Obavijesti

News

Komentari 22
Foto: Tatjana Bjelajac Raduka
ZELENA MEDALJA

Voće budućnosti uspijeva i u Slavoniji: Super bobica za kojom se otimaju i u svijetu

Haskap ili sibirska borovnica bogata je vitaminima i mineralima, a dokazano ima i protuupalni učinak. Jedna obitelj iz Zagreba to je prepoznala i okrenula svoj život naglavačke kako bi se posvetila proizvodnji haskapa

Powered by Kaufland

Obitelj Davorke Savić živi na relaciji Zagreb – Garešnica. Davorka je inženjerka građevine, baš kao i njezin suprug, a sin Dominik Čiček je klasični filolog. Međutim, ovo nije priča o njihovim karijerama. Oni se, naime, bave poljoprivredom, s kojom sve do 2014. godine nisu imali baš nikakve veze. Odnosno dok, priča nam Davorka, nije naslijedila zemlju u malenom slavonskome mjestu Uljanik te krenula razmišljati što bi mogla s njom. Budući da je u pitanju bila njena djedovina, prodaja nije dolazila u obzir, pa je obitelj došla na ideju da se počnu baviti ekopoljoprivredom, ali za naše podneblje malo drugačijom i tad slabo poznatom kulturom.  

Kako haskap živi u Slavoniji? 

Sve je počelo tako što je, priča nam naša sugovornica, mnogo puta čitala u novinama kako je proizvodnja voća u Hrvatskoj vrlo slaba.

- Znate da na internetu možete pronaći baš sve. Tako smo istraživali i naišli na haskap, odnosno sibirsku borovnicu. Morali smo saznati sve o uzgoju i shvatili smo da bi ta bobica mogla biti dobra za ovu našu klimu. I onda smo se bacili na posao. Krenuli smo kontaktirati neke rasadnike i najboljim nam se učinio jedan u Poljskoj. Otišli smo k njima u posjet kako bismo se malo bolje upoznali s proizvodom – priča nam na početku simpatična Davorka, koja je danas ponosna vlasnica najveće hrvatske plantaže sibirske borovnice

S prvom sadnjom počeli su 2014. i to, kako kaže Davorka – "na slijepo" jer nisu poznavali okus, a namirnica se nigdje u Europi nije mogla kupiti kao gotov svježi proizvod.

- Iskreno ću vam reći. Ušli smo u rizik, koji se danas ipak isplatio. Znate kako je to bilo? Prve plodove ubrali smo s maloga grma čisto da saznamo kakav je okus. I onda smo se oduševili te shvatili – to je to! Krenuli smo onda u proširenje cijele plantaže tako da smo kupili još nešto susjedne zemlje. Danas smo ponosni na svojih 7,5 hektara – rekla nam je Davorka. 

Izrazito zdrava namirnica 

S obzirom na to da ova namirnica u našem podneblju nije toliko poznata niti raširena, zanimalo nas je što je sve potrebno za uzgoj sibirske borovnice. 

- Mi smo imali sreće, naša je zemlja bila dobra za uzgoj haskapa. Nije toliko zahtjevan, ali mora se paziti na to da tlo nije previše kiselo. U početku nam je bilo malo teško jer ljudi nisu znali o čemu je riječ – iskreno govori Davorka.

Posebno je sretna i ponosna što su, barem oni koji su čuli za haskap, prepoznali njezin rad i trud. A najviše joj, kaže Davorka, pomaže sin, koji se potpuno posvetio poljoprivredi. 

- Suprug je ostao posvećen građevini, a sin i ja odlučili smo posvetiti se prirodi. Život na dvije lokacije nekad zna biti naporan jer, znate, sad je vrijeme berbe, radni dan počinje u 5 sati, a završava kasno navečer. Nema nam odmora. Međutim, nije nam teško kad znamo da naš proizvod ima i mnoge zdravstvene koristi – simpatično pojašnjava naša sugovornica.

Ova slatkasta bobica inače je izuzetno bogata flavonoidima, vitaminima kao što su A, C, E i skupina B, i mineralima koji su djelujući u sinergiji bitni za zdravlje kostiju, srca i krvnih žila, ali i cijeli imunološki sustav. Zadnja ispitivanja koja su provedena u Kanadi dokazala su, ističe naša sugovornica, da haskap ima i jak protuupalni i neuroprotektivni učinak na organizam.

Sok i ocat od haskapa

Oduvijek je, priča nam Davorka bila ekološki osviještena, tako da, kad je ušla u ovaj posao, nije niti razmišljala da bi se bavila konvencionalnom poljoprivredom. 

- Svjedoci smo sve češćih pomora pčela, a to znači samo jedno. Ljudi nesavjesno primjenjuju pesticide, insekticide i druga strašno agresivna sredstva koja štete okolišu. Konvencionalna poljoprivreda usmjerena je da donese maksimalan prinos i na taj način crpi tlo. Za razliku od toga, ekopoljoprivreda usmjerena je na povećanje količine humusa u tlu, a to je najvažnije kako bi se vratio život ovom našem tlu i kako bismo očuvali mikroorganizme koji stvaraju plodno tlo – objašnjava nam Davorka, koja kaže da se u životu, pa i u poljoprivrednom poslu, vodi onom izrekom "važno je napraviti prvi korak i krenuti od sebe kako bi se očuvala priroda".

Obitelj Davorke Savić najponosnija je na svoj ekološki matični sok od sibirske borovnice, a posebno su se posvetili i proizvodnji octa. 

- Sok nam je najvažniji proizvod i s njim smo krenuli. Onda smo se odlučili na proizvodnju octa, i to po staroj recepturi, odnosno proizvodimo ga prirodnim procesom fermentacije i naš proizvod mora odležati 18 mjeseci. Nije pasteriziran, tako da se očuvaju svi enzimi i probiotici, što ga u konačnici čini izuzetno zdravim proizvodom. Prošle smo godine počeli proizvoditi sušene i mljevene borovnice. A u budućnosti pripremamo liker i malu seriju džemova. Ponosni smo i na to što su nas prepoznali polako i na međunarodnom tržištu, tako da smo prošle godine ostvarili suradnju i s jednom njemačkom tvrtkom – otkriva nam Davorka, koja ove godine očekuje od 3000 do 4000 litara soka. 

Obitelj Davorke Savić sa svojim ekološkim matičnim sokom sibirske borovnice jedan je od 10 finalista Zelene medalje - projekta 24sata i Kauflanda. Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s Kauflandom, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2022. Dotad vas pozivamo da više o projektu i finalistima doznate u specijalu Zelene medalje

Generalni pokrovitelj Zelene medalje je Kaufland, partner Croatia osiguranje, a projekt podržava Hrvatska poljoprivredna komora.

Powered by Kaufland

Komentari 22
Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina
NAGRADA ZA NAJBOLJEG EKOPROIZVOĐAČA

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina

I ove godine odlučili smo nagraditi najbolje ekoproizvođače. Između više od 50 pristiglih prijava izabrali smo deset finalista, od kojih je pobjedu odnio ekološki sok od kruške varaždinske poljoprivrednice Tanje Tomas Jukić
Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'
ZELENA MEDALJA

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'

Iako je odrastao na selu i njegovi su roditelji imali vinograd, Dražen Bedeković nikad nije mislio da će se ozbiljno baviti vinarstvom. Spletom okolnosti svoj je hobi i ljubav prema prirodi pretvorio u ozbiljan posao počevši ekološku proizvodnju vina
Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure
ZELENA MEDALJA

Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure

Već dvadesetak godina Ivan se bavi ekološkim uzgojem tropskog voća i povrća u Donjoj Bistri. Najveći je svjetski proizvođač indijanske banane, inače jedinstvene biljke otporne na mraz i hladnoću, a koja je blagotvorna i za ljudski organizam