Obavijesti

News

Komentari 30

Izraelci nastavili s udarima na položaje Hezbolaha, Iran traži sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Izraelci nastavili s udarima na položaje Hezbolaha, Iran traži sastanak Vijeća sigurnosti  UN-a
6

Na pitanje što misli da je plan Izraela, Marwan Abboud je odgovorio: 'Ne znam, ali Izrael želi samo ubijati. Neka Bog zaštiti ovu zemlju. Ovo je najtužniji dan mog života', rekao je očiju punih emocija

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
10.00

 Iran je u subotu pozvao na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon ubojstva vođe proiranskog Hezbolaha Hasana Nasralaha u izraelskom zračnom napadu na Libanon.

Misija Teherana pri Ujedinjenim narodima u New Yorku pozvala je na sastanak 15-članog tijela, navodi se u pismu u koje je agencija Dpa imala uvid.

Izrael je "počinio flagrantan čin terorističke agresije na stambena područja u Bejrutu, koristeći razbijače bunkera koje je isporučio SAD", napisao je iranski veleposlanik u UN-u Amir Saeid Iravani u pismu najmoćnijem tijelu UN-a, aludirajući na bombe koje su korištene u napadu.

Vrijeme održavanja predloženog sastanka ostaje neizvjesno, a diplomatski izvori sugeriraju kako se sjednica u nedjelju čini malo vjerojatnom.

Nasralah je ubijen u petak u izraelskom zračnom napadu na kompleks koji se nalazi ispod stambenih zgrada u predgrađu glavnog grada Libanona Bejruta.

Šiitska milicija Hezbolah jedan je od najvažnijih saveznika Irana u borbi protiv njihovog zajedničkog neprijatelja Izraela.

9.15

Izraelska vojska priopćila je u nedjelju ujutro da je tijekom noći ponovno napala položaje milicije Hezbolaha u Libanonu.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su zračne snage u proteklih nekoliko sati napale "desetke terorističkih ciljeva" u Libanonu.

IDF je objavio da su mete uključivale lansirne rampe usmjerene na izraelski teritorij, skladišta oružja i drugu infrastrukturu povezanu s proiranskom šijitskom milicijom.

U međuvremenu su se ponovno oglasile sirene u sjevernom Izraelu preko noći, tvrdi vojska.

Izraelska vojska ubila je vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha u petak u zračnom napadu na sjedište Hezbolaha u predgrađu Bejruta, u dramatičnoj eskalaciji sukoba između dviju strana.

Strahovi da bi napadi Izraela i Hezbolaha mogli eskalirati u sveopći rat rastu otkako je Izrael u ponedjeljak pokrenuo veliku zračnu kampanju na ciljeve Hezbolaha diljem Libanona i dosad ubio stotine ljudi.

Čini se da je Izrael spreman pokrenuti kopneni upad u Libanon, budući da je zapovjednik vojske Herzi Halevi u subotu rekao da su njegove snage spremne za ono što slijedi, a libanonskim stanovnicima je rečeno da se sklone na sigurno.

Ubojstvo Nasralaha, klerika koji je vodio Hezbolah više od 30 godina i izgradio libanonsku militantnu skupinu u moćnu silu, jedan je od najtežih udaraca koje je Izrael zadao Hezbolahu.

8.45

Libanon je zemlja koja je u proteklih deset dana doživjela masovne žrtve od eksplodirajućih uređaja, niz atentata na vojne zapovjednike Hezbolaha, razorne zračne udare, te upotrebu razaračkih bombi u Bejrutu, koje su u petak ubile lidera Hezbolaha, Hassana Nasrallaha.

- Ovo je najgori trenutak kroz koji je zemlja prošla - rekao je libanonski političar i guverner Bejruta Marwan Abboud za BBC. 'Osjećam tugu. Šokiran sam velikim brojem civilnih žrtava, a isto tako i šutnjom međunarodne zajednice, kao da ono što se ovdje događa nema nikakvog značaja', dodaje. 

Govorio je na Trgu mučenika u Bejrutu, gdje su mnoge obitelji prošle noći spavale na otvorenom, nakon što su pobjegle od izraelskih udara u južnom predgrađu Dahieh - uporištu Hezbolaha. Ostali su tu i danas, nesigurni gdje potražiti sigurnost, poput mnogih u Libanonu. 

Na pitanje što misli da je plan Izraela, Abboud je odgovorio: 'Ne znam, ali Izrael želi samo ubijati. Neka Bog zaštiti ovu zemlju. Ovo je najtužniji dan mog života', rekao je očiju punih emocija.

Ovo je nova slika Bejruta: zatvorene trgovine, manje ljudi i više straha - posebno nakon što je potvrđena Nasrallahova smrt, piše BBC. Tijekom dana, gusti crni dim se uzdizao iz Dahieha. Uporište Hezbolaha sada je izgledalo znatno oslabljeno - dvije najprometnije ulice bile su gotovo prazne, a mnogi stambeni blokovi djelovali su napušteno.

Pripadnici Hezbolaha su čuvali lokaciju pogođenu zračnim udarom, jedan je nosio kalašnjikov. Ovaj prizor pokazuje napetost ili očaj jer obično ova naoružana grupa ne pokazuje oružje na ulicama.

Na mjestu jednog izraelskog udara, vidi se dim kako se još uvijek diže iz ruševina onoga što je, činilo se, bila tvornica. Reporterima su rekli da se tu proizvodio kuhinjski papir, a komadići istog ležali su razbacani po tlu.

Komentari 30