Obavijesti

News

Komentari 6

ZBRISALI Šest ruskih dezertera dobilo je vizu za Francusku!

ZBRISALI Šest ruskih dezertera dobilo je vizu za Francusku!
4

Ovo je prvi put da je veća grupa dezertera dobila vizu za boravak u članici EU, te bi ova odluka Francuske mogla potaknuti i druge zemlje da primaju odbjegle vojnike

VIDEO

Rusi koji su dobili vize za boravak u Francuskoj su prvo prebjegli u Kazahstan od kuda su u različitim letovima stigli u Pariz. Aktivisti i udruge koje pomažu vojnicima u dezertiranju tvrde da su desetine tisuća ruskih vojnika pobjegli od početka invazije

  - Kad sam napokon sletio u Francusku po prvi put sam mogao duboko udahnuti. Osjećao sam spokoj i slobodu...najgore je bilo iza mene- rekao je bivši ruski vojnik Aleksandar za The Guardian.

Service members of pro-Russian troops are seen atop of an armoured vehicle in the besieged city of Mariupol

Zapad je dugo imao nedoumice oko prihvaćanja odbjeglih Rusa zbog mogućnosti da su špijuni. Još uvijek ne postoji jedinstvena odluka o prihvaćanju ruskih dezertera na razini EU, iako su neke članice već razmatrale tu mogućnost.

Glasnogovornik udruge Go By The Forest, Ivan Chuviliaev tvrdi da je ovo prvi put da je neka EU zemlja prihvatila ruske dezertere bez putovnice i isprava. Inače, Go By The Forest je udruga  koja pomaže dezertirati ruskim vojnicima. Većina ruskih vojnika koji bježe bez dokumenata završe u Kazahstanu i Armeniji bez mogućnosti odlaska na zapad. Moskva ulaže puno truda u vraćanje dezertera koji se skrivaju po zemljama bivšeg SSSR-a. Otmice i deportacije nazad u Rusiju stvorile su glasne reakcije antiratnih aktivista koji žele dezerterima osigurati utočišta na Zapadu.

 - U Kazahstanu nikad nisi siguran, uvijek moraš držati glavu dolje- izjavio je Aleksandar koji živi bez SIM kartice i bankovnog računa kako bi izbjegao ruske tajne službe.

Mlada ukrajinska novinarka umrla je u ruskom zatvoru
Mlada ukrajinska novinarka umrla je u ruskom zatvoru

Antiratni aktivisti poput Chuviliaeva vjeruju da je francusko prihvaćanje dezertera presedan koji bi mogao ohrabriti druge zemlje da urade isto. 

 -Francusko prihvaćanje je posljedica suradnje između francuskih vlasti i organizacija za ljudska prava- izjavio je Chuviliaev, čija je organizacija pomogla preko 2000 ruskih vojnika da pobjegnu iz Rusije i Ukrajine. Među dezerterima se nalaze borci s prvih linija, zapovjednici i mobilizirani mladići koji su uspjeli izbjeći rat.

- Za vojnika koji razmišlja o bijegu je jako važno da zna da neće biti zatvoren i deportiran iz zemlje u koju je pobjegao- izjavio je Chuviliaev koji se nada da će ovih šest vojnika koji su stigli u Francusku biti motivacija i drugim Rusima da pobjegnu.

Putin je potpisao niz zakona koji pooštravaju kazne za dezertiranje. Može se dobiti i do 15 godina zatvora te oduzimanje imovine vojnika koji je pobjegao. Nezavisni medij Mediazone je izvijestio da su ruske vlasti pokrenule najmanje 7400 slučajeva protiv dezertera. U prosincu 2022. Kazahstan je deportirao ruskog obavještajca Mihaila Žilina u Rusiju gdje je osuđen na šest i pol godina zatvora.

Rusija djeluje i van granica bivšeg SSSR-a. Ove veljače je ruski pilot i dezerter Maksim Kuzminov ubijen ispred svoje kuće u Španjolskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO