Obavijesti

News

Komentari 0

Zelenski stiže u Hrvatsku: 'Zbog njegove posjete pripremit će se i snajperisti, ali i naša vojska...'

Zelenski stiže u Hrvatsku: 'Zbog njegove posjete pripremit će se i snajperisti, ali i naša vojska...'
1

Sabor će odlučiti o obuci hrvatskih vojnika i Ukrajinaca. Plenković najavio summit. Stručnjak o posjeti: Sigurnost mora biti na razini

VIDEO

Mi ćemo idućeg tjedna biti domaćini summita koji će biti u Dubrovniku, na koji će doći predsjednik Zelenski, gdje će biti i čelnici država jugoistoka Europe kako bi cijelo ovo područje gdje se nalazi Hrvatska dalo potporu Ukrajini i ukrajinskom narodu u borbi za slobodu i za temeljne univerzalne vrijednosti iza kojih stojimo, potvrdio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Naime, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dolazi na summit potpore Ukrajini zemalja jugoistočne Europe.

S njim će Vlada potpisati i sporazum koji se odnosi na cjelovitu suradnju Hrvatske s Ukrajinom, s fokusom na naše iskustvo u procesuiranju ratnih zločina, u humanitarnom razminiranju, kao i općenito na potporu Ukrajini. Usvojeni su i program suradnje između Ministarstva znanosti obrazovanja RH i Ministarstva obrazovanja i znanosti Ukrajine u područjima znanosti i tehnologije te Memorandum o suglasnosti između Ministarstva pravosuđa RH i Ministarstva pravosuđa Ukrajine.

Stručnjaci o dolasku Zelenskog: 'Policija zna svoj posao. Sve će biti jako dobro osigurano...'
Stručnjaci o dolasku Zelenskog: 'Policija zna svoj posao. Sve će biti jako dobro osigurano...'

Dolazak Zelenskog potencijalno će značiti velike sigurnosne prijetnje. Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, rekao je kako će se osiguranjem Zelenskog vjerojatno baviti policija uz zračnu potporu vojske.

- Zračna potpora je i dalje upitna. No vjerojatno će je biti. Ne vidim da će biti nekih posebnih problema oko zaštite. Pogotovo jer je naša država okružena NATO savezom. Bit će velike razine zaštite. Od neposrednog osiguranja, zaštite smještaja, trasa kojima će se kretati, pa sve do svake prostorije u kojoj će boraviti. Ne bi trebao biti zaštićen kao američki predsjednik, ali će svakako osiguranje biti na vrlo visokoj razini s obzirom na ukrajinsko-ruski rat - rekao je Cvrtila.

Istaknuo je da hrvatski MUP ima mnogo iskustva u osiguranju visokih dužnosnika i strogo štićenih osoba - od dolaska papa pa sve do predsjednika i premijera drugih država.

- Jedini problem koji bi mogli imati je to što u susjedstvu imamo velike obožavatelje Rusa, ali mislim da neće biti nekih velikih problema. Pogotovo jer dolazi u Dubrovnik. Sad će osnovati stožer osiguranja koji će dogovarati kako će izgledati njegov dolazak te kako će biti osiguran - rekao je Cvrtila.

Stožer osiguranja, kako je rekao, razradit će planove i detalje. Ako Zelenski bude osiguran i zračnim prostorom, uključit će se i vojska. Stožer osiguranja bavit će se svime - od ljudi koji će biti u osiguranju pa sve do trasa kojima će se kretati, smještaja u kojem će se nalaziti...

ANKETA Odluka o vojnicima ide u Sabor. Trebaju li naši vojnici biti dio misije pomoći Ukrajini?
ANKETA Odluka o vojnicima ide u Sabor. Trebaju li naši vojnici biti dio misije pomoći Ukrajini?

- Oni će odlučiti tko će sve biti involviran u njegovu osiguranju. Tu će vjerojatno biti i djelatnici za hitne intervencije, sa zalihama krvi u slučaju da se nešto dogodi. Nisam siguran da će se provjeravati šahtovi, zatvarati objekti u blizini, njihovi prozori. Ono u što sam siguran je to da će biti snajperista koji će pokrivati područje u kojem će se nalaziti Zelenski. Siguran sam da će biti vrlo dobro osiguran - rekao je Cvrtila.

A uoči posjeta Zelenskog Hrvatskoj Vlada je jučer u Sabor uputila odluke o slanju pripadnika Oružanih snaga u vojne misije NATO-a i EU, među kojima je i obučna potpora Ukrajini za koju predsjednik Zoran Milanović nije dao suglasnost.

- Predsjednik Milanović dao je suglasnost za 12 misija, a za jednu, koja se odnosi na obučnu podršku Ukrajini, nije, iako na summitu u Washingtonu ni na koji način, niti jednim potezom, nije saveznicima naznačio da ima nešto protiv te aktivnosti. Razina obmana i laži koje on širi u javnosti je nezapamćena. Lažno predstavlja javnosti neku tobožnju ugrozu i da bi vojnici išli u Ukrajinu, a u samoj odluci jasno piše da pripadnici Oružanih snaga, jedan do dva časnika, idu na teritorij EU, u Njemačku - rekao je Plenković.

Premijer je upozorio zastupnike da dobro promisle kako će glasovati jer za prihvaćanje prijedloga Vlade potrebna je dvotrećinska većina.

VIDEO Burno na Vladi. Premijer napao Milanovića pa potvrdio: 'Zelenski dolazi u Dubrovnik!'
VIDEO Burno na Vladi. Premijer napao Milanovića pa potvrdio: 'Zelenski dolazi u Dubrovnik!'

- SDP, Možemo! i ostali neka dobro razmisle kako će glasati kad ovo dođe u Sabor. To su ozbiljni tragovi koji ostavljaju upitnike jesmo li mi dio zapadnoga kruga ili možda želimo ići pod ruske skute. A uskrata suglasnosti ne može se nikako drugačije razumjeti. Apeliramo na zastupnike da misle svojom glavom, a ne da je zabijaju u pijesak i služe kao nojevi u Milanovićevoj predsjedničkoj kampanji, a medije molimo da istinito i objektivno izvještavaju o ovoj temi - dodao je Plenković.

Milanović je rekao kako neće slati hrvatske vojnike na vježbe koje ih uvlače u rat.

- Dok sam ja predsjednik, hrvatski vojnici, dočasnici i časnici neće sudjelovati u aktivnostima koje Hrvatsku guraju u rat - rekao je Milanović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Pogledajte što će pogoditi Istru navečer! Digli su crveni alarm
Najviša razina upozorenja

Pogledajte što će pogoditi Istru navečer! Digli su crveni alarm

I ostatak je Hrvatske, osim na krajnjem istoku, pod meteoalarmom. Dalmacija zbog jakih udara juga, dok je u Zagrebačkoj i Karlovačkoj regiji na snazi zbog obilne kiše