Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Od ostataka božićnog ručka pripremite nova jela: 6 odličnih recepata poznatih chefova

Od ostataka božićnog ručka pripremite nova jela: 6 odličnih recepata poznatih chefova
6

Od komadića pečenja napravite mesnu pitu ili slasni složenac, a slavni kuhari podijelili su i svoje recepte za ostatke božićnih slastica koje su pretvorili u očaravajuće nove deserte

Nakon blagdana u mnogim će hladnjacima još danima stajati posude s ostacima hrane koju ćemo na kraju baciti u smeće.

POGLEDAJTE VIDEO: Australci su Božić proslavili kupanjem na plaži

Pokretanje videa...

Australija Božić 02:38

Poznati kuhari Nigella Lawson, Gordon Ramsay i Jamie Oliver otkrili su kako pripremiti višak pečenja, povrća ili priloga preostalih od blagdanskog objeda u jednostavnim novim jelima koja će biti jednako ukusna i neodoljiva Pripazite pritom na namirnice koje su kratkog roka trajanja te ih potrošite odmah. Provjerite također što možete zamrznuti i na taj način produljiti valjanost više mjeseci. 

Začinjena svinjetina prema receptu Nigelle Lawson

Sastojci: 2 žličice soli, žličica kima, 2 češnja češnjaka, 2 velika komada ostataka svinjetine, 2 luka, 2 jabuke, 4 krumpira, 2 šalice tamnog piva, 2 šalice vrele vode

storyeditor/2023-12-26/dreamstime_xxl_131657688.jpg

Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte sol i kim pa usitnite. Dodajte češnjak i promiješajte. Time začinite meso. Nasjeckajte luk i stavite na dno lima za pečenje. Preko stavite meso i kratko zapecite. Izvadite meso pa u lim za pečenje stavite jabuke i krumpire. Prelijte pivom i pecite dok ne omekšaju. Krumpire i jabuke možete ispasirati. Lim za pečenje stavite na vatru i sve ostatke zalijte vodom pa deglazirajte. Kada dobijete gusti umak, poslužite ga uz meso.

Riješite se mrlja od ostataka vode i sapuna: Nekoliko trikova
Riješite se mrlja od ostataka vode i sapuna: Nekoliko trikova

Pita od purice prema receptu Jamieja Olivera

Sastojci: 2 kriške slanine, 1/2 vezice majčine dušice, maslinovo ulje, 2 kg nasjeckanog poriluka, sol, papar, 800 g pečenog mesa purice natrganog na komade, 2 žlice brašna, l povrtnog temeljca, 2 žlice vrhnja, 500 g lisnatog tijesta, 12 pečenih kestena, 2 listića kadulje, tučeno jaje

storyeditor/2023-12-26/dreamstime_xxl_48603848.jpg

Priprema: Prepržite listiće majčine dušice i slaninu. Ulijte maslinova ulja i popržite. Dodajte poriluk i pržite tri minute. Smanjite temperaturu i ostavite 30 minuta na vatri. Svakih pet-deset minuta promiješajte. Kad je gotovo, dodajte meso purice i promiješajte. Dodajte brašno i promiješate pa ulijte temeljac. Umiješajte vrhnje. Stavite smjesu u vatrostalnu posudu pa pospite kestenima i kaduljom. Razvaljajte tijesto i njime poklopite nadjev. Istucite jaje i njime premažite tijesto. Pecite 35-40 minuta na 180°C.

Od ostataka nakon pripreme blagdanskih kolača napravite cake pops i oduševite mališane
Od ostataka nakon pripreme blagdanskih kolača napravite cake pops i oduševite mališane

Müesli Gordona Ramsaya

Sastojci: 400 g zobenih pahuljica, 75 g kokosa, 100 g lješnjaka, 100 g indijskih oraščića, 100 g smeđeg šećera, žličica cimeta, žličica naribanog đumbira, 120 ml ulja, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 1/2 žličice soli, 75 g datulja, 75 g sušenih marelica, 75 g sušenih brusnica; kompot: 275 g šećera, štapić cimeta, 5 klinčića, korica naranče, 50 ml brandya, 3 jabuke, 8 smokvi

storyeditor/2023-12-26/dreamstime_xxl_3772384.jpg

Priprema: Pomiješajte zobene pahuljice, kokos, lješnjake, indijske oraščiće, smeđi šećer i začine. Pomiješajte malo vode, ulje, vaniliju i sol pa prelijte preko orašastih plodova. Poravnajte u lim za pečenje i pecite 20 minuta. Ohladite. Pomiješajte sušeno voće i ostavite da se ohladi. Za kompot otopite šećer u 350 ml vode na srednjoj vatri. Dodajte štapić cimeta, klinčiće i koricu naranče. Pojačajte vatru dvije, tri minute pa ulijte brandy. Ogulite i otkoštite jabuke pa narežite na kriške. Dodajte u lonac i kuhajte deset minuta. Narežite smokve, dodajte ih u lonac te kuhajte još tri minute. Sve pomiješajte.

Od ostataka uzgojite novo voće ili povrće i tako uštedite novac
Od ostataka uzgojite novo voće ili povrće i tako uštedite novac

Mesni složenac kuhara Emerila Lagassea

Sastojci: 6 žlica maslaca, 450 g šampinjona, 3/4 žličice soli, papar, 4 žlice brašna, 1,5 šalica mlijeka, 2,5 šalice purećeg temeljca, nekoliko šalica natrganog tortilla-čipsa, 3,5 šalice natrganog viška mesa (puretine, piletine, svinjetine ili govedine), 2 šalice narezanog luka, šalica nasjeckane paprike, 2 ljute papričice, 240 g naribane gaude, 240 g naribanog parmezana (ili drugog sira), 4 žličice čilija u prahu, 1/4 žličice kajenske paprike, šalica rajčica iz konzerve

storyeditor/2023-12-26/dreamstime_xxl_26909150.jpg

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Otopite maslac u tavi pa dodajte gljive, sol i papar. Pržite dok šampinjoni ne puste tekućinu. Nakon toga ih pospite brašnom i pržite još minutu. Umiješajte mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte 1,5 šalicu temeljca i kuhajte desetak minuta. Maknite s vatre. Dno vatrostalne posude obložite čipsom, a preko prelijte ostatak temeljca i ostavite da odstoji. Preko poredajte komade mesa pa luk, papriku i ljute papričice. Pospite s pola naribanih sireva te pospite čilijem u prahu, kuminom, solju i kajenskom paprikom. Preko stavite smjesu s gljivama te pospite začinima pa rajčicama. Pospite složenac ostatkom sira i pecite 45 minuta na 180°C.

Ne bacajte hranu! Od ostataka pire krumpira napravite kruh
Ne bacajte hranu!  Od ostataka pire krumpira napravite kruh

Savijača Golog kuhara

Sastojci: 100 g maslaca, 2 klementine, prstohvat mljevenog cimeta, 8 listova tijesta za savijače, 1 puna žličica demerara šećera, plus još za posipanje, 400 g ostataka poslastica (biskvit, suhi keksi bez nadjeva), šaka miješanih orašastih plodova, 50 g čokolade, 3 jabuke, 2 biskvita od đumbira, 2 žličice tekućeg meda, šećer u prahu za posipanje

storyeditor/2023-12-26/dreamstime_xxl_34981339.jpg

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rastopite maslac, naribajte koricu klementine i ocijedite sok, dodajte cimet, pa zakuhajte i ugasite vatru. Stavite 4 lista tijesta na čistu kuhinjsku krpu, premažite polovicom začinjenog otopljenog maslaca, pospite 1 punu žličicu šećera, a zatim pažljivo naslažite ostatak listova tijesta i premažite preostalim otopljenim maslacem. Rukama rasporedite ostatke poslastica po tijestu, dodajte grubi nasjeckane orahe i naribanu čokoladu te ribane jabuke. Grubo narežite kekse i sve pokapajte medom te zarolajte savijaču. Pecite je limu premazanom maslacem 35 minuta. Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjeti slastičara iz Splita: Od ostataka kolača i torti napravite party slastice - tu su 3 recepta
Savjeti slastičara iz Splita: Od ostataka kolača i torti napravite party slastice - tu su 3 recepta

Puding od starih croissanta N. Lawson

Sastojci: 2 stara croissantra, 100 g šećera, 125 ml slatkog vrhnja, 125 ml punomasnog mlijeka, 2 žlice burbona (ili ruma), 2 velika jaja (izmućena)

storyeditor/2023-12-26/dreamstime_xxl_281653648.jpg

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Croissante natrgajte na komade i stavite u manju posudu za pečenje. U loncu pomiješajte šećer i 2 žlice vode te otopite i karamelizirajte smjesu. Smanjite vatru i dodajte vrhnje, mlijeko i bourbon uz stalno miješanje. Kad smjesa postane gušća, uklonite s vatre i dodajte jaja. Dobro promiješajte i prelijte smjesu preko croissanta te ostavite stajati desetak minuta. Potom sve zajedno stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta.

Od ostataka nakon pripreme kolača napravite fine kuglice ili cake pops koje djeca obožavaju
Od ostataka nakon pripreme kolača napravite fine kuglice ili cake pops koje djeca obožavaju

POGLEDAJTE KAKO SE MASTERCHEF ŽIRI SNAŠAO U KUHARSKOM IZAZOVU:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
CRNE, PLAVE, SIVE...

Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti

Iako boju očiju prvenstveno određuje količina i raspodjela pigmenta melanina, od davnina se boju očiju povezuje i s osobnošću. Otkrijte što vaše oči govore o vama...