Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Od juha do pečenja: 14 prefinih jesenskih jela za dijabetičare

Od juha do pečenja: 14 prefinih jesenskih jela  za dijabetičare
1

Ne treba zanemariti osnovne makronutrijente u ukupnom dnevnom energetskom unosu - 45 do 60 posto čine ugljikohidrati, do 35 posto masti te između 12 i 20 posto bjelančevine

Pravilnom prehranom, redovitom tjelovježbom i održavanjem poželjne tjelesne mase moguće je spriječiti ili barem odgoditi pojavu šećerne bolesti, a ovih se “pravila” mogu pridržavati i ljudi koji nisu oboljeli, a željeli bi živjeti i hraniti se zdravije. 

Naime, bez pravilne i ujednačene prehrane nemoguće je regulirati šećernu bolest.  S obzirom na dijagnozu oboljelog broj obroka u danu može biti različit - ako se dijabetičari liječe tabletama uz maksimalno jednu dozu inzulina, potrebno je uzimati pet do šest obroka na dan, dok bi oni s dvije do pet doza inzulina trebali jesti tri do četiri obroka u danu. 

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

00:46

Osim broja obroka, svaki oboljeli u suradnji s kliničkim nutricionistom mora se pridržavati dnevnoga kalorijskog unosa, koji se može kretati od 1000 do 2300 kalorija na dan. I sastav obroka je bitan, pa tako ne treba zanemariti osnovne makronutrijente u ukupnom dnevnom energetskom unosu - između 45 do 60 posto čine ugljikohidrati, do 35 posto masti te između 12 i 20 posto bjelančevine. Izostavi li se jedna skupina namirnica ili prevlada druga, koncentracija glukoze se remeti. 

I glikemijski indeks (GI) je važan jer predstavlja porast glukoze poslije obroka. Veći glikemijski indeks imaju namirnice koje uzrokuju veći porast koncentracije glukoze dva sata nakon obroka, dok je namirnice s nižim GI poželjno ubaciti u svaki obrok jer smanjuju osjećaj glad i produljuju sitost. To su mnoge jesenske “krasotice” - grah, leća, poriluk, kupus, kelj, ali i integralna riža, zobene pahuljice...

Važno je znati i da brzina porasta glukoze ovisi i o trajanju i načinu pripreme hrane, jer primjerice tjestenina kuhana “al dente” ima niži GI nego prekuhana tjestenina, dok je kuhani krumpir zdraviji u odnosu na pečeni i pire krumpir, kao i konzervirano i sušeno voće u odnosu na svježe.

Creamy cheeseburger soup

JUHA OD KRUMPIRA S JUNETINOM

SASTOJCI: (za 1 osobu): 100 g krumpira, 60 g mljevene junetine, 50 g crvenog luka, 50 g mrkve, 30 g kiselog vrhnja (do 12% masnoće) (2 jušne žlice), 20 g brašna, 5 g ulja (1 čajna žlica), 5 dl vode, sjeckani list peršina, crvena paprika, sol i papar po želji

PRIPREMA: Na ulju propirjati sitno sjeckani luk, dodati crvenu papriku te krumpir (oguljeni) i mrkvu izrezanu na kockice. Podliti s 5 dl vode i kuhati na laganoj vatri. Kad je krumpir mekan, dodati mljevenu junetinu. U dvije žlice vode razmutiti brašno te dodati u juhu i prokuhati 15-ak minuta. Posoliti i popapriti po želji. Prije posluživanja dodati žlicu sjeckanog lista peršina te 2 žlice kiselog vrhnja. 

  • ENERGIJA (KCAL)           329,1
  • KRUH I ZAMJENE            2 JEDINICE
  • POVRĆE                          1 JEDINICA
  • MESO I I ZAMJENE         2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE    2 JEDINICE

KREM JUHA OD GLJIVA 

SASTOJCI: (za 4 osobe): 400 g šampinjona, 300 g vrganja, 100 g luka, 20 g maslinova ulja, 7 dl vode, 1,2 dl vrhnja za kuhanje, nekoliko kapi limunova soka, sol, papar

PRIPREMA: Pirjajte luk. Čim porumeni, dodajte 350 g šampinjona i 250 g vrganja. Posolite, popaprite i pirjajte dok ne omekša. Zalijte vodom i pustite da kuha 10 minuta. Sve usitnite štapnim mikserom i nastavite kuhati. Zatim dodajte ostatak gljiva, vrhnje za kuhanje i pustite da lagano prokuha. Poslužiti uz 60 g kuhanog mesa (npr. govedina) i 1 krišku kruha (60 g).

  • ENERGIJA (KCAL)            358,2
  • KRUH I ZAMJENE            2 JEDINICE
  • POVRĆE                           2 JEDINICE
  • MESO I ZAMJENE            2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE    2 JEDINICE

RIZI-BIZI

SASTOJCI: (za 4 osobe): 250 g mrkve, 240 g pilećih prsa, 200 g graška, 150 g crvenog luka, 120 g riže, 40 g suncokretova ulja (2 jušne žlice + 2 čajne žličice), 1,2 l povrtnog temeljca (koncentrat povrća u kocki, peršin (listovi)

PRIPREMA: Luk sitno narežemo i zažutimo na ulju. Grašak i mrkvu dodamo u posudu, posolimo i popaprimo, uz lagano podlijevanje vodom. Kuhamo desetak minuta na jakoj vatri te dolijemo temeljac (vodu i koncentrat povrća) i ostavimo kuhati. Uz povremeno miješanje dodamo rižu pazeći da se ne prekuha. Rizi-bizi posložimo u tanjure i pustimo da se malo ohladi te pospemo nasjeckanim listićima peršina. Poslužimo uz 100 g rajčice. Za desert poslužimo 120 g svježeg ananasa (3/4 šalice).

  • ENERGIJA (KCAL)            391,4
  • KRUH I ZAMJENE            2 JEDINICE
  • VOĆE                               1 JEDINICA
  • POVRĆE                          2 JEDINICE
  • MESO I I ZAMJENE         2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE    2 JEDINICE 

PASTIRSKA MUĆKALICA

SASTOJCI: (za 1 osobu): 100 g jabuke (1 jabuka), 100 g rajčice, 100 g šampinjona, 60 g crnog kruha (1 kriška), 30 g svinjetine od buta, 30 g janjetine od buta, 10 g ulja, 1 žlica crvene paprike (slatke ili ljute), sol i papar po želji

PRIPREMA: Meso narezati na manje komadiće. Gljive očistiti i narezati po dužini na manje komade. Naizmjence se nabadaju meso i gljive. Nauljiti i peći na roštilju. Rajčice izrezati na manje komadiće, dodati crvenu papriku i poslužiti uz mućkalicu čiji se sadržaj skine sa štapića. Servirati uz krišku crnog kruha. Jabuku pojedite za desert.

  • ENERGIJA (KCAL)             337,8
  • KRUH I ZAMJENE             2 JEDINICE
  • VOĆE                                1 JEDINICA
  • POVRĆE                           2 JEDINICE
  • MESO I ZAMJENE            2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE     2 JEDINICE

BAKALAR NA BIJELO

SASTOJCI: (za 6 osoba): 400 g sušenog bakalara, 60 g maslinova ulja (4 jušne žlice), 50 g češnjaka, 2 g soli, papar, peršin

PRIPREMA: Bakalar istucite batom pa stavite močiti dva dana. Savijajte ga povremeno rukama i svaki dan mijenjajte vodu. Omekšali bakalar stavite kuhati u hladnu vodu. Čim zakipi posolite, maknite s vatre i ostavite da miruje 10 minuta. Ocijedite vodu u kojoj se kuhao i sačuvajte je.

Ocijeđeni bakalar položite na ubrus te očistite kožu i kosti. Tako očišćeni i usitnjeni bakalar stavite u zdjelu, popaprite ga i prelijte uljem te pospite nasjeckanim češnjakom i peršinom. Zdjelu poklopite, tresite gore-dolje sve dok bakalar ne postane bijel kao pire. Zatim kuhajte na pari otprilike jedan sat. Postupak skratite tako da bakalar skuhate pa ga s dodacima izmiksajte u mikseru. Poslužite s popečenim kruhom (60 g) i 100 g rajčice.   

  • ENERGIJA (KCAL)              299,2
  • KRUH I ZAMJENE              2 JEDINICE
  • VOĆE                                 1 JEDINICA
  • POVRĆE                            2 JEDINICE
  • MESO I ZAMJENE             2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE     2 JEDINICE

MESNE OKRUGLICE U UMAKU OD RAJČICE

SASTOJCI: (za 1 osobu): 60 g mljevene posne svinjetine, 60 g rajčice, 50 g koncentrata rajčice, 40 g zelene paprike, 40 g crvenog luka, 20 g brašna, 10 g ulja (dvije čajne žlice), 1 češanj češnjaka, sjeckani peršinov list, sol i papar po želji, 1/2 nektarine

PRIPREMA: Na ulju propirjati sjeckani luk, češnjak i peršin te dodati mesu. Posoliti i popapriti te načiniti mesne okruglice 2-3 cm u promjeru i uvaljati ih u brašno. Rajčice oguliti, izrezati na kockice, paprike očistiti od sjemenki i izrezati na sitnije komade. U posudu dodati pire od rajčica razmućen s malo vode, rajčicu izrezanu na kockice i papriku. U umak dodati okruglice od mesa i zajedno kuhati 30 minuta. Poslužiti uz kuhani krumpir (100 g). Za desert 1/2 nektarine (120 g).

  • ENERGIJA (KCAL)           360,5
  • KRUH I ZAMJENE            2 JEDINICE
  • VOĆE                               1 JEDINICA
  • POVRĆE                          2 JEDINICE
  • MESO I I ZAMJENE         2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE    2 JEDINICE

DALMATINSKA PAŠTICADA

SASTOJCI: (za 4 osoba): 240 govedine od buta, 200 g suhih šljiva, 200 g crvenog luka, 200 g mrkve, 160 g sirovih njoka ili širokih sirovih rezanaca, 40 g suhe mesnate slanine, 15 g pirea od rajčice (1 jušna žlica), 20 g maslinova ulja (4 čajne žlice), 10 g brašna, 4 komada klinčića, 1 jušna žlica prošeka, 1 jušna žlica sjeckanog lista peršina, 1 čajna žlica vinskog octa (kvasine), 1 češanj češnjaka, 1/2 čajne žlice sladila, na vrhu noža naribanog muškatnog oraščića

PRIPREMA: Slaninu izrežite na uske štapiće. Goveđe meso operite, osušite, nabodite slaninom i klinčićima te utrljajte sok od češnja češnjaka. Meso poprskajte vinskim octom. Suhe šljive bez koštica namočite u vodu. Goveđe meso ostavite preko noći u hladnjaku.  Sljedeći dan ga uvaljajte u brašno i prepecite sa svih strana na ulju.

U vatrostalnu posudu stavite meso, dodajte sjeckani luk, naribanu mrkvu, sjeckani peršin, pire od rajčice rastopljen u 2 dl vode, prošek i namočene šljive narezane na manje komade. Posudu poklopite i pecite u pećnici na 160°C dva sata. Tijekom pečenja povremeno promiješajte i, prema potrebi, svaki put podlijte toplom vodom.

Meso izvadite i izrežite na četiri odreska. Sok od pečenja protisnite kroz cjediljku i prokuhajte nekoliko minuta. Umakom prelijte meso. Njoke ili široke rezance skuhajte. Poslužite sa zelenom salatom (100 g).

  • ENERGIJA (KCAL)             442,1
  • KRUH I ZAMJENE             2 JEDINICE
  • VOĆE                                1 JEDINICA 
  • POVRĆE                            2 JEDINICE
  • MESO I ZAMJENE             2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE     2 JEDINICE

JUHA OD PILETINE S JEČMOM

SASTOJCI: (za 4 osobe): 240 g piletine bez kostiju, 500 g pelata, 200 g mrkve, 80 g crvenog luka, 80 g ječma, 80 g leće, 20 g koncentrata rajčice (1 jušna žlica + 1 čajna žlica), 5 g suhe majčine dušice, 5 g suhog mažurana, 5 g soli, svježi sjeckani peršin, svježe sjeckani list celera, svježe mljeveni crni papar, tabasco (par kapi po želji), 8,5 dl pilećeg temeljca (može i pileća kocka)

PRIPREMA: Narežite na manje komade puretinu, pelate i mrkvu, a luk sitno nasjeckajte. Na zagrijanom ulju u posudi pirjajte puretinu 5 minuta uz stalno miješanje. Dodajte redom luk, mrkvu, rajčicu, celer, pileći temeljac, koncentrat rajčice, ječam i leću. Uz miješanje dodajte sol, papar, mažuran i majčinu dušicu. Kad zakuha, smanjite vatru, poklopite i pustite da se lagano kuha do 60 minuta. Na kraju pospite peršinom i dodajte po želji tabasco.

