Obavijesti

News

Komentari 258

Plenković i Zelenski potpisali su sporazum o suradnji Ukrajine i Hrvatske: Evo što u njemu piše

Plenković i Zelenski potpisali su sporazum o suradnji Ukrajine i Hrvatske: Evo što u njemu piše
26

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je u Dubrovnik, na sammitu Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe. U gradu su raspoređene stotine policajaca, spremne su i specijalne postrojbe, helikopteri, brodovi, dronovi...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zelenski je stigao u Dubrovnik 01:36
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
ŠTO PIŠE U SPORAZUMU?

Večernji list prenosi detalje sporazuma koji su potpisali Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Hrvatska solidarnost s Ukrajinom ima duboke korijene, između ostaloga i zbog toga što obje sudionice u potpunosti razumiju istinsko nacionalno značenje i važnost obrane od agresivnih ratova za teritorijalno osvajanje i pokoravanje. Imajući to na umu, Hrvatska je u jedinstvenom položaju da pomogne Ukrajini vlastitim stručnim znanjem vezanim uz rat, posebice, ali se ne ograničavajući, u područjima razminiranja, skrbi za veterane i procesuiranja teških zločina. U skladu s prethodno navedenim zajedničkim vrijednostima, Hrvatska i Ukrajina ostaju snažno opredijeljene za dugoročnu suradnju i potporu. Hrvatska je bila uz Ukrajinu od početka ruske agresije 2014. i nastavit će tako sve dok Ukrajina ne prevlada", kaže se u preambuli.

Dalje se konstantira kako je Hrvatska od veljače 2022. Ukrajini pružila ukupno oko 300 milijuna eura gospodarske, financijske, humanitarne, razvojne i druge pomoći. To uključuje 11 paketa vojne pomoći. "Hrvatska će nastaviti pružati svoju pomoć Ukrajini u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i ustavnim zahtjevima",stoji u tekstu sporazuma.

Dalje se navodi kako će dvije zemlje produbljivati sigurnosnu suradnju, što bilateralno, što kroz multilateralne mehanizme, a to uključuje i razmjenu obavještajnih podataka.

OGLASIO SE ZELENSKI

Nakon sastanka s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se na X-u.

- Održao sam sastanak s premijerom Hrvatske, Andrejem Plenkovićem. Ključne teme naših razgovora bile su obrambena pomoć i suradnja, humanitarno razminiranje, rehabilitacija naše djece i ranjenih ratnika, oporavak Ukrajine i europske integracije. Također smo potpisali sporazum o dugoročnoj suradnji i podršci između naših zemalja. Zajedno ćemo razvijati suradnju između naših obrambenih industrija. Hrvatska će nastaviti pružati opremu i dijeliti stručnost u humanitarnom razminiranju. Zahvaljujem Hrvatskoj na svakom činu podrške našoj zemlji i narodu, kao i na tome što stoji uz Ukrajinu od početka ruske agresije 2014. godine - napisao je Zelenski.

Premijer Andrej Plenković oglasio se nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, gdje je potpisan Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine.

Bivša šefica Bijele kuće stigla je u Dubrovnik: Ima korijene iz Hrvatske, bliska je s Clintonom

Volodimir ZelenskiAndrej PlenkovićAleksandar Vučić i brojni drugi političari stigli su u srijedu na samit Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe. U gradu su raspoređene stotine policajaca, spremne su i specijalne postrojbe, helikopteri, brodovi, dronovi.

VIŠE PROČITAJTE VIDEO

Kosor o dolasku Vučića u Dubrovnik: Ustav pregažen kao plitak potok

Na summit dolazi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali ne i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. To je komentirala i bivša predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

Komentari 258