Djeco, posvetite se struci, kuhajte i uživajte, rekao je član žirija kulinarske emisije ‘Tri, dva, jedan - kuhaj’ učenicima splitske privatne škole
Zvijezda TV kuhanja učila ih je praviti carpaccio od škampa
Dio svojeg bogatog kulinarskog znanja i iskustva su s učenicima splitske privatne srednje škole Wallner podijelili splitski chef Braco Sanjin i član žirija emisije “Tri, dva, jedan - kuhaj!” Ivan Pažanin.
Ova škola u svojem programu obrazuje buduće turističke djelatnike, kuhare, slastičare i konobare. Pažanin i Sanjin oduševili su prvenstveno kuhare. Obojica su se odlično snašla među srednjoškolcima, s kojima ih je upoznao nastavnik kuharstva Goran Batarelo.
Svi zajedno pripremali su carpaccio od trlje i škampa, krem juhu od šparoga, tortice od liganja s kremom od ljubičastog kupusa, salatu od šparoga s poširanim jajem... Budući kuhari oduševili su iskusne majstore kuhinje. Chefovi su kod učenika primijetili veliko zanimanje za struku te im udijelili niz dobronamjernih savjeta.
- Ma djeca su bila sjajna, radili su s velikim entuzijazmom i uživali su u kuhanju, a to je zapravo i najvažnije. Ne treba ni spominjati da je sve što smo spremili u trenu nestalo s tanjura - složili su se chefovi. Pažanin, koji tjednima oduševljava gledatelje kulinarske TV emisije “Tri, dva, jedan - kuhaj”, svidio se i učenicima. Djeci je poručio da se maksimalno posvete kuharskoj profesiji.
- Pustite TV show, posvetite se struci, odnosno kuhanju, i uživajte u tome. To je pravi put - poručio im je Pažanin, koji se usavršavao kao šef kuhinja najboljih hotela i restorana diljem Hrvatske, ali i na putničkim brodovima u plovidbi Mediteranom. Specijalizirao se za mediteransku, francusku i talijansku kuhinju, a kuhao je i za bogate Ruse te poznate glumce i sportaše, poput Johna Malkovicha i Novaka Đokovića, kao i za tim Formule 1. Tri je mjeseca boravio i na Antarktici.
Radio je na ledolomcu “Andrea” preuređenom u luksuzni hotel koji je u ljetnoj sezoni krstario toplim, egzotičnim destinacijama.
Škola Wallner u sklopu Mediteranskog centra gastronomskih umjetnosti “Oliva Allegra”, što u prijevodu znači vesela maslina, jedinstvena je u Hrvatskoj po mnogočemu, ponajprije fantastičnim uvjetima za učenike koji je pohađaju.
Ana Bulovan, zamjenica ravnateljice, pojasnila nam je koncept rada škole.
- U odnosu na državne škole, naše su prednosti vrhunski uvjeti rada i individualan pristup svakom učeniku. Imamo kuhinju od 300 metara četvornih u kojoj svaki učenik ima svoju radnu jedinicu.
U razredima je od deset do petnaest učenika pa se profesori mogu s punom pažnjom posvetiti djeci i individualnom radu sa svakim od njih. Djeca su u centru zbivanja i ponosna sam što u našoj školi uopće nema markiranja. Djeca su jednostavno sretna i s užitkom dolaze na nastavu - rekla je ravnateljica Bulovan.
Osim učenja i prakse u školi, djeca svakoga tjedna idu na praksu u najbolje splitske restorane i hotele te putem programa Erasmus+ u vrhunske europske hotele obilježene Michelinovim zvjezdicama. Zbog svega toga ne čudi da čim završe školovanje s lakoćom pronalaze posao.
- S ponosom mogu reći da su naši učenici vrlo traženi te odmah nakon školovanja nalaze posao u restoranima i hotelima u Dalmaciji - rekla nam je Ana Bulovan.
Osim teorije i prakse kuhanja, kao i učenja klasičnih predmeta, srednjoškolci uče i o zdravom načinu života te prehrane.
Uče kako se zdravo hraniti i živjeti
Ravnateljica privatne srednje škole Wallner ispričala nam je kako budući kuhari svakog mjeseca imaju prilike saslušati gosta predavača koji ih uči različitim segmentima kulinarstva.
- Prošlog ih je mjeseca posjetila nutricionistica koja im je govorila o nutritivnoj vrijednosti namirnica. Makrobiotičarka će im prenijeti znanja o zdravom načinu života i veganskoj prehrani - kaže ravnateljica.