Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Božić u Dalmaciji: Obiteljski stol je svetinja, a pjevalo se i jelo do zore nakon što post završi

Božić u Dalmaciji: Obiteljski stol je svetinja, a pjevalo se i jelo do zore nakon što post završi
5

Umijeće pravljenja imotskih rafiola Gabi Škeve posebno je traženo i za ove blagdane. Obiteljski stol bio je velika svetinja, a za Božić su se jeli i kapulari odnosno sarme, pašticada i tuka...

U Dalmaciji ne bi bilo blagdanskog stola da se na njemu ne nađu slatki zalogaji, tradicijski prepoznatljivi i posebni baš za ovaj kraj. Davno prije bakalar je bio sirotinjska hrana i spravljao se na više načina na Badnju večer. Zadržalo se to do današnjih vremena kao jelo koje “zamiriše” u gotovo svakoj kući. Maja Nikolić, varušanka s Bazane u Imotskom, u svoje 83 godine utkala je mnogo znanja o tradicijskim blagdanskim običajima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Matagići 01:43

- Je, spravljao se bakalar, ali u mojoj kući i dobra oborita riba, koju bi moj pokojni otac ‘zaručio’ u ribara iz Splita mjesecima prije. Nismo jeli fritule jer u njima ima jaja, a mi smo postili, pa bismo spremali uštipke s malo brašna, soli, kvasca i vode. Bila je to prava gozba. Najprije smo imali crni rižot, zatim bakalar ‘bianko’ i na brujet, onda ribu. Za Božić na blagdanskom stolu obavezno je bila dobra juha od domaće koke, zatim kapulari (sarme), pašticada i tuka - govori Maja.

Deset super recepata: Pečenja i slastice od kojih rastu zazubice
Deset super recepata: Pečenja i slastice od kojih rastu zazubice

Taj dan obitelj je bila za stolom i dugo se blagovalo. Obiteljski stol bio je svetinja. Poslije toga iznosile su se slatke delicije, od imotskih rafiola, kotunjade, krokanta, do poznate imotske torte, koju je i sam car Franjo kušao. Nije bilo ljubomore i nekako su svi bili zadovoljniji. Poslije polnoćke svi su, kaže, odlazili jedni do drugih čestitati Božić. Znalo se u koje će se kuće svratiti poslije polnoćke kad je post završio, na ukusne kapulare. Pjevalo se tada i jelo do zore. 

- Darivalo se i u to doba djecu, ali recimo u mojoj obitelji se nastojalo da nikada ne dobijem bolji dar od druge djece u susjedstvu. Znate ja sam svojoj djeci i poslije mojim unucima uvijek znala pod bor staviti spomenar u koji bi nešto napisala i to im je ostalo za trajnu uspomenu. Danas je nešto pomodno postalo da ljudi žele da budu ono što nisu - govori nam teta Maja.

Imotski: Gabi Skeva radi tradicionalne imotske rafiole

Malo drukčiji običaji bili su u selima Dalmatinske zagore. Njihov blagdanski stol diktirali su materijalni uvjeti, ali su i u neimaštini ljudi znali uživati. Kitili su bor ili jelu, što je ovisilo o podneblju i o tome što priroda daje. Na Badnji dan u sumrak su u kuću unosili slamu i prostirali ispod bora i obiteljskog stola. Domaćin kuće grančicom bršljana krštenom vodom blagoslivljao je obiteljsku kuću, grančicama su se kitili prozori i vrata kuće u znak blagoslova, a na otvorenom ognjištu palili su badnjak. Ovaj običaj zadržao se do današnjih vremena. U jesen, kad se pripremao ogrjev za zimu, posebno su birali tri ravna velika drveta (badnjaka), koje su čuvali za Badnjak. U kućama su mirisali riba i uštipci. Na stolu je bila bukara u kojoj su bili pšenica i kukuruz, a u njoj zadjenuta svijeća trojica.

Žito je bilo znak rodnosti, a trojica svetosti. Molilo se Boga prije objeda, a potom su se pjevale božićne pjesme. Fritule su se više spravljale u mjestima priobalja. Tako je za grad Split posebno uz dobru ribu i bakalar na stolu trebalo biti malo slatkih bobića, mandulata. Za dubrovački kraj neizostavna je bila rožata, slastica kojoj danas ne mogu odoljeti ni drugi dalmatinski krajevi.

