Vučić u problemima: 'Putin neće pričati s njim, a ruski dužnosnik je naprasno napustio Beograd' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

Vučić u problemima: 'Putin neće pričati s njim, a ruski dužnosnik je naprasno napustio Beograd'

Vučić u problemima: 'Putin neće pričati s njim, a ruski dužnosnik je naprasno napustio Beograd'

Zamjenik ruskog šefa diplomacije je otkazao je ranije dogovorene u obaveze u Beogradu, a povod za ovakvu odluku bio je, pišu, Vučićev odgovor na pitanje kako srpsko oružje završava na ukrajinskom frontu

VIDEO

Dobar razgovor sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom. Još jednom sam izrazio zahvalnost Rusiji na potpori koju je pružila Srbiji oko Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim narodima, a posebno na podršci teritorijalnom integritetu Srbije u skladu s Poveljom UN-a. Razmotrili smo sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocijenili ih vrlo dobrima. 

Objavio je to srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu nakon susreta s zamjenikom ministra vanjskih poslova Rusije, Aleksandar Gruško. No prema pisanju Nova.rs razgovor sa zamjenikom je bio sve osim dobar. Naime, Gruško je otkazao je ranije dogovorene u obaveze u Beogradu, a povod za ovakvu odluku bio je, pišu, Vučićev odgovor na pitanje kako srpsko oružje završava na ukrajinskom frontu.

Gruško nije prihvatio argumentaciju da Srbija nema utjecaj gdje će, nakon prodaje, završiti njeno oružje. Nije mu se svidjelo ni to što je dvodnevni posjet Gruška protekao bez odgovarajuće medijske popraćenosti, što je službeni Beograd objasnio činjenicom da su pod velikim pritiskom Zapada.

Vučić prijeti Prištini: Da je drugo vrijeme, dronovi im ne bi bili dugo u zraku. Ali KFOR ih štiti
Vučić prijeti Prištini: Da je drugo vrijeme, dronovi im ne bi bili dugo u zraku. Ali KFOR ih štiti

- Gruško je nakon sastanka bio nezadovoljan, odlučio je prijevremeno otići iz Srbije i nakon sastanka s Vučićem otkazati ranije dogovorene obveze. “Rečeno im je da je situacija bila identična kada je ukrajinska delegacija došla u Beograd, predvođena njihovom šeficom diplomacije i Olenom Zelenski, suprugom predsjednika Ukrajine. Također im je skrenuta pažnja da na ovaj način Srbija želi pokazati da su svi dobrodošli, ali da ne provocira nijednu od dvije zaraćene strane. Vučić je tri puta zvao Putina, ali mu se nije htio javiti. To je jedna vrsta poruke i svi je jako dobro razumiju - rekao je izvor za Novu.rs

Nakon svega se oglasio i sam Vučić. 

- Sve što je napisano predstavlja ordinarnu laz. Želim da obavijestim građane da imamo veoma korektne odnose sa Rusijom, da nisam pokušao, nijednom, razgovarati s Putinom - objavio je Vučić. 

Naime, tjednik Vreme objasnio je kako preko sumnjivih posrednika oružje završi u rukama ukrajinskih vojnika. Naime, oružje se nabavlja u Srbiji, a zatim prodaje Amerikanca i Ukrajincima. Zanimljivo je da su u sve upleteni srpski poduzetnici, ali i ruski oligarsi.

Prema podacima Srpske gospodarske komore, najveći dio uvoza iz prošle godine je "nekvalificirana vojna oprema", dok su prema podacima Stockholmskog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI) američki uvoznici u Srbiji kupili 267 topničkih sustava, 3200 raketa i pet oklopnih vozila. Dodaje se da su kupci iz SAD-a kupili 16 milijuna malokalibarskih metaka od državnog poduzeća Jugoimporta za trgovinu oružjem.

Navodi se i da je u trgovinu upleten Marc Morales, američki trgovac oružjem s vezama u Pentagonu. Njegove su tvrtke prošle godine iz Srbije uvezle 16 milijuna malokalibarskih metaka, dok je 2020., zbog "potrebe testiranja američke vojske" kupio Noru B-52, Jugoimportovu samohodnu haubicu.

Šefe, vidi dron: Vučić kaže da su primijetili albanske dronove na 5800 m. I da su izviđali Srbe...
Šefe, vidi dron: Vučić kaže da su primijetili albanske dronove na 5800 m. I da su izviđali Srbe...

Moralesove tvrtke opskrbljuju američku vojsku i njezine saveznike, a od početka rata u Ukrajini s Pentagonom su sklopile ugovore vrijedne milijardu dolara. Uz to, od direktne trgovine s Ukrajincima je zaradio još 200 milijuna.

Iako to negira, Vreme iz svojih izvora doznaje da Morales surađuje s trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji je bio pod sankcijama UN-a zbog kršenja zabrane izvoza oružja u Liberiju i koji je na američkoj crnoj listi. Naime, prošle godine Morales je uvozio streljivo iz tvrtke u vlasništvu Tešićeve obitelji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

VIDEO Jako nevrijeme pogodilo Sloveniju: 'Stvorile su se dvije olujne ćelije, padala je tuča'
NOVA OLUJA

VIDEO Jako nevrijeme pogodilo Sloveniju: 'Stvorile su se dvije olujne ćelije, padala je tuča'

U nekim dijelovima Slovenije nevrijeme je otežavalo promet i smanjivalo vidljivost. Iz prometno-informativnog centra upozorili su da je moguće više vode na cestama
Preokret u Francuskoj: Ljevica relativni pobjednik, šok za Le Pen i desnicu, nemaju većinu!
ČEKAJU SE KONAČNI REZULTATI

Preokret u Francuskoj: Ljevica relativni pobjednik, šok za Le Pen i desnicu, nemaju većinu!

Ako se potvrde sadašnje projekcije, parlament će biti podijeljen u tri velike skupine s vrlo različitim platformama i bez ikakve tradicije zajedničkog rada