Obavijesti

News

Komentari 64

Nije samo Domovinski pokret ubacio 8 ljudi, evo koga dovodi HSLS i gdje će zbrinuti SDSS-ove

Nije samo Domovinski pokret ubacio 8 ljudi, evo koga dovodi HSLS i gdje će zbrinuti SDSS-ove
3

Bivša intendantica, kriminalist, Penavina pročelnica, plinski stručnjak, branitelj..., dio su kadrova koje je DP postavio u ministarstva. HSLS je izveo rošade i maknuo aferičnog tajnika, a doveo ovo dvoje mladih ljudi.

VIDEO

Četiri imena su sigurna, a za još četiri traju provjere i bit će potvrđeni u srijedu, kaže nam sugovornik iz Domovinskog pokreta nakon što je postignut dogovor o državnim tajnicima po ministarstvima u Vladi.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Temperatura mora obara sve rekorde: Zbog toga imamo alge i invaziju opasnih tropskih vrsta 00:54

Iako su očekivali od 11 do 15 državnih tajnika, Domovinski pokret je na kraju dobio njih točno osam. I nisu samo državni tajnici iz kvote DP-a dobili nove fotelje, nego su napravljene još neke rošade i u HDZ-u, ali i kod partnera. HDZ se pobrinuo i za dvoje ljudi iz kvote SDSS-a. Sva imena se još drže u tajnosti do sjednice Vlade u srijedu, ali smo neka uspjeli doznati. Domovinski pokret je tako dobio državne tajnike u Ministarstvu gospodarstva koje vodi njihov Ante Šušnjar, Ministarstvu poljoprivrede koje vodi njihov Josip Dabro, ali ne i u Ministarstvu demografije koje su preuzeli. Imat će zato tajnike u ministarstvima graditeljstva, zatim kulture i medija, unutarnjih poslova, regionalnog razvoja, branitelja i novome ministarstvu zaštite okoliša.

Domovinski pokret tražio do 15 tajnika, dobio ih tek osam. Evo u kojim točno ministarstvima...
Domovinski pokret tražio do 15 tajnika, dobio ih tek osam. Evo u kojim točno ministarstvima...

Ipak uspjeli smo doznati  da će Vedran Špehar iz Plinacroa biti državni tajnik iz DP-a u Ministarstvu gospodarstvu. Špehar je bio i član uprave te državne tvrtke koja upravlja plinskim transportnim sustavom, a trenutačno se može naći da je “povjerljiva osoba” u tvrtki, odnosno njemu se prijavljuju nepravilnosti. David Vlajčić iz Vukovarske gospodarske zone ide u resor graditeljstva. Vlajčić je i potpredsjednik vukovarskoga gradskog vijeća iz redova Domovinskog pokreta. Dražena Vrselja, koja je bila intendantica HNK Osijek, a sad je pomoćnica intendanta, ide kao DP-ova tajnica u Ministarstvo kulture, dok vukovarska pročelnica za gospodarstvo Kristina Bilić ide u Ministarstvo regionalnog razvoja.

Marinko Beljo (60) bit će državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, unatoč repovima s kasnim obrazovanjem i da je primao plaću u Vukovarskoj županiji za visoku stručnu spremu koju tad nije imao, što je otkrio Telegram.. Zlatan Bašić koji je heroj obrane Vukovara i branitelj s Trpinjske ceste bi trebao ići u resor branitelja. Tomislav Bilandžić, kriminalist iz osječke policije, koji je radio i u Pevexu kao direktor sigurnosti, ide u MUP. Radi se o osobi od posebnog povjerenja potpredsjednika stranke Marija Radića, koji je i suvlasnik Pevexa. Željko Vuković, iz Državnog inspektorata koji je viši inspektor zaštite prirode ide kao tajnik u Ministarstvo zaštite okoliša.

Ostalo je otvoreno i pitanje tko će biti državni tajnik u Ministarstvu demografije i hoće li Mario Radić biti savjetnik ministru Ivanu Šipiću.

- Savjetnici još nisu imenovani, a jedan državni tajnik će biti imenovan nakon ljeta - kaže nam sugovornik iz DP-a.

Veliki apetiti za fotelje

Premijer Andrej Plenković je najavljivao da će Domovinski pokret dobiti 8+1 državnog tajnika, ali taj “plus jedan” uopće nije iz kvote DP-a, nego kluba zastupnika nezavisnog Željka Lackovića, Vesne Vučemilović i Veselka Gabričevića. Sve troje podupiru vladajuću većinu. Lacković je ušao u Sabor na listi DP-a, ali se pridružio tom klubu, pa DP u Saboru ima u konačnici svojih 11 zastupnika iako ih je na listama ušlo 14.

Plenković o Milanoviću: Bilo bi bolje da se on ponaša kao predsjednik, a ne kao prostak!
Plenković o Milanoviću:  Bilo bi bolje da se on ponaša kao predsjednik, a ne kao prostak!

Taj nezavisni klub je predložio i dobio mjesto državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih. Novi državni tajnik će biti profesor Nikola Mrvac, bivši dekan Grafičkog fakulteta u Zagrebu i profesor na tom fakultetu. Mrvac je i privremeni dekan Metalurškog fakulteta u Sisku koji muku muči s upisima novih studenata.

- Kad bi se uvažile sve želje Domovinskog pokreta od 15 tajnika, manjih partnera, županijskih organizacija HDZ-a, broj državnih tajnika bi narastao i do 80, a to je svakako previše. S obzirom na nova ministarstva i spajanja, rast s 45 na 54 do 56 tajnika je realan - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Kad se i pogledaju imena novih tajnika iz Domovinskog pokreta, vidljivo je da se ne radi o osobama koje su gorljivo bile na ideološkim i desnim pozicijama, nego su više profilirani u poslovima koje su radili. To je navodno i dogovoreno na sastancima HDZ-a i Domovinskog pokreta.

- Nitko neće biti nezadovoljan - rekao je potpredsjednik vlade Oleg Butković o državnim tajnicima prije nego što su se saznala imena.

Ali iz igre ili bolje rečeno iz fotelje su ispali i neki dosadašnji državni tajnici. HSLS-ovac Žarko Katić je bio državni tajnik u MUP-u zadužen i za dozvole za strane radnike, a lani je otkriveno da mu sin ima tvrtku za uvoz stranih radnika. On je to prešutio nadređenima, nije tad smijenjen, ali je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo slučaj.

HSLS je imao tri državna tajnika, ali sad s HDZ-om pregovara hoće li mu se smanjiti broj za jednoga, a to sigurno neće dobro sjesti predsjedniku HSLS-a Dariju Hrebaku. Dvoje je novih tajnika dogovoreno, a HSLS gura mlada i obrazovana lica. Dok se još pregovara hoće li dobiti turizam ili zadržati promet.

HSLS-ova nova državna tajnica u MUP-u treba biti pravnica Nevenka Lastrić-Đurić, koja sad radi u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj, gdje je savjetnica za pravnu politiku za jugoistočni dio Europe. Riječ je o mladoj pravnici koja se obrazovala i u SAD-u.

HSLS ide s mladima

HSLS je izgubio tajnika u Ministarstvu zdravstva jer se dosadašnjem profesoru Silviju Bašiću više isplati raditi svoj primarni posao šefa odjela neurologije u KB-u Dubrava. Iz Ministarstva gospodarstva odlazi i nestranački Hrvoje Bujanović, kojega je doveo bivši ministar Davor Filipović, a bio je jedno vrijeme i v. d. ministra kad je Filipović smijenjen. Bujanović je sam planirao otići, a zamijenit će ga HSLS-ovac Goran Romek, koji je još od 2015. u ministarstvu i postupno je napredovao. Romek je došao do mjesta voditelja odjela, a u svom usponu se bavio europskim projektima i poticajima. Ima 34 godine i član je bjelovarskog HSLS-a. Navodno bi i iz Ministarstva gospodarstva uskoro trebao otići HDZ-ovac Ivo Milatić, koji je na funkciji dočekao čak svog osmog ministra, a bio je zadužen za energetiku i ima niz pokrenutih postupaka za sukob interesa. No zasad je na svojoj funkciji, ali će se vidjeti hoće li na njoj i ostati nakon novog, jesenskog kruga.

Zanimljivo je rješenje i za dvoje SDSS-ovih državnih tajnika nakon što su oni zbog uvjeta iz Domovinskog pokreta formalno ispali iz vladajuće koalicije. Oboje više neće biti državni tajnici što je politička funkcija, ali će ostati u sustavu. Mile Horvat je bio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i energetike, a sad bi trebao postati savjetnik ministrici Mariji Vučković, koja je preuzela zaštitu okoliša, dok bi Đurić vjerojatno ostala savjetnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova Šimi Erliću.

Predstavnici zastupnika ostalih manjina bi također trebali dobiti jednog državnog tajnika u nekom od ministarstava.

Državni tajnici su po svojoj funkciji u hijerarhijskom lancu odmah ispod ministra. Oni se politički imenuju i za ta radna mjesta nisu potrebni natječaji. Zaduženi su za neki od resora u ministarstvu i praktički funkcioniraju kao zamjenici ministru. Plaće im se kreću u rasponu od 2100 do 2400 eura, zavisno od staža, broja djece i obrazovanja. Isprva je bilo zamišljeno da DP i HDZ u svakome ministarstvu koje vode imaju državnog tajnika od koalicijskog partnera, ali od toga se u konačnici odustalo. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 64

VIDEO

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima

DOZNAJEMO Ukida se razred u zagrebačkoj školi. Iz njega se ispisala djeca radi bullyinga
OSTALA DVA UČENIKA

DOZNAJEMO Ukida se razred u zagrebačkoj školi. Iz njega se ispisala djeca radi bullyinga

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih pitali smo što će biti sad s tim razredom iz koje su se ispisali svi učenici osim jednog (dok im je jedan učenik upisan ove godine). No oni su nas uputili na školu iz koje nema odgovora, a Grad Zagreb nas je uputio na resorno ministarstvo.
VIDEO Ženu na Tajlandu piton dva sata davio: 'Omotao se oko nje cijele. Bio je ogroman... '
MUKOTRPNA BORBA

VIDEO Ženu na Tajlandu piton dva sata davio: 'Omotao se oko nje cijele. Bio je ogroman... '

Žena se nije predala, već se cijelo vrijeme opirala velikom gmazu i pokušavala dozvati pomoć