Kuhar Ivica Katić iz Splita kaže da zadnji dan svog boravka u Petrinji ljudima kuhaju chilli con carne, te da su jučerašnje porcije Pletera bile izrazito neukusne i nedovoljne
Zadnji dan kuhara volontera na Baniji: 'Strah nas je kako će ovo dalje izgledati, ljudi su plakali'
Chefovi volonteri danas zadnji dan kuhaju za stanovništvo u Petrinji, posao kuhanja nastavit će državna tvrtka Pleter. Posjetili smo klub kuhara iz Dalmacije, koji su u Petrinji praktički od prvog dana i danas od ranog jutra pripremaju svoj zadnji obrok prije povratka kući.
Tu su od prvog dana i sad su pomalo ljuti, ali i tužni što ne mogu i dalje kuhati tople obroke za Petrinjce. Ivica Katić iz Splita bio je među prvima koji je došao na potresom pogođeno područje.
POGLEDAJTE VIDEO Grupa kuhara iz Dalmacije kuha za Petrinjce
- Tužni smo, odlazimo i napuštamo ove drage ljude kojima smo dosad pomagali. Volio bih da ostanemo tu i dalje - kaže Katić, koji se nada da će Pleter raditi najbolje, barem onako kako su chefovi dosad radili.
Katić kaže da je zadovoljan s onim što su učinili i što imaju potporu građana.
- Ljudi su nam jučer dolazili zahvaliti, neki su i zaplakali. Ni oni nisu baš sretni s ovom promjenom, jer nova hrana nije dovoljno dobra, mi smo to morali jučer dorađivati. Uz grah smo dodavali i komad suhog mesa i malo nas je iskreno strah kako će oni to dalje raditi i bojimo se tog njihovog preuzimanja.
Hrana je jučer bila nezačinjena, a u grahu s kobasicom je kobasice bilo u tragovima, navodi Katić i kaže kako je hrana bila bezukusna i nezačinjena, a oni su dodavanjem svog suhog mesa i začina upristojili jučerašnje obroke za stanovništvo.
- Ljudima treba dati količinu. Ne samo 400 ml, kako je bilo rečeno, pa su se dan kasnije opravdavali i rekli ipak 500 ml. Dakle, ljudima treba dati i mesa, ljudi su tu cijeli dan i treba cijeli dan izdržati s jednim obrokom. Dijelili smo i vrećice suhih obroka, ali mislim da u ovim vremenskim uvjetima ljudi ne mogu preživjeti sa sendvičem i jednim obrokom - nastavlja Katić.
Istaknuo je da su svima dijelili obroke i volonterima i građanima i kaže da je suluda ideja ne davati ljudima jesti, bez obzira iz kojeg razloga su u Petrinji.
POGLEDAJTE VIDEO: Kuhari koji su dva tjedna hranili Baniju
Za zadnji dan Katić kaže da pripremaju chilli con carne, mljeveno meso s kobasicama i grahom, a za prilog će poslužiti tjesteninu.
- Izuzetno je bitno za ove ljude da dobiju dobru porciju i obilnu da se nahrane kako treba, pogotovo obzirom na činjenicu da dolaze hladniji dani - zaključuje Katić.