Obavijesti

News

Komentari 7

VIDO Turska bombardira Kurde u Siriji i Iraku, samo dan nakon terorističkog napada u Ankari!

VIDO Turska bombardira Kurde u Siriji i Iraku, samo dan nakon terorističkog napada u Ankari!
2

PKK od 1984. vodi rat s Turskom u kojem su poginule desetine tisuća ljudi. EU, NATO, SAD, Turska, Sirija, Irak i Iran ju smatraju  terorističkom organizacijom

Nakon terorističkog napada na sjedište turskog proizvođača zrakoplova TUSAS kod Ankare u kojem je ubijeno pet ljudi, turske oružane snage su počele s udarima na Kurde u Siriji i Iraku, izvijestila je turska agencija Anadolija. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Par sati nakon terorističkog napada za kojeg je Turska optužila Kurdistansku radničku stranku (PKK), turske oružane snage su napale strateške ciljeve PKK-a. Na udaru su se našle oružane i energetske infrastrukture te skladišta oružja. 

 -Uništili smo 47 navodnih PKK ciljeva, 29 ih je u Iraku, a 18 u Siriji- rekao je turski ministar obrane Yasar Guler.

Napadnuta su i naftna postrojenja u Siriji uz pomoć kojih se PKK financira.

Muškarac i žena koji su izvršili teroristički napad i ubili najmanje petero zaposlenika TUSAS-a, došli su do tvornice taksijem kojeg su
ukrali nakon što su ubili taksista.

Napad su izvršili jurišnim puškama i eksplozivima. Turska je ubrzo nakon napada optužila PKK. Kurdistanska radnička stranka ili PKK je  paravojna organizacija koja se bori za neovisnost Kurdistana.

Njihov vođa Abdullah Öcalan, trenutno služi doživotnu kaznu u Turskoj. Uhićen je 1999. godine, a prije par dana je koalicijski partner
u erdoganovoj vladi najavio mogućnost puštanja Öcalana ako dođe do raspuštanja PKK-a.

PKK od 1984. vodi rat s Turskom u kojem su poginule desetine tisuća ljudi. EU, NATO, SAD, Turska, Sirija, Irak i Iran ju smatraju 
terorističkom organizacijom.

Kurdi kojih ima oko 40 milijuna, su jedan od najvećih naroda na svijetu koji nema svoju nacionalnu državu. Raštrkani su po Turskoj, Iraku, Siriji, Azerbajdžanu i Iranu. U Turskoj ih ima oko 15 milijuna i čine oko 17 posto ukupnog stanovništva.

PKK ima dugu povijest terorističkih napada. U studenom 1980. su u suradnji s armenskom vojnom organizacijom ASALA napali tursko veleposlanstvo u Strasbourgu.

Turska tvrdi: Jedan napadač iz Ankare identificran je kao pripadnik zabranjene PKK
Turska tvrdi: Jedan napadač iz Ankare identificran je kao pripadnik zabranjene PKK

ASALA, punim imenom Armenska tajna vojska za oslobađanje Armenije je bila militantna grupa koja se zalagala da Turska prizna genocid nad Armencima, plati odštetu i ustupi određene dijelove istočne Anatolije armenskoj državi. Bila je aktivna od 1975. do 1991.

Početkom 1984, PKK počinje djelovati u Turskoj, a 1985 Turska je formirala paravojsku u koju je novačila lojalne Kurde.
U ljeto 1987, Kurdistanska radnička stranka je napala selo Pinarcik na jugoistoku zemlje i ubila 30 civila, pretežito žene i djecu.

U devedesetima se napadi pojačavaju te umiru tisuće ljudi. Tako je PKK u svibnju 1993. ubila 33 nenaoružana turska vojnika, a dva mjeseca kasnije i 33 civila. Pokolji su se događali sve do 1999. kada je uhapšen Abdullah Öcalan.

Nakon hapšenja, Öcalan je naredio svojim borcima da prestanu s napadima, te su Kurdi 2003. godine donijeli odluku da odustaju od separatizma.

Ipak, 2004. godine PKK ponovno pokreće napade na turska sela. Iste godine su ju EU i SAD proglasili terorističkom organizacijom i zamrznuli joj imovinu.

Od izbijanja sirijskog građanskog rata 2011. godine, PKK sve češće napada ciljeve po južnoj i istočnoj Turskoj te sukobi s Ankarom traju do dan danas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke
ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke

Praksa pomicanja kazaljki na ljetno i zimsko vrijeme uvedena je radi uštede električne energije u industriji, kako bi ljudi ljeti, kad sunce ranije izlazi, ustajali sat ranije i ranije počinjali s radom, koristeći prirodno svjetlo
Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...
ESKALACIJA SUKOBA

Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...

Izraelski udari su odgovor na napad Irana, koji je ranije ovog mjeseca lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael. Izrael je rekao da će uzvratiti udarac, ali nije precizirao kada ili koja bi mjesta mogao ciljati