Obavijesti

News

Komentari 27

Vlasnik bizona na Velebitu za 24sata: 'Imaju putovnice, a nabavio sam ih u Češkoj...'

Vlasnik bizona na Velebitu za 24sata: 'Imaju putovnice, a nabavio sam ih u Češkoj...'
6

Iako vlasnik Brkljačić tvrdi da su institucije upućene u njegovo držanje, oni su nam na prvi upit kazali da ne znaju ništa o tome

VIDEO

Da, imam bizone. Ne znam koja je točno vrsta, je li američki ili europski, ali imam ih potvrdio je vlasnik bizona Mario Brkljačić za 24sata. Njegovi bizoni se trenutno nalaze na velebitskim pašnjacima u sklopu Parka prirode Velebit. Podsjećamo, umjesto da rade svoj posao, provjere kakvi su to bizoni, odakle su stigli, kako su uvezeni i po kojim se propisima mogu držati usred Parka prirode, iz državnog inspektorata su nam odgovorili da se vjerojatno radi o fotomontaži. No bizoni su tu, pravi su. 

VIDEO: Gospodo iz inspektorata, mislite li i dalje da su ovo montirani bizoni?

Pokretanje videa...

Bizoni na Velebitu? 02:39

Vlasnik bizona za 24sata rekao nam je da ih je kupio u Češkoj na farmi koja drži njih stotinjak. Kazao nam je da prilikom kupnje nije znao da je to strogo zaštićena životinja u Europi.

- Nisu nas tražili nikakvu posebnu dokumentaciju. Sve institucije znaju da imamo bizone jer smo ih prijavili. Kod nas su neka tri do četiri mjeseca, a trenutno ih držimo ovako iz zabave. Inače imamo OPG i dosta smo veliki avanturisti pa uvijek želimo imati što čudnije životinje - kazao je Brkljačić te napomenuo da im nitko nije radio probleme prilikom uvoza te da su čekali mjesec dana da oni stignu na Velebit.

Iako vlasnik Brkljačić tvrdi da su institucije upućene u njegovo držanje, oni su nam na prvi upit kazali da ne znaju ništa o tome.

Podsjetimo, ekskluzivno smo u ponedjeljak objavili fotografije i video bizona koji su među kravama ležali u pašnjaku koji se nalazi na rubu Parka prirode Velebit. Europski bizon je strogo zaštićena životinja koja je početkom 20. stoljeća gotovo izumrla. Povijesno, europski bizon je naseljavao šumska područja diljem Europe, no danas ih najviše ima u prirodnim rezervatima, poput šuma u Poljskoj, Bjelorusiji i Litvi. No, i dalje malo. Preferiraju šumske predjele s otvorenim prostranstvima gdje mogu pasti. Mogu biti visoki skoro dva metra, a mužjaci težiti i nešto manje od jedne tone. 

- Bizon nije strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se bizon smatra stranom vrstom – on se ne nalazi popisu Pravilnika o crnoj i bijeloj listi stranih vrsta (NN 13/2024), odnosno niti na Prilogu I. Crna lista (koji predstavlja invazivne vrste s kojima su zabranjene bilo kakve radnje), niti na Prilogu II. Bijela lista (koji predstavlja strane vrste čiji je uzgoj i trgovina dopušten bez dopuštenja Ministarstva zaštite okoliš i zelene tranzicije). Na predmetnoj lokaciji nalaze se 3 bizona za koja posjednik posjeduje urednu dokumentaciju i isti su dovezeni iz Austrije (kontrolirani uzgoj) te isto udovoljavala svim odredbama propisa o zdravlju životinja. Jednako tako veterinarska dokumentacija životinja zadovoljavaju sve propise za premještanje takvih životinja - kazali su nam iz Državnog inspektorata. Međutim, nisu nam napisali o kojoj pasmini bizona je riječ. Iako je Ministarstvo poljoprivrede upućeno, ono za sada tvrdi da ne zna ništa o bizonima na Velebitu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Europski bizon na Velebitu? 00:22
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 27

VIDEO

Strava u New Yorku: Tamara i njezin dečko poginuli su na motoru. Bili su mrtvi na mjestu
OBITELJ SKUPLJA NOVAC

Strava u New Yorku: Tamara i njezin dečko poginuli su na motoru. Bili su mrtvi na mjestu

Njezni prijatelji pokrenuli su akciju za prikupljanje novca za transport njenog tijela iz SAD-a u Srbiju, kako bi pomogli njenim roditeljima da se posljednji put oproste od nje i isprate je na vječni počinak

Oranž u pola cijene do ponoći: Uzmi INA kupon od 15 €, LIDL i dm od po 15 € i još hrpu kupona
UKUPNO 107 €!

Oranž u pola cijene do ponoći: Uzmi INA kupon od 15 €, LIDL i dm od po 15 € i još hrpu kupona

U Oranž akciji uz godišnju pretplatu dajemo ti gorivo i shopping Ali ni to nije sve jer čekaju te i brojni drugi kuponi te popusti. Ovo je idealna prilika da postaneš pretplatnik Oranža!