Obavijesti

News

Komentari 0

Više od stotinu djece godišnje u Hrvatskoj oboli od tumora

Više od stotinu djece godišnje u Hrvatskoj oboli od tumora

Zadnji objavljeni podaci Registra za rak HZJZ-a pokazuju da je u 2021. godini kod 115 djece postavljena dijagnoza maligne bolesti, a najčešći tipovi raka bile su leukemije (34 slučaja)

VIDEO

Rak je drugi najčešći uzrok smrti kod djece, a više od stotinu djece godišnje u Hrvatskoj oboli od maligne bolesti, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na početku rujna, mjeseca posvećenog podizanju svijesti o raku u dječjoj dobi. Stope incidencije malignih bolesti u djece u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina su stabilne, dok su stope mortaliteta u padu od 1,8 posto godišnje, slično kao i u drugim usporedivim zemljama, navodi HZJZ. 

Ovaj mjesec naglašava se važnost ranog otkrivanja, istraživanja i razvoja boljih tretmana, dok se istovremeno pruža podrška oboljelima i širi svijest o potrebama najmlađih pacijenata. Kroz različite kampanje i aktivnosti, Mjesec svjesnosti o raku u dječjoj dobi podsjeća na važnost zajedničke borbe za zdraviju budućnost djece. Simbolizira ga zlatna vrpca.

Leukemija - najčešći oblik raka kod djece

Zadnji objavljeni podaci Registra za rak HZJZ-a pokazuju da je u 2021. godini kod 115 djece postavljena dijagnoza maligne bolesti, a najčešći tipovi raka bile su leukemije (34 slučaja), limfomi (20 slučajeva) te maligni tumori mozga i središnjeg živčanog sustava (14 slučajeva).

U dobi do četiri godine dijagnozu maligne bolesti dobila su 52 djeteta, njih 27 bilo je u dobi od pet do devet godina, a 36 od deset do 14 godina.

U HZJZ-u ističu da se u 50 posto slučajeva rak dijagnosticira djeci mlađoj od pet godina, te da su mnogi simptomi raka u djece nespecifični, što uvelike otežava dijagnostiku.

Kao neki od najčešćih simptoma izdvojeni su umor, blijeda koža, česte upale, simptomi koji podsjećaju na gripu, krv u urinu ili stolici, gubitak kilograma i promjena madeža.

Dijagnoza i promjene u svakodnevnom životu koje nastupe nakon dijagnoze raka kod djeteta predstavljaju veliki stres za dijete i obitelj. Roditeljima je potrebna podrška u suočavanju s izazovima, što uključuje ravnomjernu dostupnost liječenja i pravovremenu psihološku pomoć, poručuje HZJZ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Strašna tragedija u Austriji: Mladi bračni par iz BiH poginuo u nesreći, dijete (2) je u bolnici
PREMINULI SU U BOLNICI

Strašna tragedija u Austriji: Mladi bračni par iz BiH poginuo u nesreći, dijete (2) je u bolnici

Mladi bračni par je preživio nesreću, ali su naposlijetku oboje preminuli u bolnici. Njihovo dvogodišnje dijete koje je bilo s njima u autu trenutno je u bolnici

VIDEO Veliki požar u Osijeku!
GORJELA SKLADIŠTA

VIDEO Veliki požar u Osijeku!

OSIJEK Vatrogasci su se cijelu noć borili s velikim požarom u Osijeku! Kako nam javljaju čitatelji, zapalilo se u skladištima uz južnu osječku obilaznicu gdje su Lagermax, GLS i mnoge druge firme. Policija je dojavu zaprimila u 3:06