Obavijesti

News

Komentari 1

Visoki kazneni sud traži još četiri suca: Za jedno mjesto natječe se pet kandidata

Visoki kazneni sud traži još četiri suca: Za jedno mjesto natječe se pet kandidata

Među pet kandidata koji se natječu za jedno mjesto na Visokom kaznenom sudu jedan je sudaxc i četiri sutkinje. Troje kandidata je s Županijskih sudova, a dvoje s općinskih

VIDEO

Nakon što je Državno sudbeno vijeće (DSV) u rujnu prošle godine djelomično poništilo natječaj za popunjavanje mjesta na Visokom kaznenom sudu, najmlađem sudu u Hrvatskoj, 13. srpnja 2023. u 11.00 sati provesti će se razgovori s petero kandidata.
Oni su se javili na natječaj za mjesto jednog suca VKS-a, a nedavno objavljenim oglasom VKS traži još tri suca.
Riječ je o pet kandidata od kojih troje dolazi s Županijskih sudova. To su: Zorislav Kaleb, sudac Županijskog suda u Sisku, Maja Štampar Stipić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, te Dubravka Rudelić, sutkinja Županijskog suda u Karlovcu. Za mjesto na VKS-u natječu se i dvije općinske sutkinje: Ivana Bujas s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Jasmina Pižir s Općinskog suda u Zlataru.

Mr. sc. Zorislav Kaleb viši je predavač, autor je dvije pravne knjige i dva komentara ZKP-a, koji je u jednom periodu bio savjetnik ministra pravosuđa. Sudac je 25 godina te je prije suda u Sisku radio na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Kao raspravni sudac Općinskog suda  oslobodio je publicista Darka Petričića optužbi za klevetu Stjepana Mesića uz obrazloženje da se radilo o ozbiljnoj kritici političara bez namjere klevetanja i vrijeđanja. Bjelovarski Županijski sud tu je presudu potvrdio.

Sutkinja Maja Štampar Stipić presudila je bivšem premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju za primanje odnosno davanje mita u aferu Ina-MOL. Oslobodila je Ivicu Todorića i ostale u slučaju "mali Agrokor", što je potvrdio i Vrhovni sud, no na zatvorske kazne osudila je vlasnika zaštitarske tvrtke Josipa Klemma, bivšeg policijskog načelnika Željka Dolačkog, i mnoge druge.

O presudama i odlukama sutkinje Dubravke Rudelić nema mnogo podataka, no valja napomenuti da je krajem 2007., kao predsjednica Županijskog suda u Gospiću podnijela zahtjev za stegovnim postupkom protiv suca Branka Milanovića, poznatog po presudi za "ličko rukovanje". Zahtjev je podnijela zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti, što je DSV prihvatio i razriješio ga dužnosti.

Ivana Bujas, dugogodišnja je sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, koja od početka 2021. radi kao savjetnica na Visokom kaznenom sudu. Među njezinim poznatijim odlukama presuda je književniku Hrvoju Hitrecu kojega je oslobodila krivnje za uvredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Tužio je Hitreca za uvredu jer ga je javno nazvao "idiotom". Sa sucima Ivanom Turudićem (VKS) i Tanjom Pavelin (VKS) radila je na znastvenom radu naziva Sporazum stranaka u kaznenom postupku - Trgovina pravdom ili?
Jasmina Pižir poznata je po osuđujućoj presudi kćeri poznatog zagorskog poduzetnika, za prometnu nesreću iz 2000. u kojoj su poginuli supružni, a ozlijeđena su njihova djeca te prijateljica njihove kćeri. Pižir je optuženoj izrekla kazna od dvije i pol godine zatvora i to nakon što je prva presuda bila oslobađajuća.

Kandidat za suca VKS mora imati najmanje dvanaest godina sudačkog ili državnoodvjetničkog staža, mora biti hrvatski državljanin i protiv njega se ne smije voditi kazneni postupak koji se pokreće po službenoj dužnosti.
Inače, na VKS-u trenutno radi 11 sudaca i četiri suca privremeno upućena tamo u rad, a prilikom osnivanja 2019. predviđeno je da treba imati 15 sudaca. Njegov predsjednik je sudac Željko Horvatović (na slici).


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere