Obavijesti

News

Komentari 11

Zašto je Milanović prešutio ustaški transparent iznad glave

Zašto je Milanović prešutio ustaški transparent iznad glave

Nakon što je osuđivao HOS-ove ploče, bojkotirao protokol zbog HOS-ovih majica i kritizirao ustaško orgijanje u Imotskom, Zoran Milanović je ove subote bez komentara prošetao ispod HOS-ova i ZDS plakata u Nuštru.

VIDEO

U svibnju 2020. godine napustio je protokol obilježavanja akcije Bljesak u Okučanima jer je jedan od sudionika protokola bio obučen u odoru s porukom "Za dom spremni". "To je namjerna provokacija koja se dogodila, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija, ja u tome neću sudjelovati", kazao je tada predsjednik Zoran Milanović.

U siječnju 2021. godine Milanović je odbio sudjelovati u protokolu na obilježavanju obljetnice akcije Maslenica kad je saznao da sudjeluju i dvije osobe koje na sebi imaju natpis "Za dom spremni". Pozvao je i vojne izaslanike da napuste službeni protokol i vratio se u Zagreb.

U kolovozu ove godine kritizirao je ustaško orgijanje u Imotskom, obilježja HOS-a i natpise "Za dom spremni", pa putem Facebooka odaslao tiradu o tome kako "ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvojbeno slave režim tzv. NDH-a nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj".

"Žalosno je gledati"

"Žalosno je gledati", napisao je tada Milanović, "kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u sjenu junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promoviraju one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti".

A evo, ove subote predsjednik Milanović prilikom posjeta Nuštru uredno je prošetao ispod ogromnog transparenta HOS-a s natpisom "Za dom spremni".

Nije mu mogao promaknuti. Nije ga mogao ne zamijetiti. I opet, nije učinio ništa. 

Nije napustio Nuštar, nije kritizirao transparent, nije održao bukvicu, nije kritizirao ustaše i HOS-ovce, čak ni na Facebooku. Kao što je to činio u par navrata tijekom mandata. 

Jer, sada se nalazi u predizbornoj kampanji.

Napuštao protokol

Napuštao je Milanović protokol zbog osoba s HOS-ovim majicama, ali ne i sada kad je defilirao ispod ogromnog HOS-ova transparenta. Bio je to dobar trenutak da izgovori ono što u pravilu priopćava putem objava na Facebooku ili u priopćenjima za medije, ali predsjednik ga je ipak propustio.

Incidente u Imotskom ovog ljeta Milanović je - putem priopćenja - komentirao tvrdnjom da ovakve pojave "ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštivanje zakona".

Sada su njegovo osiguranje, njegova pratnja, lokalna policija propustili vidjeti HOS-ov transparent, skinuti ga dok Milanović prolazi ili makar Milanovića upozoriti da ga se pored njega ne fotografira. Pa još u društvu svećenika.

Sada je kampanja

Ali teško je bilo očekivati da će Milanović par mjeseci prije izbora, u kampanji za drugi mandat, usred Slavonije, izazivati incidente i riskirati glasove. 

Sad mu HOS ne smeta. Ili ne pokazuje da mu smeta. Ili ne koristi priliku kako bi naglasio da HOS smeta Hrvatskoj. Upozorio da se predsjednik Republike ne bi smio šetati podno ustaških obilježja.

Naročito prilikom posjeta u kojem je odavao počast braniteljima Domovinskog rata. Nakon što je u više navrata osudio povezivanje Domovinskog rata i NDH nasljeđa.

Sad je uredno prošetao ispod takvog plakata.

I nije se pobunio.

Oportunistička šutnja

Ovakva dosljednost u nedosljednosti tipična je za Milanovićev predsjednički mandat, ali i za njegovu političku karijeru. Koketiranje s desnicom, podilaženje radikalima, kao i oportunistička šutnja i reagiranje priopćenjima i objavama za koje postoji mogućnost da ih on nije napisao.

Međutim, dosad je jedna stvar bila konstanta: MIlanović se oglašavao kad se njega osobno taknulo, ugrozilo, napalo ili osramotilo. Kao što su ga osramotili jučer u Nuštru.

Zašto onda nije jednako reagirao? Zašto se pravio da ne vidi HOS-ov transprent i ZDS iznad glave?

Neće valjda dopustiti da se od toga napravi predizborni plakat.

Jer i osuda plakata bila bi predizborna kampanja, ne samo poziranje ispod njega.

Međutim, nije to bila sramota samo za Zorana Milanovića. Fotografija predsjednika države ispod ustaškog pozdrava bila je sramota za Hrvatsku. I zato je zaslužila Milanovićevu osudu, a ne šutnju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO