Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Odlična jela s dodatkom vrhnja obvezno je probati

Odlična jela s dodatkom vrhnja obvezno je probati
4

Vrhnje je odličan dodatak salatama, krumpiru i mesu, a nezaobilazno je i u pripremi različitih deserata, poput ukusne torte čokoladna šarlota

BIFTEK STROGANOFF
SASTOJCI:  600 g junećeg bifteka, glavica luka, 50 ml votke, 100 g kiselih krastavaca, 200 ml vrhnja za kuhanje, žlica sjeckanog peršina, 250 g riže, ulje, sol, papar
Meso narežite na tanke trakice i od dvije do tri minute pržite na malo vrućeg ulja. Zatim ga stavite u posudu i, kako bi ostalo toplo, poklopite. Na masnoću od pečenja dodajte nasjeckani luk s malo soli te ga pržite dok ne omekša. Dodajte nasjeckane kisele krastavce te sve pirjajte minutu-dvije. Prelijte votkom, flambirajte pa nakon što se vatra sasvim ugasi, prelijte vrhnjem za kuhanje i popaprite prema želji. Nakon toga na laganoj vatri kuhajte još od dvije do tri minute. Pospite peršinom i poslužite s rižom.
SENDVIČ MONTE CHRISTO
SASTOJCI:  8 kriški kruha, 4 kriške purećih prsa, 4 kriške slanine, 3 cijela jaja, 2 bjelanjka, 4 kriške sira, 1/2  čašice kiselog vrhnja, 2 žlice mlijeka, 2 žlice senfa, 1/4 teglice majoneze, krušne mrvice, biljno ulje
Dobro izmiješajte majonezu i senf te mješavinom premažite kruh. Potom na svaku krišku stavite po komad puretine, slanine i sira. Svaki sendvič preklopite preostalim kriškama kruha. Narežite ih dijagonalno i pričvrstite čačkalicama. U posebnoj posudi dobro istucite bjelanjke, a u drugoj jaja, kiselo vrhnje i mlijeko. Zatim sve dobro izmiješajte. Pažljivo umočite sendviče u smjesu, a potom u krušne mrvice. Svaki sendvič lagano popržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnožutu boju (preokrenite jedanput). 
KRUMPIR U FOLIJI S VRHNJEM
SASTOJCI:  100 g svježeg sira, 8 žlica malomasnoga kiselog vrhnja, 800 g krumpira, 2 sitno nasjeckana luka, žlica različitih biljnih začina prema želji, sol 
Zagrijte pećnicu na 230°C. Ispecite krumpire u kori pa ih, nakon što se ohlade, razrežite. Izmiješajte svježi sir, vrhnje i sol. Dno posude za pečenje obložite aluminijskom folijom te na nju posložite krumpire prethodno prelivene mješavinom sira, vrhnja i soli. Krumpir potom preklopite aluminijiskom folijom i pecite petnaestak minuta. Nakon što ga izvadite iz pećnice, pospite ga začinima po izboru i poslužite vrući. Ovo ukusno jelo možete poslužiti uz meso i hladni umak s vrhnjem i drugim dodatkom po izboru (primjerice hrenom, majonezom ili nekim drugim).
SALATA OD KRASTAVACA
SASTOJCI:  2 krastavca, 125 g  kiselog vrhnja, nekoliko grančica estragona, žlica octa (ili soka iscijeđenog limuna), 2 žlice maslinova ulja, sol, papar
Ogulite krastavce i narežite ih dijagonalano, uklonite središnji dio s košticama te meso krastavaca nasjeckajte na male kockice. Stavite ih u cjedilo, po želji pospite solju i ostavite da odstoje petnaestak minuta. Zatim ih isperite vodom, iscijedite i osušite papirnatim ručnicima. Stavite ih u veliku zdjelu za salatu. U posudici dobro izmiješajte vrhnje, ocat, maslinovo ulje i papar. Operite estragon, osušite ga, sitno nasjeckajte i dodajte smjesi. Potom je prelijte preko krastavaca, promiješajte i ostavite salatu da se barem 30 minuta ohladi u hladnjaku.
ČOKOLADNA ŠARLOTA
SASTOJCI: kutija piškota, mlijeko za namakanje; za kremu: 250 g maslaca , 200 g šećera u prahu, 200 g gorke čokolade, slatko tučeno vrhnje, 7 jaja, jagode (prema želji)
Piškote namočite u mlijeko te njima obložite dno i stranice kalupa za tortu. Čokoladu otopite na pari. Dobro izmiješajte maslac, dodajte mu šećer, a zatim čokoladu. U smjesu umješajte sve žutanjke, jedan po jedan, a na kraju snijeg od bjelanjka. Smjesom ispunite kalup za tortu. Ostavite je u hladnjak od dva do tri sata kako bi se dobro stegla. Na kraju je pokrijte ili ukrasite slatkim tučenim vrhnjem i, prema želji, jagodama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0