Ne radi se ni o cijeni, ni o toliko zdravlju, koliko o tome da pojedine vrste ulja većina ljudi zbog okusa uopće ne može podnijeti. Ne znam je li netko probao sezamovo ulje, odvratna je okusa i zbog gađenja stvara više štete nego koristi potencijalnom konzumentu koji ga ne podnosi. Kikirikijevo ulje je američki robni brand i naravno da se u emisijama poput Oz - ove promovira i ta vrsta ulja. Osobno, ne želim jesti ikakvu salatu koja okusom vuče na orahe ili kikiriki. Laneno ulje jest prava stvar, ali ima nazalni okus i ne želi to svatko u ustima. Po otvaranju rok uporabe mu je najviše 4 tjedna i tada se počinju stvarati neželjene i otrovne tvari u ulju. Cjenovno je "dosta nepopularno". Maslinovo ulje je O.K., ali samo hladno prešano. Svejedno ga dosta ljudi ne podnosi. Najšire u uporabi jest suncokretovo ulje, najveći je izvor prirodnog vitamina E i, evo malo promocije, upravo u Hrvatskoj u Čepinu proizvodi se suncokretovo ulje najzdravijim postupkom. Tlapnja o štetnim tvarima koje nastaju zagrijavanjem i prženjem je samo zato da se ispromoviraju američki brendovi u prehrani. Ništa više štetnih tvari ne nastaje zagrijavanjem suncokretovog ulja od ostalih ulja masovne uporabe, a neutralan okus i izuzetno dobro "slaganje" uz pirjane ili pržene namirnice, te dug rok uporabe, čine ga nezamjenjivim sredstvom za pripremu jela u svakoj kuhinji.
ra
ramazzotti
16.10.2014.
Odustani
Postoje ulja koja se teško mijenjaju prilikom zagrijavanja, kao recimo kokosovo ulje (također mora biti hladno prešano) koje je također zdravstvena bomba (regul
ira vam oba tlaka na normalnu razinu, imali povišen ili snižen tlak, "čisti" krvne žile, poboljšava rad srca, diže tonus cijelom organizmu), na sobnoj temperaturi je u polukrutom stanju i vrlo mazivo, s intenzivnim mirisom na kokos, što je za većinu vrlo prihvatljivo, ali cjenovno definitivno nije. Stoga oprez s ovakvim emisijama i "savjetima".
Prikaži još ↓
lu
lukica25
16.10.2014.
Odustani
baš to, suncokretovo ulje je najbolje za prženje jer svinjetina na tom uju ima okus svinjetine, piletina piletine itd. a ova neka jaka okusom nebi bila dobra je
r bi onda ove stvari imale okus kikirikija, oraha itd. nikad nisam ni imao želju sporobavat takva ulja a neznam jel sam i vidio u dučanu, jedino što sam uveo je maslinovo i paše mi okusom
Prikaži još ↓
sv
_svašta_
20.10.2014.
Odustani
@ramazzotti: suncokretovo je najšire u uporabi jer je najjeftinije..zar ti ne vjeruješ da su za prženje (iako bi najbolje bilo ne pržiti) najbolje masti sa veli
kim udjelom zasićenih m.k. jer su stabilne i podnose visoke temp.? kako si došao do zaključka da ne nastaju štetne tvari prženjem na biljnom ulju, i koje brendove propagiraju? @lukica: suncokretovo nije najbolji izbor za prženje jer nema dovoljno zasićenih masti (tek 10%) koje su stabilne na visokim temp. za razliku od nezasićenih kojima su bogata biljna ulja
Prikaži još ↓
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .