Obavijesti

News

Komentari 229

Zelenski: Ruska ofenziva već je počela. Treba nam oružja; Kijev: Rusi ostali bez 140.000 vojnika

Zelenski: Ruska ofenziva već je počela. Treba nam oružja; Kijev: Rusi ostali bez 140.000 vojnika

Ušli smo u 359. dan ruske invazije na Ukrajinu. Volodimir Zelenski jučer je ponovno naglasio kako Kijev ne zanimaju nikakvi teritorijalni ustupci. Dodao je kako je ruska velika ofenziva već krenula....

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.20

Novo obraćanje ukrajinskog predsjednika

21.31

Prva skupina ukrajinskih vojnika završila obuku u američkoj bazi u Njemačkoj

Prva skupina od 635 ukrajinskih vojnika završila je obuku u američkoj bazi, na poligonu Grafenwoeh, u Njemačkoj. Druga skupina je već krenula s petotjednim tečajem, priopćio je Pentagon.

Obuka koja je započela sredinom siječnja je dio proširenog američkog programa za pripremu ukrajinskih snaga za borbu. SAD je ranije nudio obuku manjeg opsega za pojedinačne sustave naoružanja, kao što su raketni bacači HIMARS. Prijelaz na obuku na razini bataljuna označio je značajno širenje američkih napora da obuče i pripreme Ukrajince za dugotrajni rat.

20.16

Ruska televizija emitira 'sate patriotizma' za djecu: Lavrov bio prvi predavač

Ruska državna televizija počela je emitirati sate patriotizma koji imaju za cilj povećati patriotizam i potporu invaziji na Ukrajinu među školskom djecom, javlja 

Uveli su nastavni sat 'Važni razgovori', koji će se emitirati na državnoj televiziji.

- I djeca koja su tog dana iz nekog razloga ostala kod kuće i njihovi roditelji (…) bit će zainteresirani za emisiju - napisali su autori emisije na Telegramu.

Prvi televizijski "Važni razgovori" emitirani su u ponedjeljak u jutarnjoj emisiji, a gostovao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je hvalio rusku etničku raznolikost kao značajku koja zemlju čini "posebnom i jedinstvenom".

19.25

Američki zakonodavci zatražili od Bidena slanje aviona F-16 u Ukrajinu

Pet članova Zastupničkog doma poslali su pismo predsjedniku Joeu Bidenu tražeći od njegove administracije da pošalje borbene zrakoplove F-16 u Ukrajinu. Navode da ih treba poslati "što je prije moguće" jer bi se "mogli pokazati odlučujućim za kontrolu ukrajinskog zračnog prostora ove godine".

- U tom duhu vodstva i potpore pišemo kako bismo s poštovanjem zatražili da Vaša administracija što prije osigura Ukrajini povećanje sposobnosti nadmoći u zraku, uključujući zrakoplov F-16 Fighting Falcon, koji je Kijev zatražio, ili slične zrakoplove četvrte generacije - stoji u pismu. 

- Osiguranje takvih zrakoplova neophodno je kako bi se pomoglo Ukrajini da zaštiti svoj zračni prostor, posebno u svjetlu obnovljenih ruskih ofenziva i s obzirom na očekivano povećanje borbenih operacija velikih razmjera - dodali su.

Pismo su potpisali zastupnik Jared Golden, demokrat iz Mainea; Tony Gonzales, republikanac iz Teksasa; Jason Crow, demokrat iz Colorada; Chrissy Houlahan, demokratkinja iz Pennsylvanije i Mike Gallagher, republikanac iz Wisconsina.

18.34

Lukašenko: Avioni Su-25 su se dokazali u Ukrajini, spremni smo ih proizvoditi

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tijekom današnjeg sastanka s Vladimirom Putinom izjavio je kako je Bjelorusija spremna pokrenuti proizvodnju zrakoplova Suhoj Su-25 jer su se "pokazali učinkovitima u Ukrajini".

- Vlada me obavijestila da smo spremni za proizvodnju zrakoplova Suhoj Su-25, koji su se pokazali učinkovitima u Ukrajini. Čak smo ih spremni proizvoditi u Bjelorusiji ako Ruska Federacija pruži malo tehnološke podrške - rekao je Lukašenko.

- Jednom ste postavili pitanje suradnje u proizvodnji zrakoplova u Euroazijskoj ekonomskoj uniji. Dakle, trebao bih vam reći da Bjelorusi već proizvode do tisuću sastavnih dijelova za MC-21 (ruski uskotrupni putnički zrakoplov srednjeg doleta) i Suhoj Superjet 100 (ruski uskotrupni putnički zrakoplov kratkog doleta) - istaknuo je Lukašenko, piše bjeloruska državna novinska agencija BelTA, prenosi CNN.

- Imamo tri tvornice: dvije vojne i jednu civilnu. Nekada su bile radionice za popravke. Danas proizvode sastavne dijelove - dodao je.

Kremlj je objavio kako su se Putin i Lukašenko sastali u Putinovoj službenoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu u moskovskoj regiji. Naime, Lukašenko je jučer rekao kako nema šanse da njegova zemlja pošalje vojne snage u Ukrajinu ako ne bude napadnuta i dodao da Rusija "nikada nije tražila" od njega da započne zajednički rat u Ukrajini.  

Govoreći na malom skupu novinara iz međunarodnih medija u Palači neovisnosti u Minsku, Lukašenko je izbjegao pitanja međunarodnih medija o sudioništvu svoje zemlje u ruskoj invaziji na Ukrajinu i umjesto toga okrivio Zapad za eskalaciju sukoba slanjem oružja Ukrajini.

Komentari 229