Obavijesti

Sport

Komentari 4

Nova pravila Fife: Suci će zbog rasizma prekidati utakmice...

Nova pravila Fife: Suci će zbog rasizma prekidati utakmice...

Kongres Fife jednoglasno je prihvatio da će globalni nogomet zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći globalnu standardnu gestu kojom igrači mogu komunicirati rasističke incidente, objavio je HNS

VIDEO

Rasizam u sportu veliki je problem u cijelom svijetu i već godinama se na to žale zvijezde poput Lukakua i Viniciusa koji traže rigorozne kazne za počinitelje.

Za takvo što iskorijeniti, potrebni su veliki napori, a Fifa je konačno poduzela konkretne korake kojima će drastično kažnjavati one koji vrijeđaju igrače na rasnoj osnovi. Suci će čak imati mogućnost i prekinuti utakmicu ako dođe do incidenta.

Objavio je to Hrvatski nogometni savez čiji su predstavnici sudjelovali na 74. kongresu Fife u Bangoku. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Međunarodna nogometna federacija FIFA donijela je na 74. Kongresu u Bangkoku povijesnu odluku o odobrenju i preuzimanju kolektivne odgovornosti za Globalni stav protiv rasizma u nogometu. Hrvatski nogometni savez aktivirat će programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača.

Pod drugim područjem djelovanja, akcija na terenu, Kongres Fife jednoglasno je prihvatio da će globalni nogomet zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći globalnu standardnu gestu kojom igrači mogu komunicirati rasističke incidente, a suci signalizirati obveznu provedbu trostupanjskog postupka koji će biti obvezan u svih 211 saveza članova Fife.

Trostupanjski postupak uključuje angažman službenih osoba na utakmicama, organizatora natjecanja, ekipa, igrača i svih drugih relevantnih strana, podsjećajući na obveznu provedbu ovog postupka na svim organiziranim nogometnim utakmicama.

Postupak bi u praksi trebao izgledati ovako:
1. korak: sudac zaustavlja utakmicu
Ako ste doživjeli rasističko zlostavljanje, upotrijebite GESTU PROTIV RASIZMA (ruke prekrižene na prsima) i sudac će zaustaviti utakmicu.
2. korak: sudac šalje momčadi/ekipe natrag u svlačionice
Ako se rasističko ponašanje nastavi nakon ponovnog početka utakmice, sudac će je prekinuti i objema momčadima/ekipama naložiti da se vrate u svlačionice.
3. korak: sudac prekida utakmicu
Ako se rasističko ponašanje nastavi tijekom pauze, utakmica će biti tra
jno prekinuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

VIDEO Mateo Kovačić vratio se na teren i stajlingom postao hit: 'On izgleda kao Jason Statham'
ELEGANTNI 'VATRENI'

VIDEO Mateo Kovačić vratio se na teren i stajlingom postao hit: 'On izgleda kao Jason Statham'

Pep Guardiola obožava Matea Kovačića zbog nogometne klase i mirnoće koju donosi momčadi Cityja, a sada je pokazao da ima i istančan ukus za modu
Gattuso otkrio zašto se Livaja ljuti: Moram ga smirivati! A za direktora nema mjesta u busu...
NAJAVIO SLAVEN

Gattuso otkrio zašto se Livaja ljuti: Moram ga smirivati! A za direktora nema mjesta u busu...

Bivši suigrači su mi rekli 'Nije normalno koliko mladih igrača stavljaš u Hajduku', a da sam pitao za savjet Marcela Lippija, poslao bi me u neku stvar! Mentalitet momčadi se ovdje promijenio, sada se ovdje radi...