![Od rogača možete pripremiti ukusni liker, kao i ljekoviti čaj](https://img.24sata.hr/UQqqnd2xs2UpcdPalmcodQAU0SY=/414x267/smart/media/images/2019-33/dreamstime_xl_45234525.jpg)
Rogačeva smola rabi se kao dijetna hrana i kao nadomjestak za čokoladu. Po sastavu je mnogo prihvatljivija namirnica za one koji pate od dijabetesa, migrena, tjeskobe i nervoze
Lifestyle
Komentari 2Rogačeva smola rabi se kao dijetna hrana i kao nadomjestak za čokoladu. Po sastavu je mnogo prihvatljivija namirnica za one koji pate od dijabetesa, migrena, tjeskobe i nervoze
Rogač (Ceratonia siliqua) krupno je vazdazeleno stablo koje raste na sredozemnom području, a doseže visinu i do 20 metara. Pripravci od rogača rabe se za liječenje proljeva, probavnih smetnji i žgaravice. Rogačevo se brašno miješa sa sjemenkama suncokreta i rižinim brašnom kako bi se dobio dovoljno blag pripravak koji može liječiti proljev kod male djece.
Rogačeva smola rabi se kao dijetna hrana i kao nadomjestak za čokoladu. Nadomješta hranjive tvari pa time čini hranu snažnom, ali ne i masnijom. Rogač ima drugačiji okus od čokolade, ali je po sastavu mnogo prihvatljivija namirnica za oboljele od dijabetesa, migrena, tjeskobe, nervoze i sl. Prirodno je sladak pa je kod pripreme slastica od rogača potrebno dodati puno manje šećera nego kada se rade slastice od kakaa. Rogač ima mali udio masti, bogat je pektinom i rijetko djeluje kao alergen. Kalorijska vrijednost mu je za 2/3 manja nego kod čokolade.
Pomiješajte 20-30 grama rogačeva brašna s malo mlijeka i brašna te uzimajte kod proljeva.
Uzmite dva rogača, natrgajte ih na komade i kratko prokuhajte u 3 dl vode. Ostavite da odstoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Procijedite i popijte na prazan želudac. Ponavljajte postupak 20-25 dana i trebali biste primijetiti značajna poboljšanja.
Potrebno vam je 200 g domaćeg rogača, 150 g šećera, korica neprskanog limuna, vanilin šećer i litra domaće rakije. Operite rogač i nasijecite ga na krupnije komade, bez odvajanja koštica. Limun operite i narežite koricu, najbolje nožem za guljenje krumpira. Sve sastojke stavite u bocu široka grla i ulijte litru domaće rakije. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji na suncu četrdesetak dana. Jednom na tjedan dobro protresite da bi se šećer bolje otopio. Procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu te ulijte u tamnu bocu.
ŠOKANTAN RAZLOG: Evo zašto Meghan Markle uvijek ima istu pozu u javnosti
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+