Obavijesti

News

Komentari 0

Županijski vijećnici nisu bili zadovoljni izvješćem Ine o zagađanju kod rafinerije Rijeka

Županijski vijećnici nisu bili zadovoljni izvješćem Ine o zagađanju kod rafinerije Rijeka

Vijećnici nisu bili zadovoljni izvješćem, isticali su da je šturo, bez rokova, sredstava i konkretnih rješenja. Navodili su da se ne radi samo o zagađenju mora nego i zraka te o zagađenju bukom

VIDEO

Primorsko-goranska Županijska skupština raspravljala je u četvrtak o problemu onečišćenja mora u Kostreni ispred Rafinerije nafte Rijeka te je predložena tematska sjednica jer vijećnici nisu bili zadovoljni izvješćem Ine o aktivnostima sprječavanja onečišćenja.

Prema riječima direktorice Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Ini Une Radulović Zekić, Ina redovito radi na prevenciji, a u zadnje dvije godine intenzivirane su mjere zaštite.

Nabavljena je nova specijalizirana oprema za crpljenje i sakupljanje ugljikovodika, provodi se redovno crpljenje ugljikovodika iz podzemlja, postavljene su nove plutajuće brane.

Podnesen je zahtjev za dozvolu za izgradnju sidrenih sustava te su obavljeni geofizički istražni radovi, koji su otkrili potencijalna mjesta nakupljanja u podzemlju.

Pokrenut je natječaj za prijedlog dugoročnih aktivnosti sanacije, koje bi trebale donijeti trajno rješenje, a na natječaj su pozvane poznate svjetske kompanije.

Una Radulović Zekić je zaključila da je Ina svjesna situacije i aktivno radi na mjerama pronalaska rješenja.

Vijećnici nisu bili zadovoljni izvješćem, isticali su da je šturo, bez rokova, sredstava i konkretnih rješenja. Navodili su da se ne radi samo o zagađenju mora nego i zraka te o zagađenju bukom.

Načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić podsjetio je da se tjedno uzrokuje i analizira more, što je dokazalo stalno prisustvo ugljikovodika, a o čemu su obavijestili i nadležne te da je onečišćenje problem cijele županije.

Una Radulović Zekić kazala je da se, dok se ne zaključi natječaj za trajno rješenje, ne može govoriti o rokovima i budžetima. Kao mogućnosti izdvojila je izgradnju zida u obalnom pojasu, drenažnog zaštitnog kanala ili bušenje depresijskih zdenaca. Ina će uložiti koliko je potrebno da se problem riješi, rekla je i naglasila da Ina ne bježi od odgovornosti.

Iz Ine su, među ostalim, istaknuli i da se 135 spremnika u rafineriji redovito pregledavaju i ispituju te će u more biti postavljene oceanske brane.

Zamjenik župana Vojko Braut ocijenio je da ne postoji poslovna odluka Ine da se problem riješi, no, da tome nema alternative te je predložio da se na tematsku sjednicu pozove članove uprave Ine i resornog ministarstva.

Skupština je popodne raspravljala i o stanju u obiteljskoj medicini u Županiji, a ravnateljica županijskog Doma zdravlja Emina Grgurović Dujmić predstavila je analizu nove Mreže javne zdravstvene službe i problem nedostatka zdravstvenog kadra.

Rukovodstvo Doma zdravlja zajedno sa Županijom ulaže velike napore i financije da se popuni kadrovski deficit, naglasio je zamjenik župana Vojko Braut i najavio donošenje sveobuhvatnog paketa mjera za priljev kadra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Pogledajte što će pogoditi Istru navečer! Digli su crveni alarm
Najviša razina upozorenja

Pogledajte što će pogoditi Istru navečer! Digli su crveni alarm

I ostatak je Hrvatske, osim na krajnjem istoku, pod meteoalarmom. Dalmacija zbog jakih udara juga, dok je u Zagrebačkoj i Karlovačkoj regiji na snazi zbog obilne kiše