Obavijesti

News

Komentari 6

Zastupnici će se morati malo stisnuti: Nije idealno, ali se radi da sve bude funkcionalno...

Zastupnici će se morati malo stisnuti: Nije idealno, ali se radi da sve bude funkcionalno...
4

Umjesto u 22.000 kvadrata će na raspolaganju za rad imati 7000 kvadrata. Budući prostor za rad obišao je predsjednik Sabora

VIDEO

Prostore vojnog učilišta na zagrebačkom Črnomercu, gdje će od jeseni u 7000 kvadrata biti privremeno smješten Sabor uređivat će se cijelo ljeto. Osjetno je manje mjesta nego saborskoj palači, koja ide u obnovu, gdje su na raspolaganju imali 22.000 kvadrata. Radovi na staroj zgradi trebali bi trajati ti godine i stoje preko 71 milijun eura. Prostore u kojima će od jeseni biti smješteni zastupnici obišao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Ne vjeruje da će u novi ambijent utjecati i na promjenu retorike zastupnika.

- Mislite da će stambeni prostor utjecati na kvalitetu života para koji se loše slaže? Mislim da neće. Mislim da ovaj prostor je dobar za rad, a kako će se ponašati zastupnici, to je do njih - ističe Jandroković.

VIDEO Jandroković u obilasku privremenog Sabora: Nemam ambicije za Pantovčak, tu je ok
VIDEO Jandroković u obilasku privremenog Sabora: Nemam ambicije za Pantovčak, tu je ok

Možda će zbližiti oni koji su bili udaljeni pa se "dogode i iznenađujuće ljubavi", našalio se Jandroković koji ne vjeruje ni da će vojno okruženje doprinijeti stezi zastupnika i natjerati ih da se pojavljuju na poslu..

- Prostor može malo motivirati, ali oni koji su bili aktivni u starom prostoru vjerojatno će takvi biti i ovdje. Oni koji su manje skloni saborskom radu i govoru pretpostavljam da će biti tako i dalje. Ne bih to vezao uz promjenu prostora. Tu se radi o političkoj strasti, želi da pokažeš što znaš, odgovornosti - naveo je.

U glavnoj zgradi bit će sabornica. Fotelje u kojima su sjedili u zastupnici preselit će se u nove prostore, a za klupe je bio raspisan i javni poziv. Stol predsjedavajućeg i za članove Vlade bit će na uzdignutoj pozornici. Slijedit će se logika sabornice kakva je sada. Tu će biti i budući uredi za tajništvo sabora, predsjednika i potpredsjednika Sabora. Vodili su se logikom da već prostore dobiju klubovi koji imaju dvoznamenkasti broj zastupnika, a to su HDZ, DP, SDP i Možemo!. Klub SDP-a trebao bi biti u prizemlju, a zbog nižeg stropa novinare je zanimalo kako će u njemu boraviti Peđa Grbin.

VIDEO Sabor kreće u obnovu, ovako izgleda danas: 'Selidba na Črnomerec ide prema planu'
VIDEO Sabor kreće u obnovu, ovako izgleda danas: 'Selidba na Črnomerec  ide prema planu'

- Pa neće više biti njegov - u šali je dometnuo Jandroković aludirajući na najavu šefa SDP-a da se na unutarstranačkim izborima neće kandidirati niti za jednu stranačku funkciju. U glavnoj zgradi bit će i pet dvorana za sjednice odbora i sastanke klubova, ali i kafić. Restoran će zastupnici dijeliti s polaznicima vojnog učilišta, a hranu će im uz djelatnike Pletera pripremati dio djelatnika iz saborske kuhinje. U zgradi preko puta planirano je još 40 ureda za predsjednike i potpredsjednika odbora i dio manjih klubova. Saborske službe koje nisu vezane za plenarne sjednice bit će smješteni u zgradi u Demetrovoj.

- Prostor nije idealan, neka rješenja će biti improvizacija, ali trudimo se da ta improvizacija onda bude kvalitetna, što logičnija i što dostupnija - kazao je Jandroković.

FOTO U Saboru sve spremno za preseljenje: Nakon ljetne pauze zastupnici idu na novu lokaciju
FOTO U Saboru sve spremno za preseljenje: Nakon ljetne pauze zastupnici idu na novu lokaciju

U nove prostore preselit će se većina namještaja i opreme za rad, ali i dio saborskih umjetnina. Što neće odgovarati smjestit će se u zgradu Vjesnika, gdje će čekati kraj obnove. Dio umjetnina će biti vraćen muzejima. Nakon što je raspisali javni poziv vidjelo se da u Zagrebu gotovo ne postoji prostor koji bi mogao kvalitetno zamijeniti Sabor, a ponude koje su dobili bile su vrlo skupe, podsjetio je Jandroković napominjući da je ovo zaista najbolje i najfunkcionalnije rješenje.

Saborski zastupnici na godišnjem odmoru su do 15. rujna, do kada traje ustavna stanka u radu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Odnos prožet tajnama: Zašto je Tito najviše vjerovao špijunu?
FELJTON: NAJTAJNIJI AGENT (1. DIO)

Odnos prožet tajnama: Zašto je Tito najviše vjerovao špijunu?

Plus+ 1. DIO: Svakog dana donosimo feljton o Ivanu Krajačiću zvanom Stevo, čovjeku koji je s Josipom Brozom Titom imao posebnu vezu, a kojeg su se mnogi bojali
Vozač s 2,4 promila znao je da je usmrtio dječaka, majci je rekao: 'Ništa ne govori o autu'
STRAVA KOD OKUČANA

Vozač s 2,4 promila znao je da je usmrtio dječaka, majci je rekao: 'Ništa ne govori o autu'

Pijani vozač kraj Okučana usmrtio dječaka (13) • Imao 2,45 promila • Skrivao se od policije • 'Djeca su u šoku', kažu u klubu u kojemu je dječak trenirao nogomet