Obavijesti

News

Komentari 293

Vlada dala Crkvi vilu i palaču koje vrijede 32 milijuna kuna

Vlada dala Crkvi vilu i palaču koje vrijede 32 milijuna kuna
8

Pulsku vilu Vlada je Crkvi darovala na sjednici u Kninu, dok je splitski objekt dodijeljen Kaptolu na sjednici Vlade u svibnju. Obje transakcije odvijale su se u sklopu Ugovora s Vatikanom

VIDEO

Za manje od pola godine Vlada je Crkvi darovala dvije vrijedne vile. Vila Idola u Puli vrijedna je više od 19,7 milijuna kuna, dok je palača Skočibušić u Splitu, unutar Peristila, vrijedna oko 13,1 milijun kuna.

Pulsku vilu Vlada je Crkvi darovala na sjednici u Kninu, dok je splitski objekt dodijeljen Kaptolu na sjednici Vlade u svibnju. Obje transakcije odvijale su se u sklopu Ugovora koje je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom. Riječ je o nadoknadi za crkvena dobra koja su Crkvi oduzeli predstavnici komunističke vlasti u poraću. Darovnicu Crkvi za pulsku vilu Idola formalno će potpisati predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu, 23. kolovoza, u Svetom Vinčentu. Korisnik vile Idola u Puli dosad je bio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. On će zgradu najprije prenijeti na Vladu, to jest Marićevo Ministarstvo državne imovine, a Vlada na Crkvu. Nije nelogično očekivati da se svečanost primopredaje podudari s nekim predizbornim ciklusom. Crkva bi raskošnu austrougarsku vilu sa zemljištem i gospodarskom zgradom, piše portal Forum.tm, mogla prenijeti u vlasništvo Porečko-pulske biskupije.

Kruno Bosnjak



Vila Idola - piše Istrapedia - austrougarska je vila na pulskoj Verudi. Sagrađena je 1914. godine u Ulici Veruda. Vila je pripadala princezi Eleonori i Alfonsu von Klossu, a projektirao ju je Puljanin E. Heininger. Princeza Eleonora Maria bila je prva kći austrougarskog admirala i nadvojvode Karla Stephana von Habsburga - Lothringena i supruge Marije Therese, a Alfonsoo von Kloss austrougarski časnik. Nakon raspada Austro-Ugarske, 1918. godine, vilu Idolu kupio je Antonio Crljenica iz Marčane, koji je u njoj živio do 1947. godine. Kasnije je u vili bio Dom za starije.

Kruno Bosnjak



- Prema nama dostupnim podacima, nitko do sada javno nije spominjao mogućnost da se stoljetna vila ustupi Crkvi, a o tome se nije ni neslužbeno pričalo u stručnim krugovima vezanim uz kulturnu baštinu - potvrdili su nam upućeni, piše portal Forum.tm. Ne zna se namjena vile Idola. Za razliku od nje, raskošna vila Skočibušić, smještena u samom srcu Splita, darovana je Splitsko-makarskoj nadbiskupiji za Riznicu sakralne umjetnosti. Ta je vila nešto jeftinija, ali nije baš straćara Mije Crnoje. Vila Skočibušić je procijenjena na 13,1 milijun kuna. Ugovor o darovanju potpisan je potom 6. lipnja ove godine.

Darovnicu su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. No posao je dogovoren prije. Riječ je o realizaciji ugovora iz 2008. godine, kad je hrvatski premijer bio Ivo Sanader.

Nije poznato što će Crkva s njom

Vila Idola je najljepša vila iz austrougarskog perioda, sagrađena kao ljetnikovac s neorenesansnim arhitektonskim elementima koji povezuju zatvoreni i otvoreni prostor, piše Istrapedia.


Vila je imala visoko prizemlje, suteren, kat i potkrovlje. Dvorište je bilo lijepo uređeno s još 13 hektara pripadajućeg zemljišta. Vila Idola registrirana je u Registru kulturnih dobara RH, a od 1. siječnja 2012. godine vlasništvo nad zgradom stekao je HZMO. Nije poznato što Crkva namjerava napraviti s ovom raskošnom vilom, u kojoj su prije, u kapitalističkom sustavu, živjeli milijunaši.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 293

VIDEO

VIDEO Alarm za cijelu državu, bit će obilnih pljuskova. Potop u Zagrebu, stablo palo na pješaka
NEVRIJEME IZAZVALO KAOS

VIDEO Alarm za cijelu državu, bit će obilnih pljuskova. Potop u Zagrebu, stablo palo na pješaka

Cijela Hrvatska je pod žutim meteoalarmom zbog grmljavinskog nevremena, obilne kiše i olujnih udara bure...

VIDEO Potop u Zagrebu, jaka kiša opet blokirala podvožnjak u Škorpikovoj: 'Jedva se prolazi'
NEVRIJEME DONOSI KAOS

VIDEO Potop u Zagrebu, jaka kiša opet blokirala podvožnjak u Škorpikovoj: 'Jedva se prolazi'

ZAGREB - Snažno nevrijeme noćas je pogodilo Zagreb i okolicu te donijelo kaos na cestama. HAK javlja da je prekinut na pojedinim križanjima Aleje grada Bolonje zbog vode na kolnicima (trenutno s ulicama Prigornica, Velimira Škorpika). "Jedva se prolazi od kiše. Ljudi stoje i sada nastaje samo ogromna kolona", ispričao nam je jedan od čitatelja koji je snimio potopljenu Škorpikovu.
VIDEO 'Bujica' kod Obrovca, kiša ne staje: 'Ceste više nema, užasno je. Čekamo vatrogasce'
KIŠA IZAZIVA KAOS

VIDEO 'Bujica' kod Obrovca, kiša ne staje: 'Ceste više nema, užasno je. Čekamo vatrogasce'

MEKA DRAGA - Obilna kiša poplavila je ulice Meke Drage kraj Obrovca. "Ovdje je katastrofalno. Ceste više nema. Umjesto nje je sada ova rijeka koja je nastala zbog kiše koja čitavo vrijeme pada. Čekamo vatrogasce da nam pomognu", ispričao nam je čitatelj koji je snimio ogromnu količinu vode koja se slijeva prema moru. Poplavljene su i ceste kod Turnja.