cca 20 minuta (ovisno o veličini kalupa) na 180 stupnjeva. Poslužite sa salatom po izboru ili umakom.