dragi novinaru, zanima me s kime ste razgovarali prije nego što ste objavili ovaj "članak"? sa nekime tko se bavi agronomijom? tko je, npr. profesor na fakultetu, radi na nekom poljoprivrednom institutu/zavodu ili ima svoju farmu/voćnjak? čisto sumnjam da vam je ovo rekao netko sa agronomskom strukom. Količina "pesticida" (prvo i osnovno, krivi termin) ne ovisi samo o tome koje voće/povrće je u pitanju, već i o vrsti "otrova", vremenu primjene, vremenu branja, karenci... A i činjenica da ih najviše ima u, citiram, "jabukama, agrumima, kruškama i grožđu" je u potpunosti kriva i ne znam kako je netko (tko je stručan) mogao doći do takvog zaključka. Ljudi (a ni novinari) uopće nisu svjesni termina "eko" i da to UOPĆE ne znači da nije špricano. Plodovi sa "eko" certifikatom su špricani i imaju pravo biti špricani određenim dozvoljenim sredstvima i količinama. Ne bojte se toliko hrvatskih proizvoda, kod nas su kontrole iznimno jake, uspoređujući s ostatkom svijeta. Čak se kontrolira i jačina/protok dizni na atomizerima/prskalicama. Kontrolira se (program u začetku) koliko je koje gospodarstvo "pesticida" kupilo. Svi korisnici moraju biti osposobljeni radom sa "pesticidima". Svake godine se ukida hrpa aktivnih tvari koje se procijene opasnijima. Treba se paziti voća i povrća iz npr. Kine i zemalja trećeg svijeta gdje nema toliko odredbi što se smije koristiti a što ne i kako se smije a kako ne. Za to postoje kontrole koje bi trebale nasumce uzimati uzorke (iz maloprodajnih/veleprodajnih trgovina) i raditi laboratorijske analize rezidua "pesticida". I da, za kraj, breaking news, "pesticide" ne možeš oprati sodom bikarbonom. Nalaze se i u plodu.
An
Anonymous1950
02.12.2015.
Odustani
Svaka cast ,novinaru mislin da bi triba dat placu od ovog miseca ovon coviku! Bolje je objasnija nego ti..
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .