Skakanje cijena počelo je već u drugom tromjesečju ove godine. No uvoznici prate što se događa, pa se u prvom tromjesečju u RH uvezlo dvostruko više svinjetine nego u drugom – posebice za preradu
Za vratinu i špek nedostaje nam još najmanje milijun svinja
Zbog vratine i špeka nedostaje nam milijun svinja, piše Večernji list, ističući da je uvoz svinjetine 20 posto veći od domaće proizvodnje pa je odojak skuplji i 30 posto.
Kilogram svinjske vratine za 36 kuna, a telećih rebara 33, sve je učestalija slika i u trgovačkim lancima ovih dana.
Iako se tim dvjema kategorijama, u pravilu iz uvoza, obično privlače potrošači, svinjetina s kojem se donedavno neprestano "akcijalo" po cijeni od 20-ak kuna, zbog prijetnje afričke svinjske kuge koja je već desetkovala neke farme u Europi te poremećaja uzrokovanih niskim otkupnim cijenama u lanjskoj godini, očito je prošlost.
- Odojak je trenutačno skuplji 30 posto nego u istom tjednu lanjske godine. Za prosječnih 25 kg lani je trebalo izdvojiti 55 eura, a kad su na tržištu niske cijene proizvođači obično pokolju krmače, što rezultira i manjom proizvodnjom svinjskog mesa. Potom, kad poraste potražnja, cijene skaču nebu pod oblake - objašnjava direktor Croatiastočara Branko Bobetić.
Ističe kako je skakanje cijena počelo već u drugom tromjesečju ove godine. No uvoznici jako dobro prate što se događa, pa se u prvom tromjesečju, zbog niskih cijena, u RH uvezlo dvostruko više svinjetine nego u drugom – posebice za preradu. Prosječna uvozna cijena u prvom tromjesečju 2019. bila je 1,99 eura, a u drugom 2,55 eura, 28 posto viša.
- Nekih kategorija jednostavno nema dovoljno. Samo da bi se namirila potražnja za svinjskom vratinom te svježim carskim mesom, Hrvatskoj bi trebalo još najmanje milijun svinja - kaže Bobetić, donosi Večernji list. (bs)
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...