Obavijesti

News

Komentari 0

WHO im je uručio i potvrdu: Egipat je zemlja bez malarije

WHO im je uručio i potvrdu: Egipat je zemlja bez malarije

Prema podacima WHO-a, Egipat je pokazao da je već najmanje tri godine prekinut lanac lokalnog prijenosa malarije komarcima iz roda Anopheles

VIDEO

Egipat je službeno proglašen regijom bez malarije, zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) čestitala vladi u Kairu i u nedjelju joj uručila potvrdu. "Malarija je stara koliko i sama egipatska civilizacija, no sada bolest koja je mučila faraone pripada njenoj povijesti, a ne i budućnosti", rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. U svijetu su 44 zemlje i jedan teritorij certificirani kao slobodni od malarije.

Znanstvenici su dokazali da malarija u Egiptu postoji najmanje od 4000. godine pr. Kr. Među ostalim nalazima, bolest je identificirana u mumiji Tutankamona, faraona koji je vladao otprilike od 1332. do 1323. pr. Kr.

Prema podacima WHO-a, Egipat je pokazao da je već najmanje tri godine prekinut lanac lokalnog prijenosa malarije komarcima iz roda Anopheles.

Rezultati su postignuti rigoroznim nadzorom, dosljednim uklanjanjem mjesta razmnožavanja i zaštitom od uboda komaraca.

Za dobivanje certifikata WHO-a, zemlje također moraju pokazati sposobnost sprečavanja ponovne pojave prijenosa.

Bolest uzrokuju paraziti koje prenose komarci Anopheles. Manifestira se visokom temperaturom, zimicom, glavoboljom i bolovima u mišićima. Može biti posebno smrtonosna za djecu i odrasle s oslabljenim imunološkim sustavom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati
VEĆ DEBELO KASNE

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati

Plus+ Hrvatske ceste žele za pregled mosta uzeti konzorcij koji je dao 180.000 eura skuplju ponudu iako im je odabir već jednom poništila nadležna državna komisija. Konkurencija zbog svega sumnja na pogodovanje...