Od komadića pečenja napravite mesnu pitu ili slasni složenac, a slavni kuhari podijelili su i svoje recepte za ostatke božićnih slastica koje su pretvorili u očaravajuće nove deserte
Od ostataka božićnog ručka pripremite nova jela: 6 odličnih recepata poznatih chefova
Nakon blagdana u mnogim će hladnjacima još danima stajati posude s ostacima hrane koju ćemo na kraju baciti u smeće.
POGLEDAJTE VIDEO: Australci su Božić proslavili kupanjem na plaži
Pokretanje videa...
Poznati kuhari Nigella Lawson, Gordon Ramsay i Jamie Oliver otkrili su kako pripremiti višak pečenja, povrća ili priloga preostalih od blagdanskog objeda u jednostavnim novim jelima koja će biti jednako ukusna i neodoljiva Pripazite pritom na namirnice koje su kratkog roka trajanja te ih potrošite odmah. Provjerite također što možete zamrznuti i na taj način produljiti valjanost više mjeseci.
Začinjena svinjetina prema receptu Nigelle Lawson
Sastojci: 2 žličice soli, žličica kima, 2 češnja češnjaka, 2 velika komada ostataka svinjetine, 2 luka, 2 jabuke, 4 krumpira, 2 šalice tamnog piva, 2 šalice vrele vode
Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte sol i kim pa usitnite. Dodajte češnjak i promiješajte. Time začinite meso. Nasjeckajte luk i stavite na dno lima za pečenje. Preko stavite meso i kratko zapecite. Izvadite meso pa u lim za pečenje stavite jabuke i krumpire. Prelijte pivom i pecite dok ne omekšaju. Krumpire i jabuke možete ispasirati. Lim za pečenje stavite na vatru i sve ostatke zalijte vodom pa deglazirajte. Kada dobijete gusti umak, poslužite ga uz meso.
Pita od purice prema receptu Jamieja Olivera
Sastojci: 2 kriške slanine, 1/2 vezice majčine dušice, maslinovo ulje, 2 kg nasjeckanog poriluka, sol, papar, 800 g pečenog mesa purice natrganog na komade, 2 žlice brašna, l povrtnog temeljca, 2 žlice vrhnja, 500 g lisnatog tijesta, 12 pečenih kestena, 2 listića kadulje, tučeno jaje
Priprema: Prepržite listiće majčine dušice i slaninu. Ulijte maslinova ulja i popržite. Dodajte poriluk i pržite tri minute. Smanjite temperaturu i ostavite 30 minuta na vatri. Svakih pet-deset minuta promiješajte. Kad je gotovo, dodajte meso purice i promiješajte. Dodajte brašno i promiješate pa ulijte temeljac. Umiješajte vrhnje. Stavite smjesu u vatrostalnu posudu pa pospite kestenima i kaduljom. Razvaljajte tijesto i njime poklopite nadjev. Istucite jaje i njime premažite tijesto. Pecite 35-40 minuta na 180°C.
Müesli Gordona Ramsaya
Sastojci: 400 g zobenih pahuljica, 75 g kokosa, 100 g lješnjaka, 100 g indijskih oraščića, 100 g smeđeg šećera, žličica cimeta, žličica naribanog đumbira, 120 ml ulja, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 1/2 žličice soli, 75 g datulja, 75 g sušenih marelica, 75 g sušenih brusnica; kompot: 275 g šećera, štapić cimeta, 5 klinčića, korica naranče, 50 ml brandya, 3 jabuke, 8 smokvi
Priprema: Pomiješajte zobene pahuljice, kokos, lješnjake, indijske oraščiće, smeđi šećer i začine. Pomiješajte malo vode, ulje, vaniliju i sol pa prelijte preko orašastih plodova. Poravnajte u lim za pečenje i pecite 20 minuta. Ohladite. Pomiješajte sušeno voće i ostavite da se ohladi. Za kompot otopite šećer u 350 ml vode na srednjoj vatri. Dodajte štapić cimeta, klinčiće i koricu naranče. Pojačajte vatru dvije, tri minute pa ulijte brandy. Ogulite i otkoštite jabuke pa narežite na kriške. Dodajte u lonac i kuhajte deset minuta. Narežite smokve, dodajte ih u lonac te kuhajte još tri minute. Sve pomiješajte.
Mesni složenac kuhara Emerila Lagassea
Sastojci: 6 žlica maslaca, 450 g šampinjona, 3/4 žličice soli, papar, 4 žlice brašna, 1,5 šalica mlijeka, 2,5 šalice purećeg temeljca, nekoliko šalica natrganog tortilla-čipsa, 3,5 šalice natrganog viška mesa (puretine, piletine, svinjetine ili govedine), 2 šalice narezanog luka, šalica nasjeckane paprike, 2 ljute papričice, 240 g naribane gaude, 240 g naribanog parmezana (ili drugog sira), 4 žličice čilija u prahu, 1/4 žličice kajenske paprike, šalica rajčica iz konzerve
Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Otopite maslac u tavi pa dodajte gljive, sol i papar. Pržite dok šampinjoni ne puste tekućinu. Nakon toga ih pospite brašnom i pržite još minutu. Umiješajte mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte 1,5 šalicu temeljca i kuhajte desetak minuta. Maknite s vatre. Dno vatrostalne posude obložite čipsom, a preko prelijte ostatak temeljca i ostavite da odstoji. Preko poredajte komade mesa pa luk, papriku i ljute papričice. Pospite s pola naribanih sireva te pospite čilijem u prahu, kuminom, solju i kajenskom paprikom. Preko stavite smjesu s gljivama te pospite začinima pa rajčicama. Pospite složenac ostatkom sira i pecite 45 minuta na 180°C.
Savijača Golog kuhara
Sastojci: 100 g maslaca, 2 klementine, prstohvat mljevenog cimeta, 8 listova tijesta za savijače, 1 puna žličica demerara šećera, plus još za posipanje, 400 g ostataka poslastica (biskvit, suhi keksi bez nadjeva), šaka miješanih orašastih plodova, 50 g čokolade, 3 jabuke, 2 biskvita od đumbira, 2 žličice tekućeg meda, šećer u prahu za posipanje
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rastopite maslac, naribajte koricu klementine i ocijedite sok, dodajte cimet, pa zakuhajte i ugasite vatru. Stavite 4 lista tijesta na čistu kuhinjsku krpu, premažite polovicom začinjenog otopljenog maslaca, pospite 1 punu žličicu šećera, a zatim pažljivo naslažite ostatak listova tijesta i premažite preostalim otopljenim maslacem. Rukama rasporedite ostatke poslastica po tijestu, dodajte grubi nasjeckane orahe i naribanu čokoladu te ribane jabuke. Grubo narežite kekse i sve pokapajte medom te zarolajte savijaču. Pecite je limu premazanom maslacem 35 minuta. Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Puding od starih croissanta N. Lawson
Sastojci: 2 stara croissantra, 100 g šećera, 125 ml slatkog vrhnja, 125 ml punomasnog mlijeka, 2 žlice burbona (ili ruma), 2 velika jaja (izmućena)
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Croissante natrgajte na komade i stavite u manju posudu za pečenje. U loncu pomiješajte šećer i 2 žlice vode te otopite i karamelizirajte smjesu. Smanjite vatru i dodajte vrhnje, mlijeko i bourbon uz stalno miješanje. Kad smjesa postane gušća, uklonite s vatre i dodajte jaja. Dobro promiješajte i prelijte smjesu preko croissanta te ostavite stajati desetak minuta. Potom sve zajedno stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta.
POGLEDAJTE KAKO SE MASTERCHEF ŽIRI SNAŠAO U KUHARSKOM IZAZOVU: