Obavijesti

News

Komentari 2

'Živjela slobodna Katalonija': Puigdemont se pojavio pa opet nestao, nije ga bilo 7 godina...

'Živjela slobodna Katalonija': Puigdemont se pojavio pa opet nestao, nije ga bilo 7 godina...

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont osvanuo je ujutro u Barceloni nakon sedam godina izgnanstva, održao kratak govor pobornicima katalonske neovisnosti i nestao bez traga

VIDEO

Sredinom jutra među tisućama simpatizera koji su došli prisustvovati kratkom govoru Carlesa Puigdemonta u blizini parlamenta u Barceloni proširila se vijest - ponovno je pobjegao.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont osvanuo je ujutro u Barceloni nakon sedam godina izgnanstva, održao kratak govor pobornicima katalonske neovisnosti i nestao bez traga. 

Vrlo brzo, prema slikama koje prenose španjolski mediji, uvedene su opsežne kontrole vozila na ulicama Barcelone i cestama u Španjolskoj.

Na snimkama javne televizije TVE vidi se kako policajci zaustavljaju automobile na cesti blizu granice sa Francuskom, a od motorista traže da skinu kacige.

Katalonija bi nakon 14 godina mogla dobiti vladu koja ne traži odcjepljenje od Španjolske
Katalonija bi nakon 14 godina mogla dobiti vladu koja ne traži odcjepljenje od Španjolske

Puigdemont, koji je pobjegao iz Španjolske 2017. kako bi izbjegao kazneni progon zbog uloge u pokušaju katalonskog odcjepljenja, prije novog nestanka priredio je velik 'show' povratkom u Kataloniju.

Uz klicanje okupljenih koji su skandirali "predsjedniče, predsjedniče", popeo se oko 9 sati na pozornicu postavljenu ispred Slavoluka pobjede u Barceloni, u blizini regionalnog parlamenta i počeo govoriti. 

“Ne znam koliko će proći prije nego što se opet budemo mogli vidjeti, prijatelji moji, ali bez obzira što se dogodi, kad se ponovno vidimo, nadam se da ćemo opet moći glasno vikati zajedno: Živjela slobodna Katalonija!”, kazao je bivši katalonski predsjednik koji je posljednjih sedam godina proveo u Belgiji i Francuskoj. 

“Stvarno mi se svidio njegov ton, bio sam dirnut”, rekao je za Albert, stanovnik Barcelone u svojim pedesetima, koji nije želio otkriti prezime. U okupljenom mnoštvu pala je i pokoja suza.

Nakon Puigdemontova govora njegovi su se pristaše zaputili u katalonski parlament, gdje je organiziran izbor novog predsjednika regionalne izvršne vlasti, socijalista Salvadora Ille. 

Puigdemont najavio da će sudjelovati u ceremoniji, ali se u parlamentu nije pojavio. 

Oko parlamenta su jake policijske snage.

S jedne strane su unionistički prosvjednici, predvođeni desnom strankom Vox, koji viču "Katalonija je Španjolska" i traže uhićenje Puigdemonta.  S druge su zagovornici neovisnosti koji su u jednom trenutku nasrnuli prema interventnom kordonu ispred parlamenta, nakon čega ih je policija poprskala suzavcem.

Španjolska uhitila troje hakera: Dio su grupe koja je u lipnju napala institucije u Hrvatskoj
Španjolska uhitila troje hakera: Dio su grupe koja je u lipnju napala institucije u Hrvatskoj

"Ovo je nepodnošljivo poniženje. Još jedno. Bolno je uživo svjedočiti ovom ludilu, za koje je uglavnom odgovoran (premijer Pedro Sanchez). Neoprostivo je narušiti imidž Španjolske na ovakav način", kritizirao je vođa oporbe, predsjednik konzervativne Narodne stranke Alberto Núñez Feijóo na X.

Puigdemont je 2017. proveo zabranjeni referendum o neovisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. 

U svibnju je u parlamentu u Španjolskoj tijesnom većinom usvojen zakon o amnestiji kojim se obustavljaju kazneni postupci protiv nekoliko stotina organizatora referenduma.

Vrhovni sud u Madridu je međutim presudio da Puigdemont ne može biti obuhvaćen amnestijom zbog "pronevjere" novca poreznih obveznika i nalog za njegovim uhićenjem i dalje je na snazi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'
NEVRIJEME NA OBALI

VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'

LUMBARDA, KORČULA - ''Grozno je. Horor film. Bilo je oblačno, i samo je kiša krenula. U dvije sekunde se okrenulo. More se uznemirilo i krenuo je jaki vjetar. Grozno. Sve je polupano. Još uvijek pada, ne znamo je li priprema za nešto gore. Kažu da je to ovako na Korčuli prvi put'', kazao nam je čitatelj koji je poslao snimku snažnog nevremena koje se sručilo na Korčulu u poslijepodnevnim satima. Na snimkama koje nam je poslao vidi se kako puše iznimno jak vjetar, pada snažna kiša, a u jednom trenutku vjetar čupa veliko stablo.

DOZNAJEMO Učenik radi kojeg se cijeli razred ispisao iz škole sada se premješta u drugu
OBRAT

DOZNAJEMO Učenik radi kojeg se cijeli razred ispisao iz škole sada se premješta u drugu

Dogovoreno je da će roditelji učenika zatražiti premještaj u drugu osnovnu školu, zahtjev će predati sutra u jutro, obavljen je razgovor s ravnateljem škole u koju učenik treba prijeći - odgovorili su za 24sata iz Ministarstva.
VIDEO Potop u Dubrovniku:  Slijevaju se vodopadi, kaos na Pilama, a neki se voze na SUP-u
KAOS NA JUGU HRVATSKE

VIDEO Potop u Dubrovniku: Slijevaju se vodopadi, kaos na Pilama, a neki se voze na SUP-u

Iz Državnog hidrometeorološkog saveza upaljeni su meteoalarmi za cijelu Hrvatsku, a dubrovačka regija je u narančastom