Imotski: Gabi Skeva radi tradicionalne imotske rafiole

Ono što je nadaleko poznato baš kao i Imotska torta je torta Makarana, a samo ime joj govori odakle dolazi. Posebna je i potrebno je dugogodišnje umijeće uz dakako pokoju obiteljsku tajnu da bi je se uspješno pripremilo na Makarskom primorju. Njen recept baš kao i recept rožate podijelila nam je Zora Brkić iz poznate makarske slastičarne Romana. Za Imotsku tortu baš kao i rafiole, ali i još mnogo ukusnih zalogaja pobrinula se teta Maja i njena kćerka Gabi Škeva koja ovih dana ima pune ruke posla baš kao i još desetak Imoćanki. Tisuće imotskih rafilola, desetke imotskih torti i Makarana zamirisat će svim miomirisima ne samo na stolovima u gradu Imotskom i makarskom primorju već i diljem Hrvatske jer pošiljke unatoč koroni i dostava ovih specijaliteta je odlična jer ove delicije ne gube na svojoj kvaliteti ni nakon desetak dana. Uz kapljicu domaćeg prošeka ili pjenušca malo tko će im odoljeti.

Supertrik: Spriječite prejako nakupljanje leda u zamrzivaču
Supertrik: Spriječite prejako nakupljanje leda u zamrzivaču

IMOTSKI RAFIOLI

Imotski: Gabi Skeva radi tradicionalne imotske rafiole

Sastojci: Tijesto: 500 g brašna, 120 g šećera, 120 g maslaca, 4 žumanjka, 2 dl prošeka, 2 žličice praška za pecivo; krema: 4 bjelanjka, 250 g šećera, 250 g bajama, naribana kora limuna i naranče, cimet, naribani oraščići, žlica mljevene kave, žlica maraskina, 10-15 kapi ekstrakta gorkih bajama, 2 žlice ruma

Priprema: Umijesite mekano tijesto i ostavite da stoji pokriveno. Bajame popržite i sameljite. Bjelanjke istucite u snijeg i izmiješajte s preostalim sastojcima u kremu. Tijesto razvaljajte na 3 mm. Na rub tijesta stavite žlicu kreme i preklopite tijesto pa rafiol polukružno odrežite rodelom. Rafiole slažite u namazanu roštijeru. Prije pečenja možete ih probosti iglicom na nekoliko mjesta da se ne otvore. Pecite ih 15 minuta na 150 stupnjeva da bi ostali svijetle boje. Namažite ih rakijom i pospite kristal šećerom u koji ste stavili malo vanilin šećera.

IMOTSKA TORTA

Sastojci: Tijesto: 250 g brašna, 100 g maslaca, 2 žlice šećera, 3 žumanjka, 2 dl prošeka, prašak za pecivo (na vrh noža), ribana kora limuna, prstohvat soli; Nadjev: 7 jaja, 500 g šećera, 500 g bajama, ribana kora limuna, ribana kora naranče, 2 vanilin šećera, 2-3 žlice maraskina, žlica ruma, 2 žlice cimeta, ribani oraščić, mljeveni klinčić, ekstrakt gorkog badema

Priprema: Zamijesite mekano tijesto od svih sastojaka i pustite malo stajati. Tridesetak bajama za ukrašavanje torte špelajte tj. dvije minute potopite u vrelu vodu i potom ih ogulite. Ostatak bajama popržite i sameljite. Jaja i šećer lagano miješajte kuhačom, pa im dodajte mljevene bajame i ostale sastojke. Tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte na 2 cm debljine. Njime obložite maslacom namazan štanap za tortu koji je plići od običnoga i napunite nadjevom. Ostatak tijesta razvaljajte na istu debljinu i rodelom izrežite na trake od 2 cm. Trake slažite na nadjev razmaknute uzduž i poprijeko da se dobije gradelada, a nadjev između traka zadobije izgled rombova. Stavite i bajame. Pecite 120 minuta na 120 - 150 stupnjeva. Ohlađenu vadite iz štanpa. 

MAKARANA

Sastojci: Tijesto: 3 žumanjka, 120 g maslaca, 250 g glatkog brašna, 250 g oštrog brašna, 40 g šećera, korica limuna i naranče; Fila: 8 jaja, 500 g šećera u prahu, 800 g badema, muškatni oraščić, cimet, 125 g maslaca, limunova i narančina 

Priprema: Od sastojaka zamijesite tijesto, neka odstoji. Odmoreno tijesto presite na dasku, odrežite 1/5 i stavite na stranu. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u veličini kalupa da prelazi preko stranica kalupa. Debljina tijesta neka bude oko 4 mm. Pomoću valjka prenesite nad kalup za torte kojeg ste premazali maslacem i utisnite na dno i stranice. Stavite nadjev i poravnajte. Ostatak tijesta tanko razvaljajte i izrežite na trake jednake širine koje stavljajte preko nadjeva u obliku mreže. Krajeve tijesta koji su visili sa strane odrežite. Stavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 minuta. 

ROŽATA

Food Dessert concept homemade vanilla Caramel custard or panna c

Sastojci: 12 jaja,12 žlica šećera, 1 l mlijeka, 200 g šećera (karamelizirati), rum 

Priprema: Kalup u kojem će se peći rožata obložite šećerom i karamelizirajte. Uspite izmiksane sastojke i pecite na temperaturi od 80 stupnjeva tri minute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5