Marko Dujmović i kolege kušači su čokolade. Oni odlučuju koje će slastice u prodaju. Ocjenjuju ih po mirisu, okusu. Alen Obrovac zarađuje pušeći
Zarađuju za život tako što jedu čokoladu po cijeli dan
Da bi čokolada iz Kraševe tvornice na zagrebačkim Ravnicama stigla u trgovine, nakon proizvodnje mora proći brojne tehnološke kontrole. Zadnju ocjenu čokoladi daju posebni stručnjaci - kušači čokolade. Oni ocjenjuju slastice prema vanjskom izgledu, mirisu, okusu i sastavu. Inženjer prehrambene tehnologije Marko Dujmović u Kraševu Senzorskom laboratoriju testira različite uzorke čokolade. On i njegovi kolege prošli su posebnu izobrazbu u kojoj su “istrenirali” osjet okusa.
- Dobar kušač čokolade mora, osim edukacije, imati iskustvo i dugogodišnju praksu jer samo tada može osjetiti minimalne razlike u okusu koje običan čovjek ne može osjetiti - pojasnio je Marko.
- Svaki dan pojedem od 200 do 300 grama različitih vrsta čokolada. Što je najgore, dok sam doma, uvijek mi nedostaje čokolade i moram je barem malo pojesti - kaže Marko. Ponekad na dan kuša i 30-tak različitih vrsta čokolade, a samo će se jedna vrsta pojaviti na tržištu. Zaposlenici kažu da tijekom cijele godine imaju pune ruke posla. O plaći nisu željeli govoriti, ali od nje mogu normalno živjeti. Svaka je čokolada zdrava, tvrde u laboratoriju. No ipak među zdravije se ubrajaju tzv. crne čokolade. Čokolada je zdravija što ima više kakaa.
PUŠEĆI CIGARETE ZARADI 7000 KUNA
Alen Obrovac (40) u Tvornici duhana Rovinj u Kanfanaru kruh zarađuje pušeći duhan. Završio je za grafičara, a duhan kuša od prošle godine.
- Za posao nije nužno da ste pušač. Nisam ovisnik o cigareti, zapalim tek iz gušta poslije jela - dodaje Alen. Plaća mu se je od 6500 do 7000 kuna na mjesec. Ljudi zarađuju kušajući maslinovo ulje. Između kušanja okus i miris različitih uzoraka neutraliziraju suhim kruhom ili jabukom. Kušači vode svake godine u SAD-u ocjenjuju i nagrađuju - najbolju vodu. Kušači sira cijenjeni su stručnjaci. Britanac Simon Allison zarađuje kušajući pseću i mačju hranu. Ono što kuša ne guta da se ne bi - udebljao.