  • ENERGIJA (KCAL)             362,4
  • KRUH I ZAMJENE             2 JEDINICE
  • POVRĆE                           2 JEDINICE
  • MESO I ZAMJENE            2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE     2 JEDINICE

SLOŽENAC OD PURETINE I PATLIDŽANA

SASTOJCI: (za 8 osoba): 420 g mljevene puretine, 400 g pelata, 300 g patlidžana, 50 g mozzarelle, 80 g sitne tjestenine, 100 g crvenog luka, 30 g ribanog parmezana, 80 g maslinova ulja (5 jušnih žlica + jedna čajna žličica), 45 g koncentrata rajčice (3 jušne žlice), 1 češanj češnjaka, 1 žličica soli, 3/4 žlice suhog bosiljka, 1/2 žličice suhog origana, mljeveni papar

PRIPREMA: Ploške patlidžana posolite i ostavite 30 minuta te ih iscijedite. Pećnicu zagrijte na 180°C. Posudu za pečenje namastite i u nju posložite ploške patlidžana premazane s dvije žlice ulja. Pecite pet minuta. Ostatak ulja zagrijte u većoj posudi, dodajte sjeckani luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte mljevenu puretinu i pirjajte 10-ak minuta.

Zatim dodajte pelate, koncentrat rajčice i papra po želji. Kad proključa, kuhajte pet minuta uz povremeno miješanje. Trećinu smjese stavite u posudu za pečenje te prekrijte trećinom tjestenine i trećinom patlidžana. Na složenac rasporedite po trećinu od svakog sira i ponovite tako da završite mozzarellom. Pecite 45 minuta. Poslužite sa salatom i 1/2 kriške kruha.

  • ENERGIJA (KCAL)              362,2
  • KRUH I ZAMJENE              2 JEDINICE
  • POVRĆE                            2 JEDINICE
  • MESO I I ZAMJENE           2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE      2 JEDINICE

POVRĆE S GOVEDINOM

SASTOJCI: (za 1 osobu): 100 g rajčice, 60 g govedine, 50 g svježeg kupusa, 50 g crvenog luka, 50 g graška, 40 g mladog kukuruza u zrnu (iz konzerve), 10 g maslinova ulja (2 čajne žličice), 1 češanj češnjaka, lovorov list, mažuran, sol i papar

PRIPREMA: Govedinu izrezati na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckati. Kupus narezati na tanke rezance. Rajčicu oguliti i očistiti od koštica, a meso rajčice izrezati na kockice. Složiti u posudu naizmjenično povrće i meso, a svaki sloj posoliti i popapriti.

Na vrh dodati lovor i mažuran, zaliti vodom da povrće bude pokriveno i kuhati na laganoj vatri tri sata. Dok se kuha povremeno protresti posudu. Prema potrebi dodati tople vode. Poslužiti uz 100 g kuhanog krumpira. Za desert 120 ml (1/2 šalice) svježe iscijeđenog soka od jabuke.

  • ENERGIJA (KCAL)              409,1
  • KRUH I ZAMJENE              2 JEDINICE
  • VOĆE                                 1 JEDINICA
  • POVRĆE                            2 JEDINICE
  • MESO I I ZAMJENE           2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE     2 JEDINICE 

PILETINA S POVRĆEM

SASTOJCI: (za 1 osobu): 100 g graška, 60 g piletine, 40 g mahuna, 40 g mrkve, 40 g kupusa, 40 g kelja, 20 g crvenog luka, 10 g maslinova ulja (1 čajna žlica), sol, papar

PRIPREMA: Piletina se nareže na kockice i pirja na 20 g luka i malo maslinova ulja. Nakon pola sata doda se 40 g graška, 40 g mrkve narezane na rezance, 40 g mahuna te 40 g kupusa i 40 g kelja narezanih na trakice. Posluži se sa 1 kriškom integralnoga kruha (70 g).

  • ENERGIJA (KCAL)          360,5
  • KRUH I ZAMJENE           2 JEDINICE
  • VOĆE                              1 JEDINICA
  • POVRĆE                          2 JEDINICE
  • MESO I I ZAMJENE         2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE   2 JEDINICE

PURICA S MLINCIMA

SASTOJCI: (za 15 osoba): 1 purica (oko 3 kg), 600 g sirovih mlinaca, 150 g ulja (10 jušnih žlica), biljni začini, sol, papar

PRIPREMA: Puricu očistite, natrljajte biljnim začinima izvana i iznutra te pecite u pećnici lagano je podlijevajući prvih pola sata uljem, a kad ga potrošite, nastavite podlijevati vodom. Tijekom drugog sata pečenja svakih pola sata podlijevajte tekućinom u kojoj se purica peče.

Okrenite je nekoliko puta s leđa na prsa i obratno. Purica je pečena za 2,5 do 3 sata. U međuvremenu mlince rastrgajte na manje komade i prelijte ključalom vodom. Ostavite ih nekoliko minuta u posudi dok ne omekšaju pa ih ocijedite. Odvojite dio masnoće od pečenke i prelijte mlince. Puricu bez kostiju izrežite na komade po 60 g (ili od 90 do 100 grama s kostima). Poslužite uz 200 g salate (npr. 100 g rajčice i 100 g krastavaca). Za desert 100 g jabuke (1 komad).     

  • ENERGIJA (KCAL)             483,1
  • KRUH I ZAMJENE             2 JEDINICE
  • VOĆE                                1 JEDINICA 
  • POVRĆE                            2 JEDINICE
  • MESO II I ZAMJENE          2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE      2 JEDINICE      

PIJANE PASTRVE

SASTOJCI: (za 4 osobe): 240 g pastrve (4 manje, 1 kom oko 60 g), 100 g crvenog luka, 100 g stabljike celera, 100 ml bijelog vina, 40 g maslinova ulja (2 jušne žlice + 2 čajne žlice), 2 žlice limunova soka, 1 vezica peršina, 1 žlica nasjeckanog peršina - za posipavanje, sol, papar

PRIPREMA: Svježe i očišćene pastrve operite pod mlazom hladne vode, ocijedite i osušite papirnatim ubrusom. Pospite ih soli, paprom, a unutrašnjost napunite polovicom količine celera i grančicama peršina. Na zagrijanom ulju kratko popecite luk narezan na ploške, dodajte preostali narezani celer, kratko propirjajte i stavite u vatrostalnu posudu.

Po luku i celeru posložite pastrve, prelijte sokom od limuna i bijelim vinom. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečene pastrve pospite sitno nasjeckanim peršinom te poslužite uz kuhani krumpir (200 g) i rajčicu (150 g).

  • ENERGIJA (KCAL)               435,3
  • KRUH I ZAMJENE              2 JEDINICE
  • VOĆE                                 1 JEDINICA
  • POVRĆE                             2 JEDINICE
  • MESO I I ZAMJENE            2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE       2 JEDINICE

GOVEĐE PEČENJE U UMAKU OD HRENA

SASTOJCI: (za 8 osobu): 1600 g krumpira, 480 g goveđeg buta bez masnoće, 300 g mrkve, 250 g luka, 250 g paprike, 50 g maslinova ulja (3 jušne žlice + 1 čajna žlica), 1 žličica suhog mažurana, 1/2 žličice soli, svježe mljeveni crni papar; Umak: 1,8 dl kiselog vrhnja, 20 g ribanog svježeg hrena (4 čajne žlice), 1 žlica bijelog octa, 1/4 žličice šećera, 1/4 žličice soli

PRIPREMA: U lim za pečenje zagrijan u pećnici na 220°C stavite na četvrtine izrezani luk, krupnije narezanu mrkvu, ploške krumpira te pospite s malo mažurana, soli i papra. Protresite da se povrće pomiješa i pecite 10 minuta. Posložite govedinu začinjenu solju i paprom među povrće i pojačajte temperaturu na 230°C.

Pecite bez poklopca 25 minuta pa smanjite na 180°C. Uz okretanje pecite 45-50 minuta. Izvadite, prekrijte folijom i ostavite da stoji 15 minuta. Izmiješajte kiselo vrhnje, hren, ocat, šećer i sol u manjoj posudi za posluživanje. Govedinu i povrće složite na zagrijani pladanj i poslužite s umakom. Servirajte uz 100 g zelene salate. Za desert 1/2 manje banane (60 g).

  • ENERGIJA (KCAL)             393,2
  • KRUH I ZAMJENE             2 JEDINICE
  • VOĆE                                1 JEDINICA 
  • POVRĆE                            2 JEDINICE
  • MESO II I ZAMJENE          2 JEDINICE
  • MASNOĆE I ZAMJENE      2 JEDINICE
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20
Dnevni horoskop za utorak 26. studenog: Blizanci će biti super raspoloženi, Vage zrače šarmom
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za utorak 26. studenog: Blizanci će biti super raspoloženi, Vage zrače šarmom

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 26. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje