Obavijesti

News

Komentari 44

Žele uvesti zakon šutnje, pravni stručnjaci upozoravaju: 'Ovo je zloćudan način ušutkavanja'

Žele uvesti zakon šutnje, pravni stručnjaci upozoravaju: 'Ovo je zloćudan način ušutkavanja'
3

Ni Bog ne može spasiti novinare da ne budu kazneno gonjeni ako ove zakonske izmjene budu usvojene - kaže odvjetnik Ante Nobilo

VIDEO

Novinari neće biti kažnjavani zbog objave informacija iz istrage, nego samo oni koji su im te informacije dali. Ponavljaju to iz Vlade, a isto obrazloženje su napisali i u prijedlogu zakona koji je već prozvan "lex AP"(jer je premijer Andrej Plenković najavio upravo te zakonske izmjene nakon što su objavljene poruke u kojem njegove bivše suradnice Gabrijela Žalac i Josipa Rimac (danas Čulina) dogovaraju kako će s AP sve riješiti). No pravni stručnjaci opovrgavaju tvrdnje iz Vlade i jasno poručuju da će novinari itekako biti kažnjavani, a javnost uskraćena za ključne informacije o kriminalu dužnosnika. Doduše, novinari neće biti gonjeni po konkretnom članku, ali postoje još barem dva druga u istom Kaznenom zakonu po kojima će kazneno odgovarati. Mogu biti kažnjeno gonjeni za djelo poticanja na kazneno djelo, pomaganje u kaznenom djelu i eventualno sprečavanje dokazivanja. Osim toga, novinari mogu biti praćeni, prisluškivani, mogu im se oduzeti mobiteli i računala te će biti ispitivani u policiji. Nije šija, nego je vrat.

- Ni Bog ne može spasiti novinare da ne budu kazneno gonjeni ako ove zakonske izmjene budu usvojene - kaže odvjetnik Ante Nobilo.

Isto nam kažu i još dvojica odvjetnika poznatih po dugogodišnjem iskustvu u kaznenim predmetima, a obojica su bili i suci: Branko Šerić i Rafael Krešić.

O čemu se radi? Vlada predlaže da u zatvor na tri godine ide onaj tko otkrije informacije o dokazima u postupku prije nego što optužnica bude pravomoćna. Po tome, ako otkrije i ime uhićenih, netko bi se izložio kaznenom progonu i zatvoru tri godine. Ukratko, ako nitko ne da ključne inforamcije i tako se izloži kaznenom progonu, građani će čitati sljedeće: "Uskok je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a podnesene nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1970., 1972., 1979., 1970., 1968., 1974.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti".

Iza ovog suhoparnog priopćenja kriju se imena Darko Horvat, njegova pomoćnica Ana Mandac, bivši ministar Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ali i državni tajnici. Ministra se još može identificirati po funkciji koja je navedena, ali ostale je nemoguće identificirati bez da je netko upoznat sa slučajem potvrdio imena.

Uskok ih je taj dan uhitio, dokazi protiv njih su već bili skupljeni i ne narušava se kriminalističko istraživanje. Ali da su ove izmjene zakona bile na snazi u zatvor bi išli oni koji su otkrili njihova imena i konkretna djela. Ne bismo znali da je pomoćnica svjedočila da su potpore dijeljene po babi i stričevima, ne bismo znali da postoji niz poruka kojima se dogovaralo tko će dobiti državne potpore, ne bismo znali da su bili upozoreni da to ne rade... Vlada želi da se ti dokazi objave tek kad optužnica bude pravomoćna. Podsjetimo da nakon šest godina nema pravomoćne optužnice protiv Ivice Todorića, pa javnost ne bi znala koji dokazi izvlačenja novca su prikupljeni. Ne bi znala ni da se DORH osramotio s vještačenjima. U slučaju preminulog Milana Bandića, kojemu se ne može suditi, u zatvor bi išli oni koji su novinarima dostavili dokumente u kojima su njegovi tajno snimljeni citati poput onog: "Što smo ćapnuli, ćapnuli smo" ili čuvenog "Nema džabe ni u stare babe", kojim objašnjava zašto traži 50.000 eura mita. Kako mu se ne bi sudilo, ti citati nikad ne bi ugledali svjetlo dana.

Kad policija bude istraživala tko je novinarima dostavio te informacije, krenut će od samog novinara.

- Ako je novinar od mene tražio informaciju, a ja sam mu je dao, onda je novinar poticatelj kaznenog djela. Kad je objavi, onda je čini dostupnim širokom krugu ljudi, pa je tu i pomagač u kaznenom djelu. To su dva kaznena djela od kojih se ne može izuzeti. Zato je lažna i promidžbena tvrdnja Vlade da novinari neće biti kažnjavani zbog objave informacija - kaže Nobilo i dodaje da čak novinar može proći i gore ako onaj tko je dao informacije kaže da nije htio, ali ga je novinar nagovarao, molio...

Novinara policija može tražiti i da u svrhu progona počinitelja kaznenog djela preda svoj mobitel, računalo, a ako to odbije, policija može nalogom tražiti da napravi forenzičku kopiju. Ako novinar uništi mobitel i računalo, a istražitelji su sigurni da su unutra dokazi, može biti dodatno gonjen za sprečavanje dokazivanja.

Branko Šerić kaže da su novinari "uvjetno pošteđeni" u odnosu na osnovno kazneno djelo, ali će biti izloženi progonu za poticanje i pomaganje. A tad mogu biti praćeni, prisluškivani, pregledavat će im se telefoni...

- Dovoljno da naprave to nekoliko puta i da policija utjera strah u kosti novinarima. Osim što je zakonski prijedlog perfidan, to je jedan vrlo, vrlo zloćudni način ušutkavanja medija, pogotovo istraživačkih novinara, bez kojih mnoge afere ne bi bile rasvijetljene. Napad je to na slobodu medija i na pravo javnosti da bude informirana na vrijeme i u cijelosti - jasan je Šerić.

Rafael Krešić ističe da jedino novinari, za razliku od tužitelja ili obrane koji imaju interes pustiti određene informacije, nemaju nikakav interes osim onog javnog. A upravo će oni biti na udaru praćenjem, ali i gonjenjem za kaznena djela poticanja i pomaganja u kaznenom djelu.

- Imate primjere iz privatizacije kad su neki direktori bili fikus, a tajkuni formalno nisu imali nikakvu funkciju, ali su osuđeni za poticanje na više kazne od samog izvršitelja - upozorava Krešić.

Isto kazneno djelo je već bilo u zakonu, ali je ukinuto. Ono što se događalo prije 13 godina šalje jasnu poruku što će se događati. Policija je u vrijeme Tomislava Karamarka i Milijana Brkića pratila novinare, izlistavala njihove kontakte, a cilj je bio čak i za odavanje informacija kazneno goniti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Koji je upravo tad uhićivao HDZ-ovce upletene u aferu Fimi Medija. Milanovićeva vlada je promijenila zakon, a sad Plenkovićeva želi povratak u ta vremena. 

Zdravko Mamić

Ne bismo znali kako su nakon prodaje igrača osnivali off shore tvrtke i isplaćivali im proviziju iz Dinama za transfer igrača. Mamić bi dodatno bio kažnjeno gonjen jer je javno otkrio da je podmitio trojicu sudaca!

Darko Horvat

Potpore su se dijelile po ‘babi i stričevima’. Javnost ne bi znala za to priznanje pomoćnice Darka Horvata, ali ni vidjela poruku u kojoj bivši ministar nabraja tvrtke koje trebaju dobiti novac iako nemaju uvjete.

Gabrijela Žalac

’Treba im ići niz dlaku i radit kurvanjski posao.’ Javnost ne bi vidjela tu poruku bivše ministrice o namještanju kupovine softvera, ali ni onu u kojoj kaže ‘otmite me’, kad je dobila krstarenje od investitora.

Damir Škugor

’Reći ćemo da je bolje po toj cijeni prodati nego spaliti. Tako ću nešto smuljati.’ Istražitelji su snimili menadžera kojega terete da je oštetio Inu za milijardu kuna, ali ni to ne bismo znali. Kao i kad traži crijep za protuuslugu.

Milan Bandić

’Nema džabe ni u stare babe.’ ‘Što smo ćapnuli, ćapnuli smo.’ Bivši čelnik Zagreba je preminuo, pa ovi tajno snimljeni razgovori nikad ne bi došli do suda niti bi javnost za njih znala. Iako ilustriraju korupciju.

Josipa Rimac (Čulina)

’Sutra dogovori s AP i složimo mi kontru.’ ‘Kad vjetar duva, tebi se pune džepovi.’ ‘Šalje ti Ante za Uskrs.’ To je samo dio dokaza protiv ove nekad ugledne HDZ-ovke koji su šokirali javnost, a sad bi ih bilo kažnjivo objaviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 44

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...